Minden eddiginél ütősebb az új Rasbperry Pi

A fejlesztők egy új SoC egységet vetettek be, ami mellé 802.11n WiFi és Bluetooth 4.1 támogatás egyaránt társul.

Minden eddiginél ütősebb az új Rasbperry Pi

A Málnás PC mögött álló Raspberry Pi Foundation napra pontosan négy éve dobta piacra a Raspberry Pi Model B 256 MB-nyi fedélzeti memóriával ellátott kiadását. Az eltelt időszakban több, mint 8 millió kelt el a népszerű ARM alapú hobbiszámítógép családból – ebből a mennyiségből mintegy hárommilliót tett ki a Raspberry Pi 2.

A jeles napot illik méltó módon megünnepelni, így éppen ma rántották le leplet a Raspberry Pi 3 Model B-ről, amely minden eddiginél komolyabb felszereltséggel bír, hivatalos listaára azonban mégsem emelkedett, így elődjéhez hasonlóan 35 dollárért lesz elérhető. Hogy mi változott? A korábbi BCM2835-ös, illetve a legutóbbi modell által bevezetett BCM2836-os SoC helyét egy teljesen új megoldás, egy BCM2837-es vezérlő vette át, ami architektúráját tekintve azonos az elődökkel, így a korábbi projektek a friss Raspberry Pi-n is futni fognak. A SoC négy darab 64-bites Cortes-A53-as processzormaggal rendelkezik, amelyek 1,2 GHz-es magórajelen dolgoznak, így 32-bites módban a Raspberry Pi 2-höz képest 50-60%-os teljesítménynövekedés várható. A Raspberry Pi 1 teljesítményét akár tízszeresen is képes felülmúlni az újdonság, ha többszálú feladatvégzésről van szó, egyébként a gyorsulás mértéke átlagosan két és félszeres. Videó vezérlőből továbbra is VideoCore IV 3D motor áll rendelkezésre, ami a videó alrendszer esetében 400 MHz-es, a 3D mag esetében pedig 300 MHz-es órajelet alkalmaz. Utóbbi a korábban használt 250 MHz-es értékhez képest előrelépés, ami némi gyorsulásban is megnyilvánulhat.

Az új SoC mellé egy nagyon fontos újítás is érkezett, ez pedig nem más, mint a BCM43438-as vezérlő, ami 802.11n WiFi és Bluetooth 4.1-es támogatással vértezi fel a terméket. Ez az „apróság” rengeteg plusz lehetőség előtt nyitja meg a kapukat, és az új chip alkalmazása a nyomatott áramköri lap méretét sem nagyon növelte, hisz a Raspberry Pi 3 Model B nagyjából akkora, mint a Raspberry Pi 1 Model B+, illetve a Rasberry Pi 2 Model B. A NYÁK persze picit át lett rendezve, így a ledeket átköltöztették másik oldalra, hogy a PCB antennának legyen helye – a Raspberry Pi 2 Model B-hez képest alig van változás, minden egyéb port és csatlakozó ugyanott van az újdonságon is.

Csatlakozók tekintetében a 40 tűs GPIO, illetve a kijelzőt és a kamerát fogadó portok egyaránt megmaradtak, rajtuk kívül négy USB 2.0-s port, egy Ethernet csatlakozó, egy TRRS audió port, valamint egy HDMI videó kimenet lapul a kínálatban, ahogy azt megszokhattuk. A tápellátás micro USB 2.0-s porton keresztül történik, ha sok kiegészítőt aggatunk a termékre, akkor pedig érdemes 2,5 amperes tápegységben gondolkodni.

Az új hobbi PC már elérhető kereskedelmi forgalomban a szokásos forrásoknál.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward