Meglepetés: Már nem a gaming részleg az Nvidia legnagyobb bevételi forrása

Hanem a Datacenter divízió, amelybe immár a Mellanox termékeinek forgalma is beleszámít, hála a korábbi felvásárlásnak.

Meglepetés: Már nem a gaming részleg az Nvidia legnagyobb bevételi forrása

Az Nvidia pénzügyi részlege kiadta a vállalat legfrissebb pénzügyi jelentését, amely a 2021-es pénzügyi év második negyedéves teljesítményére világít rá. Az adatokból kiderül, hogy most először fordulhatott elő az, hogy már nem a Gaming részlegből folyt be a legnagyobb árbevétel, hanem a Datacenter csoportból, amelynek eredményeire immár a Mellanox-felvásárlás is pozitív hatást fejthet ki. Ugyanebből kifolyólag némileg csökkent a profit, illetve a részvényenkénti nyereség is, ám még így is ez tekinthető az Nvidia eddig legjobb második negyedéves teljesítményének.

A teljes kép alapján 3,866 milliárd dolláros teljes árbevétel folyt be a kasszába, míg a működésből származó árbevétel 651 millió dollárra, a profit pedig 622 millió dollárra rúgott. Az eredményt, vagyis a teljes árbevételt a Mellanox-felvásárlás 14%-kal javította, ami nem elhanyagolható eredmény, plusz ennek köszönhető az is, hogy a Datacenter részleg most először múlta felül a Gaming csoport teljesítményét.

Galéria megnyitása

A legnagyobb bevételi forrásként működő Datacenter a második pénzügyi negyedév folyamán 1,752 milliárd dolláros árbevételre tett szert, hála a Mellanox forgalmának, ami nagyjából 30%-kal növelte e csoport teljes árbevételét. A Mellanox nélkül nagyjából 1,2 milliárd dolláros teljesítmény elérésére lett volna képes ez a csoport, ami igen szép teljesítmény. A növekedéshez az is hozzájárult, hogy a korábban bemutatott A100-as GPU sorozatgyártása felfutóban van, márpedig ezen elég nagy a haszon, így segít az árbevétel és a profit hatékony növelésében.

A Gaming részleg ismét rekord negyedévet zárhatott, hiszen 1,65 milliárd dolláros teljes árbevételt könyvelt el, ám ez már csak a második helyre volt elég házon belül, nem pedig az elsőre, mint eddig. A teljesítmény nagyjából 25%-os előrelépést jelent mind negyedéves, mind pedig éves szinten, ami főként annak is köszönhető, hogy a COVID-19 miatt nagyobb igény mutatkozott a videojátékok iránt, ami mind a SoC-, mind pedig a GPU- forgalmat fellendítette.

A professzionális termékeket tartalmazó Professional Visualization csoport már nem teljesített ilyen jól, aminek szintén a COVID-19 az oka, hiszen az irodák bezárásával csökkentek a vásárlói igények a noteszgépek és az asztali számítógépek szegmensében. Noha ezt a csökkenést valamennyire ellensúlyozza az, hogy ezzel egy időben a virtualizációval és a felhővel kapcsolatos beruházások fellendültek egy picit, ám a PC piaci veszteségeket nem tudja teljes egészében pótolni.

Galéria megnyitása

Az Automotive üzletágban szintén elég nagy csökkenés látható, ami ismét csak a COVID-19 miatt következett be. Ennek a részlegnek április folyamán volt a mélypontja, így az egész negyedév elég gyengére sikeredett.

Az OEM & IP üzletág, ahova egyebek mellett a belépő szintű videokártyákból származó bevételt is csoportosítják, egész jó negyedévet zárt, hiszen 146 millió dolláros árbevételre tett szert, vagyis éves szinten 32%-os, negyedéves szinten pedig 6%-os növekedést produkált.

Az Nvidia várakozásai szerint az aktuális negyedév szintén rekorddal zárulhat, ugyanis 4,4 milliárd dollár körüli teljes árbevételre számítanak, valamint a bruttó árrés és így a profit javulására is lehet számítani. A harmadik negyedév egyébként elég mozgalmas lesz, ugyanis megjelennek az Ampere alapú GeForce videokártyák, valamint az A100-as gyorsítókártyák és GPU-k termelését is tovább fokozzák.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap