Metánt talált a Plutón a New Horizons

A metán valószínűleg még abból a molekuláris felhőből származhat, amelyből a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtt kialakult.

Metánt talált a Plutón a New Horizons

A jelek szerint metán van a Plutón, és egy dolog (majdnem) biztos: nem tehenektől származik. A New Horizons űrszonda infravörös spektrométere ugyanis fagyott metánt jelenlétét észleltea törpebolygó felszínén. A felfedezés abból a szempontból nem jelent meglepetést, hogy az anyagot már távcsöves megfigyelésekkel is detektálták az égitesten.

„Eddig is tudtuk, hogy van metán a Plutón, az azonban az első alkalom, hogy közvetlen megfigyelésekkel igazoltuk jelenlétét” – mondja Will Grundy, a Pluto felszíni összetételét vizsgáló csapat vezetője. „Rövidesen a Pluto különböző régióiban felbukkanó fagyott metánfoltok között is különbséget tudunk tenni.”

A színtelen, szagtalan metán a Földön gáz formában a felszín alatt, illetve a légkörben van jelen, ahol a legkülönbözőbb geológiai és biológiai folyamatok során termelődik meg. A Plutón található készletek viszont a szakértők feltevései szerint a Naprendszer születésének időszakából megmaradt tartalékok, és abból a molekulafelhőből származnak, amelyből 4,5 milliárd éve létrejött a Földnek is otthont adó rendszer.

A mellékelt videó a New Horizons LORRI nevű kamerájának május 28. és június 25. között készült felvételeiből készült. Ez alatt az idő alatt az űrszonda 56 millió kilométerről 22 millió kilométerre közelítette meg a Pluto rendszerét. A képeken jól érzékelhető a Pluto és legnagyobb holdja, a Charon tengelyforgása, illetve egyre élesebben rajzolódik ki a törpebolygó északi féltekéjének változatos fényességű felszíne, és az egyenlítő mentén húzódó sötétebb sáv is. A Charon sarkvidéke a Plutóéval szemben kifejezetten sötétnek tűnik, az egyenlítő felé haladva azonban mintha enyhén világosodna a hold.

A szonda megtette az első előkészületeket a Plutóval való randevú egyik legérdekesebb vizsgálatára, a törpebolygó légkörének tanulmányozására is. A július 14-re tervezett legnagyobb megközelítés után néhány órával a szonda visszapillant a Plutóra, és annak árnyékából, a Nap átsütő sugarainak segítségével elemzi az atmoszféra összetételét. Ennek előzeteseként a New Horizons Alice nevű ultraibolya spektrográfja június 16-án felvételeket készített az 5 milliárd kilométerre lévő Napról. A képeket egyrészt tesztnek szánták, másrészt a mostani mérések eredményei a Pluto légköri vizsgálatainak értelmezésében is segítséget nyújtanak majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward