Mesterséges intelligenciával a képzaj ellen

Az Nvidia kutatócsapata bemutatta, hogyan lehet neurális hálózattal zajos képeket javítani. Az eredmények biztatóak, így a technológia később számos területen kulcsfontosságú szerepet kaphat.

Mesterséges intelligenciával a képzaj ellen

Az Nvidia kutatócsapata korábban azt mutatta be, milyen hatékonyan lehet egy neurális hálózat segítségével lassított felvételeket készíteni a normál videókból, most pedig azt demonstrálja a csapat, mire képes egy megfelelően tréningezett neurális hálózat, ha a digitális fényképezőgépekben található szenzorok képzajának eltávolítását tűzik ki feladatul.

A digitális képérzékelő lapkák esetében még manapság is probléma a képzaj elleni harc, legyen szó okostelefonokról, digitális fényképezgépekről, vagy éppen digitális tükörreflexes fényképezőgépekről. Ezeknél jellemzően gyenge fényviszonyok között és/vagy magas ISO értékeknél tapasztalhatunk zajosodást a kész fotókon amelyek ellen különböző módszerekkel küzdhetünk a képszerkesztő alkalmazásokban – néha több, néha kevesebb sikerrel. Ha csak minimális zajt kell eltávolítani, azt jó eséllyel a beépített algoritmusok is képesek elvégezni, ám nagyon zajos képek esetén már komolyabb fegyverre van szükség – szakértelmet igénylő szűrőkre, trükkökre és mesterfogásokra.

Az Nvidia szakemberei inkább a mesterséges intelligenciára bíznák az efféle feladatokat, az ugyanis megfelelő hardver mellett nem csak gyorsabb, de hatékonyabb is lehet. Remek példa erre a legfrissebb kutatás eredménye, amely a kifejezetten zajos képeket próbálja megfelelő minőségűre javítani, ehhez pedig a Tensor Flow keretrendszert, valamint Nvidia Tesla P100-as gyorsítókártyákat használ. Az 50 000 képpel tréningezett neurális hálózat elég jó eredménnyel tudja eltávolítani a képekről a digitális szenzor zaját, sőt, még akár a vízjeleket és a véletlenszerű karakterhalmazokat is le tudja retusálni a fotókról.

A technológia persze nem csak egyszerű fényképek javítására képes, ennél sokkal komolyabb szerepet is szánnak neki. A megfelelően tréningezett neurális hálózatot akár zajos MRI felvételek esetében is be lehet vetni, így az orvosok olyan elváltozásokat és rendellenességeket is felfedezhetnek a képen, amit egyébként a zaj nagyrészt eltakarna. A technológia a biztonsági kamerák zajos felvételeit is hatékonyan feljavíthatja, ami nagyobb esélyt biztosít a bűnözők elleni harcban, de sok egyéb esetben is hasznos lehet – például egy akár baleset rekonstruálásakor.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward