Microsoft C++ AMP: az OpenCL alternatívája?

A Microsoft egy újdonsággal rukkolt elő az AMD Fusion Developer Summit alkalmával, amely lehetővé teszi, hogy C++ nyelven írt alkalmazásokkal egyszerűen igénybe vegyék a fejlesztők és a felhasználók a GPU által kínált hatalmas párhuzamos számítási teljesítményt. A C++ AMP (C++ Accelerated Massive Parallelism) névre keresztel újdonság használatához DirectCompute kompatibilis grafikus processzorra van szükség, ha ez adott, akkor a GPU könnyedén befogható általános célú számítási feladatok elvégzésére. Külön jó hír, hogy a Microsoft újdonsága nyílt szabványnak minősül, így a tervek szerint a jövőben nem csak Microsoft platformokon és nem csak a Microsoft által készített fordító alkalmazásokkal lehet majd használni.

Microsoft C++ AMP: az OpenCL alternatívája?

A Microsoft egy újdonsággal rukkolt elő az AMD Fusion Developer Summit alkalmával, amely lehetővé teszi, hogy C++ nyelven írt alkalmazásokkal egyszerűen igénybe vegyék a fejlesztők és a felhasználók a GPU által kínált hatalmas párhuzamos számítási teljesítményt. A C++ AMP (C++ Accelerated Massive Parallelism) névre keresztel újdonság használatához DirectCompute kompatibilis grafikus processzorra van szükség. A Microsoft újdonsága nyílt, így a tervek szerint a jövőben nem csak Microsoft platformokon és nem csak a Microsoft által készített fordító alkalmazásokkal lehet majd használni.

Az újítást a Microsoft egyik szakembere, Herb Sutter mutatta be. A heterogén rendszerekben rejlő lehetőségek egyszerű kiaknázását segítő C++ AMP a C++ programnyelv kiegészítésének, egyfajta bővítménynek tekinthető, amely a DirectCompute technológiát próbálja majd minél hatékonyabban munkára fogni. A lenti prezentációs képkockán a heterogeneitás dzsungele látható - ahogy Mr. Sutter nevezi.

A következő diagram már azt mutatja, hogy a C++ jelenleg milyen mozgásteret biztosít a fejlesztők számára.

 

Ez a mozgástér a C++ AMP érkezésével jelentősen kibővül. A Microsoft tervei szerint a C++ AMP következő kiadásai még több specializált processzort támogatnak majd, így a mozgástér idővel még inkább kibővülhet.

A Microsoft illetékeseinek elmondása szerint a Visual Studio következő kiadásában már elérhető lesz a C++ AMP támogatás. Mivel nyílt szabványról van szó, így nem a Visual Studio lesz az egyetlen olyan alkalmazás, amely lehetőséget ad a C++ AMP szabvány alkalmazására. A Microsoft és az AMD együttműködésének köszönhetően már készülnek azok a fordítók, amelyeket a cégek nem Windows-ra, hanem egyéb operációs rendszerekre szánnak. Ezzel egy időben arról is lehullott a lepel, hogy a Microsoft nem csak az AMD-vel, hanem az Nvidiával is együttműködik a C++ AMP sikerének érdekében.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward