Megkezdte az LPDDR5 lapkák szállítását a Micron

Már azt is lehet tudni, hogy hol lesznek ilyen modulok először felhasználva, de a lehetőségek tárháza tág.

Megkezdte az LPDDR5 lapkák szállítását a Micron

A Micron a memóriapiac meghatározó szereplőjeként nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az LPDDR5 technológiával készülő megoldásoknak a forgalmazását minél előbb el tudja kezdeni. És a vállalat törekvése kifizetődő lett jelen állás szerint, hiszen máris sikerült egy olyan készülékbe bekerülnie ezzel a rendszermemóriával, amiből garantáltan több millió fog elkelni.

Az egy ideje már nem kérdés, hogy az alacsony fogyasztású DDR5 rendszermemória a jövőben meghatározó fontosságú lesz. A Qualcomm éppen ezért a Snapdragon 865 rendszerchipet úgy tervezte meg, hogy gondoskodott az LPDDR5 támogatásról. A Micron pedig szintén ezért diktált nagy tempót a fejlesztésnél. Az újdonság elsősorban okostelefonokban fog megjelenni, de más területeken is számítani lehet rá annak köszönhetően, hogy nagy rugalmasságot nyújt a tervezésnél. Az LPDDR5 a korábbi megoldásoknál jobb energiahatékonyságot és nagyobb teljesítményt képest nyújtani.

Galéria megnyitása

A Micron kezdetben három kapacitással forgalmazza majd az LPDDR5 DRAM-ot, elérhető lesz ez 6 GB-os kivitelben, 8 GB-tal, és akár 12 gigás csomagban is. Érdekes módon a tempót tekintve is több opció biztosított, alapesetben 5,5 Gbps-mal lehet számolni pinenként, de akik ezzel nem elégszenek meg, 6,4 Gbps-ot is választhatnak.

Könnyen kiszámolható, hogy a gyorsabb opciónál már 50 százalékkal jobb a tempó, mint az LPDDR4x esetében, hiszen ott 4,266 Gbps jelentette a plafont – de még a rosszabb esetben is kb. 30%-os ugrásról beszélhetünk. A fogyasztás pedig a Micron hivatalos beszámolója szerint 20 százalékkal mérséklődhet.

Az is kiderült a Micron beszámolójából, hogy a vállalat dolgozik egy multichip csomagon, ami a rendszermemóriát és az adattárolót is magában foglalná. Ez szintén a mobileszközök számára érdekes elsősorban. A Micron előre tekint, és LPDDR5 DRAM chipet fog összetokozni UFS technológiás adattárolóval. A vállalat tervei szerint ez az együttes is elkészülhet még az idei év első felében, szóval hamarosan már az ilyen jellegű igényeket is ki tudja majd szolgálni.

A Micron az alacsony fogyasztású DDR5 RAM kapcsán rögtön azt is bejelentette, hogy a Xiaomi Mi 10 okostelefonban már ez a megoldás lesz jelen a Snapdragon 865 rendszerchip mellett. A Qualcomm új csúcskategóriás lapkájából az LPDDR5 felhasználásával lehet kihozni a legtöbbet. Ennek kapcsán elhangzott néhány példa arra, hogy mikor kell az új megoldás. A 108 megapixeles kamera megfelelő kezelése, az AR játékos videók rögzítése a képernyő megosztással, valamint a jövőben készülő komolyabb AR és VR alkalmazások már bizony igénylik azt a sávszélességet, ami csak az LPDDR5-tel érhető el, az LPDDR4x már esetenként szűkős lehet.

A mobilok mellett a Micron szívesen látná egyébként az LPDDR5 moduljait személygépjárművek rendszerében, ahol főleg az infotainment terület kiszolgálása révén teremhet babér a számára. Ezen felül pedig fejlett hálózati berendezésekben is jótékony hatása lehetne ennek az 5G érában, és a kliensgépekben is be lehetne vetni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap