Mi ment félre az új Star Wars-trilógiával?

A legújabb film még meg sem jelent, de már elindult az ujjal mutogatás.

Mi ment félre az új Star Wars-trilógiával?

Ugyan a Star Wars: Skywalker kora még csak a jövő héten fog mozikba kerülni, a Disney és a LucasFilm számos alkalmazottja már most elkezdte az ujjal mutogatást és a magyarázkodást, ami minden bizonnyal előre vetíti, hogy a kilencedik rész sem lesz jobb, mint az előző kettő.

A The Wall Street Journalnak több névvel és név nélkül nyilatkozó bennfentes tulajdonképpen összefoglalta a helyzetet: a problémák gyökere az elkapkodott gyártási folyamat, a tervezés hiánya, és a furcsa narratív döntések, melyek napjaink társadalmi és politikai kérdéseit oltják be a Star Wars-univerzumba. Howard Roffman, aki 1980-ban csatlakozott a LucasFilmhez, és két éve távozott, így fogalmazott: "A Star Wars valamennyire politikai alapú, abban az értelemben, hogy történelmi politikai fordulatokra épül: diktatúrák felemelkedésére, a demokrácia elpusztítására, de sosem próbált meg aktuálpolitikai dolgokkal foglalkozni".

Eközben a Rolling Stone magazinnak a Landót alakító Billy Dee Williams adott interjút, aki szerint ugyan Donald Glover remekül alakította a karakter fiatal változatát, de szerinte Lando nem ilyen: "Nagyon afrocentrikus volt a haja. Ezzel ugyan nem lenne bajom, de én annak idején úgy alkottam meg a karaktert, hogy ilyen dolgokon már túllépett". 

Hozzátette, hogy Lucas annak idején nem kifejezetten feketének, vagy akármilyen rasszúnak írta meg Landót, hanem egyszerűen kiválasztotta a szerepre a legalkalmasabb színészt. Williamsnek az sem tetszett, hogy a film arra utal, Lando szerelmes a droidjába. "Szerintem ez az egész nem nagyon aratott sikert a közönségnél. Ez egy nagyon specifikus téma, ami helyett egy olyan kalandot kellett volna írni, ami ilyen kérdéseken már túlvan. Ha egy hatalmas, elképesztő történetről beszélünk, akkor miért zárjuk be magunkat az ilyen apró pillanatokba egy olyan karakter között mint Lando, és a robot barátja?" - kommentálta a film bukását.

Érdekes volt a történet tervezésének hiánya is. A LucasFilmen belül működik egy "story group"-nak nevezett csoport, akik elméletileg a Star Wars világáért és egységességéért felelnek, de úgy tűnik, hogy nagyon eszköztelenek. Egy bennfentes elmondta, hogy amikor a LucasFilm videójátékokkal foglakozó osztálya azzal az ötlettel állt elő, hogy készítsenek egy játékot Az ébredő Erő és Az utolsó jedik között, a történeti csoport azt mondta, hogy fogalmuk sincs, mi fog történni az utóbbi filmben, pedig Az ébredő Erő már közeledett a megjelenéséhez.

"Mivel a filmeket különböző rendezőknek adták, Az utolsó jedik rendezője, Rian Johnson kénytelen volt megvárni míg a hetedik rész nagyjából végleges állapotba kerül, hogy be tudja fejezni a saját forgatókönyvét. Miközben Johnson forgatta a nyolcadik részt, ami meglepő irányba vitte el a sorozatot, a LucasFilm vezetőségének nem sok ötlete volt arra, hogyan fejezik majd be a trilógiát." - nyilatkozta névtelenül egy LucasFilmnél dolgozó egykori vezető.

A LucasFilm elnökének, Kathleen Kennedy fogalmatlanságát jól jelzi, hogy a Rolling Stone-nak azt tudta nyilatkozni, hogy Star Wars-filmeket nagyon nehéz készíteni, mert nincsen meglévő alapanyag, amire lehet építkezni: "Nincsenek források. Nincsenek képregényeink, 800 oldalas regényeink. Nincs semmi másunk, csak elhivatott történetmesélőink, akik összeülnek és megbeszélik, merre kéne haladni" - mondta.

Mondani sem kell, hogy ez mekkora arculcsapás a rajongóknak, és annak a 40 évnyi regénynek, képregénynek, videójátéknak, amiket a Disney dekanonizált és áttett a "Legends" címszó alá, miután megvette a LucasFilmet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap