Merevlemezek 4 KB-os szektorokkal: ez a jövő?

A tavalyi év vége fel a Western Digital bejelentette Advanced Format technológiáját, amelynek köszönhetően a gyártó egyes merevlemezeinél már most is 4 KB-os fizikai szektormérettel dolgozik a megszokott 512B-os szektorméret helyett. Most úgy tűnik, hogy a nem is oly távoli jövőben a piac többi szereplője is áttér erre a technológiára, ugyanis segítségével a formázási hatékonyság jelentősen növelhető, ami a rendelkezésre álló szabad tárhely kapacitására gyakorol jótékony hatást, de ezzel együtt az adatbiztonság is pozitív irányban változik.

Merevlemezek 4 KB-os szektorokkal: ez a jövő?

A tavalyi év vége fel a Western Digital bejelentette Advanced Format technológiáját, amelynek köszönhetően a gyártó egyes merevlemezeinél már most is 4 KB-os fizikai szektormérettel dolgozik a megszokott 512B-os helyett. Most úgy tűnik, hogy a nem is oly távoli jövőben a piac többi szereplője is áttér erre, ugyanis segítségével a formázási hatékonyság jelentősen növelhető, ami a rendelkezésre álló szabad tárhely kapacitására gyakorol jótékony hatást, miközben az adatbiztonság is pozitív irányban változik.

A WD mellett a Seagate is tervezi új, 4 KB-os fizikai szektormérettel rendelkező merevlemezek piacra dobását, ám a termékek várható érkezésével kapcsolatban egyelőre nincsenek információk. A Western Digital kínálatában már jelen vannak az új merevlemezek: a gyártó az 500 GB-os adattároló kapacitással rendelkező korongokból álló termékeinél alkalmazza a friss technológiát, közülük is az Caviar Green sorozat tagjai az elsők, akik profitálhatnak az új eljárásból. Az Advanced Formatot használó 1 TB-os, 1,5 TB-os és 2 TB-os merevlemezek különös ismertető jele, hogy  a termékcsaládban egyedülállóként 64 MB-nyi gyorsítótárral rendelkeznek, valamint termékkódjukban szerepel az „EARS” szócska (Például.: WD10EARS).

A 4 KB-os fizikai szektorméret bevezetésének gondolatával már több, mint 10 éve játszik az ipar, ám a tényleges lépésre még csak nemrégiben került sor. Az 512B-os fizikai szektorméret annak idején, a kis adattároló kapacitású meghajtóknál egy egészséges kompromisszum volt, de most már, amikor a merevlemezek egyre több adat tárolására kínálnak lehetőséget, a régi szabvány inkább nyűg, mint áldás. A gyártók éppen ezért döntöttek egységesen amellett, hogy  bevezetik a 4 KB-os fizikai szektorméretet. Azáltal, hogy nem minden egyes 512B-os szektorhoz, hanem csak egy nagy, 4 KB-os szektorhoz rendelnek hozzá ECC (Error-Correction Code) kódot, az ECC adathalmaz kevesebb helyet foglal és a technológia sajátosságai miatt hatékonyabban is alkalmazható nagyobb adatmennyiségre, így mindenképpen haszonnal jár az átállás. Egy 4 KB-os szektorhoz 100 bájtnyi ECC adat tartozik, míg ha ugyanezt az adatmennyiséget 512B-os részenként látjuk el ECC kóddal, akkor 320 bájtnyi ECC adat keletkezik, 40 bájt szektoronként.

Az új eljárás esetében némi üröm is vegyül az örömbe. A régebbi operációs rendszerek miatt a merevlemez vezérlője 512B-os emulációt használ majd, azaz az operációs rendszer 512B-os blokkokból álló adattároló területet lát majd, ám ennek is megvan a maga veszélye. A régebbi, azaz a Windows 5.x verziószámú operációs rendszerek (2000/XP/2003) nem tudnak mit kezdeni az új eljárással, mivel a technológia fejlesztése az operációs rendszerek készítése után indult be igazán. Ezek a rendszerek nem tudják megfelelően az új eljáráshoz illeszteni az első partíciót, ami nagyfokú teljesítményvesztést eredményez (LBA 63-as partíció kezdés). A Windows 6.x (Vista, 2008, Windows 7) operációs rendszerek esetében ez a hiba már nem áll fenn, ahogy a Mac OS X és Linux operációs rendszereknél sem.

A WD a hiba elkerülésének érdekében a Windows 5.x verzióknál az Advanced Format technológiát támogató merevlemezek esetében elhelyezet egy Jumpert, amelynek alkalmazásával a partíció elhelyezési hiba kiküszöbölhető: a Jumper áthelyezésével a merevlemez vezérlője +1-es eltolást (offset-et) alkalmaz, azaz a Win 5.x operációs rendszerek az első partíciót már nem a hibás LBA63-as, hanem a helyes LBA64-es pozícióban kezdik.

Összességében tehát elmondható, hogy a 4 KB-os fizikai szektorméreté a jövő, legalábbis a nagykapacitású merevlemezek esetén. A közeljövőben egyre több gyártó dob majd piacra ilyen merevlemez-újdonságokat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward