Meglepetésként PCI slot is lapul a BIOStar AMD X470-es alaplapján

Aki platform-frissítés után még mindig szeretné használni PCI alapú bővítőkártyáit, ezzel az alaplappal megteheti – ha még van hozzájuk működő driver.

Meglepetésként PCI slot is lapul a BIOStar AMD X470-es alaplapján

A BIOStar egy érdekes alaplappal rukkolt elő, ami a modern és a már-már elavultnak tekinthető technológiákat ötvözi, hiszen egyrészt már a dobozból kivéve is RYZEN 3000-es támogatást kínál, nincs szükség külön BIOS frissítéssel bajlódni, másrészt viszont egy régi bővítőhelyet is tartalmaz, amit a többség mára már elfeledett. Ez a bővítőhely pedig nem más, mint a klasszikus PCI slot.

A költséghatékony X470-es alaplapok táborát gyarapító Racing X470GTA modell a 120 dolláros árkategóriát veszi célba, felszereltségére pedig összességében nem lehet panasz. Az alaplap tápellátásához egy 24-tűs ATX és egy 8-tűs EPS tápcsatlakozó alkalmazására van szükség, a processzor és a memória számára pedig 4+3 fázisú VRM áramkört kínál a termék. A VRM-re került némi hűtés, valamint egy plexilap is, amely mögött RGB LED alapú világítás lapul. Az új alaplap 105 W-os TDP keretig fogadja a processzorokat, a Bristol Ridge APU sorozattól egészen a legújabb RYZEN 3000-es modellekig bezárólag – gyakorlatilag minden eddig megjelent Socket Am4-es processzort támogat.

Galéria megnyitása

A Socket AM4-es processzorfoglalathoz két darab DDR4-es memóriafoglalat kapcsolódik, a processzor PCIe hubja pedig egy PCI Express 3.0 x16-os, illetve egy PCIe 3.0 x4-es M.2-es slotot szolgál ki. apunk még két darab PCI Express 2.0 x1-es, illetve egy PCI Express 2.0 x16-os slotot is, igaz, utóbbi csak x4-es sávszélességgel dolgozik, ugyanis az X470-es PCH-hoz kapcsolódik. Extraként egy ASMedia hídchip is került a fedélzetre, amelynek köszönhetően két klasszikus PCI slot is rendelkezésre áll, ha régi bővítőkártyáink miatt esetleg szükség lenne rájuk.

Galéria megnyitása

Az új alaplap hat darab SATA 6 Gbps-os porttal érkezik, természetesen RAID 0,1,10 támogatással karöltve, a fentebb említett M.2-2280-as slotba pedig nem csak PCIe, hanem SATA 6 Gbps-os alapú SSD is kerülhet. A hálózati kapcsolatokat egy Realtek RTL8118AS típusú GbE vezérlő kezeli, és az audióvezérlő szerepét is egy Realtek gyártmányú megoldásra osztották, ami nem más, mint az ALC892.

Galéria megnyitása

Az ATX formátumú alaplap 305 milliméter magas és 244 milliméter széles, videó kimenetei között egy DVI-D és egy HDMI port sorakozik, ezek viszont csak akkor aktívak, ha APU egységet használunk. USB 3.1 Gen2 portokból egy Type-A és egy Type-C formátumú foglal helyet a hátlapon, de ezeken felül négy darab USB 3.1 Gen1 Type-A portot is kapunk, plusz a szokásos 6 darab Jack Audió csatlakozó sem hiányzik a kínálatból. A felsoroltakon kívül egy RJ-45-ös, illetve egy PS/2-es port is lapul a terméken.

Az alaplapi tüskesoroknak köszönhetően további négy darab USB 3.1 Gen1, illetve négy darab USB 2.0-s portra tehetünk szert, valamint COM kivezetés és két darab 5050 LED tüskesor is rendelkezésre áll. Különlegesség még a dupla BIOS: a két EEPROM között manuális módon, mikrokapcsoló segítségével válthatunk.

A BIOStar Racing X470GTA hamarosan elérhetővé válhat kereskedelmi forgalomban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap