Meglepetésre 5G-s chippel állt elő a Samsung mobilok számára

Az Exynos 980 jelentős változásokat hoz, és már világelsőként az 5G modemet is magában foglalja majd.

Meglepetésre 5G-s chippel állt elő a Samsung mobilok számára

A Samsung szinte mindenkit meglepett azzal, hogy egy olyan rendszerchipet leplezett le, ami a világelsőséget is magának tudhat, annak köszönhetően, hogy egyebek mellett már egy 5G egységet is magában foglal majd. A névsémán is változtat az újdonság, mert négy helyett csak három számjegy azonosítja be, az Exynos 980 névre hallgat. Viszont egy ideig még kész mobil kapcsán nem fogunk erről hallani.

Napjainkban az összes 5G támogatással rendelkező okostelefonban olyan rendszerchip van, ami külső segítséggel, egy különálló modemmel oldja meg az új generációs technológia támogatását. Viszont az Exynos 980 esetébe erre már nem lesz szükség, ez pedig lényegesen leegyszerűsíti a tervezők feladatát, és olcsóbb is lehet ennek köszönhetően az 5G támogatás biztosítása, hiszen kevesebb komponensért kell fizetni. Hogy miért nem eleve így oldották ezt meg a gyártók? Nos, mert a modemeknek a méretét nem egyszerű annyira lefaragni, hogy beférjenek a rendszerchipekbe, hosszú fejlesztői munka áll minden bizonnyal az Exynos 980 mögött is.

Szó lesz az alábbiakban arról, hogy mire képes a beágyazott 5G modem, de először nézzük, hogy a következő generációs fejlesztés milyen teljesítményt ígér. Rögtön a processzort illetően is tartogat érdekességet az Exynos 980, itt ugyanis minden jel szerint nem lesz egyedi Samsung processzormag. Sőt mi több, ez látszólag nem is egy csúcskategóriás lapkának ígérkezik, amire több dolog is utal. A CPU-t kettő darab új fejlesztésű Cortex-A77 és összesen hat Cortex-A55 mag alkotja, a teljesítményre hangolt egységek állítólag csak 2,2 GHz-en üzemelhetne, míg a többiek 1,8 GHz-en dolgozhatnak. A Samsung szerint az 5G gyors és nagy számítási kapacitást követel, ennek pedig az Exynos 980 tökéletesen meg fog felelni akkor is, ha nem az abszolút csúcsra pályázik.

Galéria megnyitása

A grafikus egység tekintetében a dél-koreai csapat tovább viszi a szintén ARM fejlesztésű Mali-G76 vezérlőt. Ennek kapcsán azt is megtudhattuk, hogy egy MP5-ös kiszerelésről beszélhetünk majd, szóval a tempója egészen biztos, hogy elmarad majd az Exynos 9820-ban bevetett Mali-G76 MP12-es konfigurációtól. Viszont ami itt fontos a Samsung szerint, hogy ezzel kiváló API támogatásról tud az egység gondoskodni, és már így is elég gyors lesz ahhoz, hogy minden helyzetben derekasan helytálljon, ahol az IGP-re van szükség. A Samsung itt egy NPU-t (neurális feldolgozót) is bevetésre küld, ami annak köszönhetően, hogy erre a célra lett tervezve, 2,7-szeres gyorsulást is hozhat bizonyos helyzetekben; és a DSP-t is segítségül tudja hívni. A memóriavezérlő kizárólag LPDDR4x modulok felhasználására biztosít majd lehetőséget. A lapkához kapcsolódó tárhely viszont nemcsak UFS, hanem még eMMC 5.1 technológiás is lehet, de remélhetőleg ezzel az opcióval nem sokszor él majd a gyártó.

Az Exynos 980 egészen nagy felbontású panelekkel is összeházasítható lesz. A maximális felbontása eléri a 3360 x 1440 képpontot. Ebből az is kikövetkeztethető, hogy a Samsung 21:9-es képarányú megjelenítők bevetésével is számol, persze nem borítékolnánk, hogy lesz ilyen, de a Sony például már meglépte a váltást, és a Motorolánál is van ilyen eszköz. A képi feldolgozó processzor tekintetében is előrelátó a vállalat, ugyanis már támogatás nyújt akár 108 megapixeles kameraszenzorok használatára is. Ez azért éppen ennyi, mert a Samsung már rendelkezik ilyen termékkel, de ezt még csak bejelentette a Xiaomival közösen, mostanáig nem érkezett olyan okostelefon, amiben ilyen kamera van. Duálkamerás kiszerelés esetén „csak” 20+20 megapixeles megoldásokat tud egyszerre munkára fogni. Videózásnál 4K UHD jelenti a plafont, de ezt akár 120 FPS-es tempóval is támogatja az Eynos 980, és számolni lehet a HDR10+ minőséggel is megfelelő kódolás mellett.

Most pedig térjünk rá a kapcsolati lehetőségekre, illetve egészen pontosan az 5G-re. Ez a lapka úgy oldja meg az 5G NR támogatást, hogy a 6 GHz alatti sávokat kihasználva 2,55 Gbps-os letöltési sebesség elérését teszi lehetővé, miközben a feltöltési tempó 1,28 Gbps-os lehet. És van itt E-UTRA-NR Dual Connectivity technológia is, mellyel lehet a 4G LTE-t és az 5G-t egyszerre alkalmazni a nagyobb tempó elérése végett, ezáltal 3,55 Gbps-os sebesség sem elképzelhetetlen. Ebből következik, hogy egy 16-os kategóriájú, 1 Gbps-os letöltési tempót támogató 4G LTE modem van még a fedélzeten, amiről azt is tudni lehet még, hogy legfeljebb 200 Mbps-ra képes a feltöltések alkalmával. És nagyon fontos ezen a fronton az is, hogy itt már a Wi-Fi 6 szabvány is megvan, ami néhányaknak még inkább a 802.11ax néven lehet ismerős. Ez a Wi-Fi-s környezetben elképesztően jó teljesítményre lehet képes, amennyiben a forrás is támogatja a Wi-Fi 6-ot – ez még eléggé ritka manapság.

Mostanra a Samsung is élesítette a 7 nanométeres EUV gyártási eljárását, de az Exyno 980 még sajnos nem ezen fog készülni. A vállalat inkább a 8 nm-es LPP FinFET node használata mellett döntött, ami valószínűleg olcsóbbá teszi az előállítást. Viszont ehhez áldozni kell a hatékonyság oltárán, ami a felhasználók szempontjából kicsit negatívum számba fog menni, mert ez esetlegesen rövidebb üzemidőben és nagyobb mértékű melegedésben nyilvánulhat majd meg.

Bár a Samsung a világon elsőként jelentett be olyan rendszerchipet, ami 5 G hálózati modemet tartalmaz integráltan, ez egyáltalán nem jelent azt, hogy az övé lesz az első ilyen megoldás, ami a piacra kerül mobilban megtestesülve. Ugyanis mint azt megtudhattuk, az Exynos 980 csak valamikor 2020 első negyedévében fog bevetésre kerülni. Az időpont alapján arra lehetne gondolni, hogy a Galaxy S10 utódjában fogja először felhasználni a gyártó az újdonságot, viszont mivel a jellemvonásai alapján ez valójában nem egy csúcsra járatott megoldás, ezért sokkal valószínűbb az, hogy egy alacsonyabb költségvetésű Galaxy A-szériás mobilban fog felbukkanni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap