Megoldódott a Raspberry Pi 4 USB-C problémája, hála az új kiadásnak

Csendben, minden különösebb hírverés nélkül került forgalomba az új revízió, amely már hibátlan USB-C implementációval dolgozik, valamint néhány egyéb változtatáson is átesett.

Megoldódott a Raspberry Pi 4 USB-C problémája, hála az új kiadásnak

A Raspberry Pi 4 megjelenésekor meglehetősen pozitív fogadtatásban részesült, ugyanis alapvető tulajdonságok, felszereltség, illetve a memóriaméret választhatósága terén igen-igen jó ajánlatnak tűnt, nem is túl meglepő, hogy sokan felfigyeltek a termékre és meg is vásárolták azt. Ahogy a tulajdonosok száma elkezdett növekedni, fény derült egy kellemetlen tervezési hibára, ami az USB-C portot érinti: a Raspberry Pi 4-et sok töltő és „e” jelöléssel ellátott kábel audió eszköznek észlelte, így nem működtek vele.

A problémát az USB-C port implementációja okozta, mert a mérnökök eltértek a szabvány ajánlásától és kettő helyett csak egy „lehúzó ellenállást” (Pull Down Resistor) tettek az áramkörbe, ami a fentebb említett hibajelenséget eredményezte. A hibára persze van megoldás, ugyanis vannak olyan tápadapterek és kábelek, amelyek így is hibátlanul működnek a rendszerrel, viszont ez akkor is probléma, amit javítani kell. Más kérdés, hogy egyébként a szóban forgó port csak tápellátásra használható, adatátvitelre nem.

Galéria megnyitása Raspberry Pi 4 A történet a napokban érdekes fordulatot vett: elkészült a Raspberry Pi 4 legfrissebb revíziója, amely minden különösebb hírverés nélkül került forgalomba, és amelynél az említett USB-C hiba már nincs jelen.

Ezt leszámítva volt még egy másik változás, amelynek köszönhetően a WLCSP SD Card feszültségkapcsoló felkerült a felső oldalra annak érdekében, hogy védve legyen az esetleges sérülések ellen, valamint a gyártást is optimalizálták, ami jobb és pontosabb forrasztásokat eredményez.

A probléma csak az, hogy az új revíziót a jelek szerint nehéz megkülönböztetni a listák alapján, azokon ugyanis semmiféle jelzés sem szerepel ebben a tekintetben, viszont a PCB biztosan tartalmazza a revízió számát, az alapján pedig azért fel lehet ismerni a régi és az új kiadásokat.

Az egyelőre nem világos, hogy a dobozon van-e jelölés az új revízió esetében, de hamarosan ez is kiderül.

A Raspberry Pi 4 egyébként nagyon jól fogy, az pedig külön meglepő, hogy a várakozásokkal ellentétben nem a 2 GB-os modellt viszik, mint a cukrot, hanem a 4 GB-os „csúcsváltozatot”. Érdekesség, hogy ezzel együtt az 1 GB-os modell is jól fogyhat – vagy csak kevesebbet gyártanak belőle – mert sok helyen hiánycikknek minősül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap