Megugrott az Oreo részesedése

Megugrott az Oreo részesedése

A Google kiadta az Android legfrissebb disztribúciós statisztikáját, ami alapján kijelenhető, hogy az Oreo végre kezd magára találni a korábbi gyenge szereplését követően. Az új rendszer már jobban áll, mint egy évvel korábban az elődje, és végre sikerült átlépnie a 10 százalékos határt is. Az viszont még nagyon távol van, hogy vezető szerepet tölthessen be.

Az Oreo a korábbi hónapokban rendre elmaradt a Nougat egy évvel korábbi teljesítményétől, most viszont belehúzott, és már jobban áll az Android 8.0 és 8.1 operációs rendszer, mint korábban az Android 7.0 és a 7.1. A Nougat nevéhez tavaly ilyenkor csak 11,5 százalékos részesedés fűződött, az aktuális Android viszont már összesítve 12,1%-on áll. A Google júniusban nem publikálta a disztribúciós adatokat, és valószínűleg a jövőben már ez lesz a jellemző, tehát csak másfél, kéthavonta érdemes erre számítani. Májusban az Oreo még eléggé gyengélkedett, mindössze az aktív készülékek 5,7 százalékán szerepelt, mostanra viszont duplájánál is nagyobbra duzzadt a része a virtuális tortából, ami igazán szép eredmény ilyen rövid idő alatt.

Galéria megnyitása

A legnagyobb részesedéssel egyébként továbbra is a Nougat rendelkezik, pillanatnyilag az eszközök 30,8%-án dolgozik ez az operációs rendszer, ami csak kisebb visszalépés a korábban mért 31,1 százalékos eredményhez. Itt érdekesség, hogy bár a Nougat egésze gyengült, az Android 7.1 tovább tudott erősödni, a korábbi 8,2 helyett ez már 9,6 százalékon áll. Ez annak köszönhető, hogy még nagyon sok olyan mobil van a boltok polcain, ami az Android 7.1-et futtatja, főleg az olcsóbb modellek palettáján. A képzeletbeli dobogón nem történt változás, továbbra is a Marshmallow foglalja el a második helyet, de már „csak” 23,5%-os a része az Android ökoszisztémán belül, ami 2 százalékos visszaesést jelent a tavasz végén mért helyzetéhez képest. A Lollipop pedig még mindig 20,4 százalékot tudhat a magáénak a harmadik helyen, pedig az Android 5.0 már lassan a negyedik születésnapját ünnepli.

Az alvéget is érdemes megnézni, ahol olyan rendszerek vannak, mint például az Android 4.4 KitKat, ami most esett vissza a 10 százalékos határ alá (9,1%), és így már megelőzte az Oreo, nem is kevéssel. Még a Jelly Bean is mérhető, 3,6 százalékon áll, viszont az Ice Cream Sandwich és a Gingerbread már tényleg az eltűnés határán egyensúlyozik, az előbbi 0,3, az utóbbi pedig 0,2%-os szinten szerepel a táblázatban.

Galéria megnyitása

A Google az Android 8.0-vel vetette be az eddigi talán leghatékonyabbnak tűnő fegyverét a fragmentáció ellen, a Project Treble-t. Ennek köszönhetően jelentősen felpöröghet majd a támogatással rendelkező, Oreót futtató mobilok frissítési üteme. És elképzelhető, hogy az Android P ebből kifolyólag minden korábbinál gyorsabban fog terjedni, de ez csak akkor derül majd ki, ha befut az új főverzió, ami most augusztus végére, szeptember elejére várható.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward