Shop menü

MEGKAPTÁK A LEGFRISSEBB INTEL ÉS AMD PROCESSZOROKAT A LENOVO THINKPAD SOROZATÁNAK TAGJAI

Az új noteszgépek az elkövetkező hónapok folyamán érkezhetnek meg az üzletek polcaira.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Megkapták a legfrissebb Intel és AMD processzorokat a Lenovo ThinkPad sorozatának tagjai

A Lenovo a Mobile World Congress  alkalmával rántotta le a leplet legújabb ThinkPad sorozatú noteszgépeiről, amelyek immár a legújabb Intel és AMD processzorokkal is elérhetőek, igaz, egyes modellek dizájn terén is változtak, ám nem ez a jellemző az aktuális felhozatalnál. Azt is érdemes kiemelni, hogy egyes modellek csak Intel processzorral lesznek elérhetőek, AMD központi egységgel nem, illetve fordított helyzet is fennáll majd, de ez a lenti információhalmazból úgy is világosan ki fog derülni. Az érintett modellek között a Z sorozat tagjait, a ThinkPad X13 és 13 Yoga modellt, valamint a T és L sorozat tagjait, illetve a kis- és közepes vállalkozásoknak szánt E sorozat tagjait találjuk.

A Lenovo mérnökei több ezer órát szenteltek annak, hogy mind a gyártás, mind az anyagfelhasználás, mind az energiahatékonyság, mind pedig a csomagolás terén olyan innovációk szülessenek, amelyek segítenek egy fenntarthatóbb termékcsalád megalkotásában. A vállalat a siker érdekében növeli a szállításhoz használt bio-üzemanyagok arányát, ezzel együtt egyre inkább megújuló erőforrásokat használ a gyártás során, valamint energiahatékony gyártási folyamatok bevezetésével is próbálja csökkenteni a szénlábnyomát. Ezzel együtt az eszköz-visszagyűjtési program is nagy hangsúlyt kap, amelynek eredményeként a műanyagfelhasználás tekintetében bizonyos komponensek esetében 100%-ban újrahasznosított műanyagot szeretnének használni 2025-re.

A vállalat sajtóközleménye egy beszédes táblázatot is kínált azzal kapcsolatban, hogy a frissen bejelentett noteszgépek esetében milyen megoldások segítik a fenntarthatóság fokozását.

ThinkPad Z sorozat

Kezdjük a sort a Z sorozat tagjaival, amelyek ketten vannak: a Z13 és a Z16 Gen 2 modellek AMD alapokon nyugszanak, ahogy azt korábban már megszokhattuk. Ezúttal viszont az AMD legfrissebb, RYZEN 7000-es sorozatú mobil APU egységei jutnak szerephez, azt viszont nem árulta el a Lenovo, hogy pontosan mely modellekre számíthatunk. Az viszont már nem titok, hogy a Z13 csak és kizárólag iGPU-val szerelve lesz elérhető, míg a Z16 esetében opcionálisan akár AMD Radeon 6550M típusú mobil videokártyát is rejthet a ház. Rendszermemória terén mindkét verziónál 64 GB lesz a maximális kapacitás, míg az adatok tárolását akár 2 TB-os SSD-re is bízhatjuk.

Alap esetben 1920 x 1200 pixeles felbontással és 16:10-es képaránnyal rendelkező kijelzőt kaphatunk, ám a 13 hüvelykes modellnél egy 2880 x 1800 pixeles OLED panelt, míg a 16 hüvelykes verziónál egy 3840 x 2400 pixeles felbontású OLED érintőkijelzőt is kérhetünk. Ebben a sorozatban a kijelző fedlapján a Woven Flax, azaz a fonott len textúra is jelen lesz, ami elegáns megjelenést kölcsönöz az egyébként újrahasznosított alumíniumból készített felső borításnak.

Az új noteszgépek 1080p-s webkamerát és Wi-Fi 6E támogatást egyaránt kapnak, valamint a TrackPoint Quick Menu támogatás és a haptikus érintőpad is a kínálat részét képezi majd. Utóbbi ezúttal a Senseltől érkezik, aki a ThinkPad X1 Titanium Yoga és a ThinkPad X1 Fold érintőpadjainál már letette névjegyét. Csatlakozók terén hasonló lesz a két noteszgép, mindketten kapnak például két darab USB4-es portot, egy 3,5 milliméteres kombinált Jack Audió portot, valmaint egy SD memóriakártya-olvasót és egy USB 3.2 Gen 2 Type-C portot is. A vezeték nélküli kommunikációt a Wi-Fi 6E és a Bluetooth 5.3 támogatás segíti, a ThinkPad Z13 Gen 2 esetében pedig opcionálisan akár 4G LTE modemet is kérhetünk.

Galéria megnyitása

A tervek szerint a Z13 júliusban érkezik és 1249 dolláros listaárat kap, míg a Z16 majd csak augusztusban jelenik meg és 1749 dollárról indul az alapára.

ThinkPad X sorozat

A frissített Z mellett egy frissített X sorozat is debütálni fog, amelyben a ThinkPad X13 Gen4, illetve a ThinkPad X13 Yoga Gen4 foglal helyet. Ezeknél a modelleknél a Lenovo egy kissé átalakította a kijelző körüli keret dizájnját, amelynek köszönhetően a keret kisebb lett, ennek köszönhetően nőtt a ház/kijelző arány. Változás még, hogy a hangszórók ezentúl felfelé sugároznak, igaz, a Yoga modellnél bizonyos felhasználási módokban ez azt is jelenti, hogy nem a felhasználó felé néznek majd.

Az új dizájntól a gyártó azt várja, hogy javul a hangminőség. Az új notebookok feketében érkeznek, igaz, ezüst opció is rendelkezésre áll, a házak legyártásához használt alumínium és magnézium pedig nagyrészt újrahasznosításból származik. Ezzel egy időben a Yoga modellnél a szénszálas kijelző-fedlapot egy magnézium-ötvözetből készített példányra cserélték. Mind az X13, mind pedig az X13 YOga könnyebb és kisebb lett, mint az előző generációs modellek. A billentyűzet továbbra is 1,5 milliméternyi úton jár, viszont a ThinkPad X13 Gen 4 esetében ez már nem cserélhető a felhasználó által, egyszerűen, ugyanis változott a dizájn. Kijelző terén az alapot egy 1920 x 1200 pixeles panel adja, ami a Yoga modellnél érintő támogatással is rendelkezik, míg a normál kiadásnál opcionális lesz az érintő támogatás.

Az X13, vagyis a klasszikus notebook most először elérhető lesz egy 2880 x 1800 pixeles felbontású 13,3 hüvelykes OLED panellel is, amihez jár Dolby Vision támogatás. A ThinkPad X13 háza 13. generációs Intel Core vagy AMD RYZEN 7000-es sorozatú mobil processzort rejthet, modelltől függően, ám mindkettőhöz maximum 32 GB-nyi LPDDR5-ös fedélzeti memória és maximum 2 TB-nyi NAND Flash alapú tárhely társulhat. A ThinkPad X13 Yoga ezzel szemben már csak az Intel processzorait kaphatja meg, ám egyéb hardver terén igazodik a normál modellhez.

Galéria megnyitása

Közös tulajdonság lesz az 1080p-s webkamera, amihez elhúzható takarólap is jár, opcionálisan azonban 5 megapixeles felbontású kamerát is kérhetünk, méghozzá IR szenzorral felvértezve. A ThinkPad X13 és a ThinkPad X13 Yoga egyaránt májusban kerülhet a boltok polcaira. Az X13-as verzió alapára 1099 dollár lesz, míg az X13 Yoga ára már 1379 dollárról indulhat.

ThinkPad T sorozat

A következő a sorban a T sorozat, amelynek tagjai az új processzorok mellett egyéb változtatásokat is kaptak, például fenntarthatóbb anyaghasználat, illetve opcionális 5 megapixeles webkamera is szerepel a felhozatalban. A ThinkPad T14 Gen 5, a T16 Gen 2, illetve a T14s Gen 4 modellek esetében egyaránt rendelkezésre áll majd az opcionális OLED panel, ami 2880 x 1880 pixeles natív felbontással rendelkezik, ilyesmire eddig nem volt példa.

Processzorok terén 13. generációs Intel Core vPro modellek közül éppúgy választhatunk majd, mint RYZEN 7000-es sorozatú mobil központi egységekből. Az AMD alapú modelleknél LPDDR5 helyett LPDDR5X fedélzeti memória áll rendelkezésre, maximum 32 GB-nyi kiépítésben, alaplapra forrasztva. Az Intel alapú modellek ehhez képest még mindig rendelkezni fognak egy So-DIMM bővítőhellyel, valamint DDR4-es és DDR5-ös modellek közül is lehet választani. Hasznos újítás még az is, hogy a T14 Gen 4 és a T16 Gen 4 modellek USB4 támogatással érkeznek, ami korábban a T14s kiváltsága volt.

Galéria megnyitása

A májusban megjelenő újdonságok közül a T14s ára 1479 dollárról indul, míg a T14-ért 1239 dollárt, a T16-ért pedig 1269 dollárt kérnek.

ThinkPad L sorozat

Jönnek a frissített L sorozatú modellek is, amelyek költséghatékonyabb választásnak bizonyulnak majd, extraként pedig csökkentett káros kékfény kibocsátású módot kínáló kijelző-konfigurációval is elérhetőek lesznek, legalábbis az L13 Gen 5 és az L13 Yoga Gen 5 modellek. Az L14 Gen 4 és az L15 Gen 5 cserébe nagyobb adattároló kapacitású SSD-vel is kérhető lesz, mint korábban, így 2 TB-nál tetőzhet a kínálat. Ezek a modellek már áprilisban megjelennek: az L13 és az L13 Yoga ára sorrendben 869 és 1099 dollár lesz, míg az L14 és az L15 esetében egységesen 869 dolláros alapár lesz érvényben.

ThinkPad E sorozat

A Lenovo a kis- és közepes vállalkozásokra is gondolt, számukra az E sorozat tagjait kínálja a ThinkBook sorozat mellett. A ThinkPad E15 Gen 5 kap egy kis frissítést, valamint egy új modell, a ThinkPad E16 is megjelenik a sorozatban. Az E széria tagjai innentől kezdve áttérnek 16:10-es képarányra (1920 x 1200 pixel, érintős és érintő támogatás nélküli kivitelben), és az az újítás mind az Intel, mind pedig az AMD processzorral szerelt modellekre érvényes. Az AMD alapú verziók itt ZEN 3 architektúra köré épülő, RYZEN 7030 sorozatú mobil APU egységeket használhatnak majd, ami nem túl nagy meglepetés, hiszen költséghatékonyabb termékekről van szó, és az Intel háza táján is találunk Alder Lake alapú modelleket az új felhozatalban.

A 16 hüvelykes verzió egy 300 helyett már 400 nit maximális fényerősséggel és 2560 x 1600 pixeles felbontással dolgozó kijelző-opciót is kap, de ez már nem kínál érintő támogatást. Az AMD alapú verziók csak iGPU-t kapnak, míg az Intel processzor mellé akár Nvidia GeForce MX550-es videokártya is kérhető lesz. Rendszermemóriából a 8 GB-nyi alaplapi mellé maximum 32 GB-nyi kerülhet egy So-DIMM slotba, azaz 40 GB-nyi memóriát kaphatunk, míg az adatok tárolását maximum 2 x 1 TB-nyi PCIe NVMe SSD végezheti. A csatlakozók között két USB-C és két USB-A port, valamint HDMI 2.0b videó kimenet és GbE port is sorakozik, ezeken felül pedig Wi-Fi 6E és Bluetooth 5.1 támogatás is elérhető lesz. Az új modellek 47 wattórás és 57 wattórás akkumulátor-opcióval kerülhetnek forgalomba.

Galéria megnyitása

Az E14 Gen5 várhatóan 739 dolláros alapáron érkezik május folyamán, míg az E16 Gen 1 alapára 759 dollár lesz.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére