Megjelent az iOS 13.5 a COVID-19 nyomkövetéssel

Az Apple a várakozásoknak megfelelően indította el az új frissítést, ami több fejlesztést is tartogat már csak a koronavírus miatt is.

Megjelent az iOS 13.5 a COVID-19 nyomkövetéssel

Az iOS 13.5 az iOS 13.4.5-ből fejlődött ki, és az iPhone-ok mellett elérhető lesz iPadekre is, csak ott már iPadOS 13.5-ként kell keresni. Az Apple ennél a frissítésnél olyan javításokat is eszközöl, amiket eredetileg még a iOS 13.4-nek szánt, és közben már újdonságokat is tartalmaz, melyek részben a koronavírusnak „köszönhetően” kerültek beke az operációs rendszerbe.

Napjainkban a felhasználók szempontjából az egyik legfontosabb újítás, hogy a maszk viselése közben könnyebbé válik a készülékeknek a feloldása. Legalábbis a Face ID használata mellett, hiszen itt fordulhat az elő, hogy a maszk miatt képtelen az ember feloldani a készülékét. Ezentúl a rendszer érzékeli, mi a gond, és könnyebben elérhetővé teszi a jelkód beírásához szükséges felületet. Fontos, hogy a biztonság szintjéből az Apple nem ad lentebb. Ez a módosítást azokon a helyeken is működik, ahol a Face ID van beállítva hitelesítésre – például Apple Pay.

Galéria megnyitása

Lényeges újdonság még a COVID-19 fertőzésnek való kitettség naplózása is. Ez azokban a régiókban használható, ahol a kormány is megadja rá az engedélyt – eddig 22 országban él. Az iOS 13.5-ben pedig csak akkor lehet bekapcsolni, ha adott az applikáció, ami kihasználja. Ennek az a lényege, hogy a Bluetooth modulra támaszkodva az össze érintkezést jegyzi nap mint nap, és amikor egy emberről kiderül, hogy fertőzött, akkor a rendszer visszamenőleg képes azt jelezni a felhasználóknak, hogy közel kerültek olyanhoz, akinek a tesztje pozitív lett.

Kiemelte az Apple, hogy ez semmilyen helyadatot nem rögzít, az emberekhez folyamatosan változó azonosítót társít, és törölhető az előzménye manuálisan, illetve szabadon ki is kapcsolható.

Galéria megnyitása

A FaceTime esetében az Apple lehetőséget nyújt a csoportos csevegéseknél életbe lépő automatikus kiemeléseknek a kezelésére, felülbírálására. Megoldható az, hogy ne rendezze át a képernyőn a kameraképek elhelyezkedését a szolgáltatás, amikor valaki megszólal, mivel alapértelmezésben az kerül kiemelésre, aki éppen beszél.

A vészhívások esetében a felhasználóknak lehetősége lesz majd az Egyesült Államokban arra, hogy automatikusan megossza a készülékük az egészségügyi információkat. Ennek köszönhetően a helyszínre érkező segítségnek egyszerűbb lesz a feladata, az orvosok hatékonyabban tudnak fellépni, és jobbak lehetnek a túlélési, gyógyulási esélyek.

Az Apple végül néhány hibajavítást is külön említ az iOS 13.5 kiadási jegyzékében. Sikerült elhárítania a vállalatnak azt a hibát, ami a videós oldalak esetében néha fekete képernyőt eredményezett streamelés közben. És az is javítva lett, hogy a javaslatok és a műveletek néha nem jöttek fel, amikor a készülék tulajdonosa próbált valamit megosztani másokkal. A megosztási lap ezentúl hibátlanul fog muzsikálni.

Az iOS 13.5 és az iPadOS 13.5 mindenki számára elérhető, aki támogatott készülékkel rendelkezik. És jó eséllyel ez az utolsó nagyobb frissítése az iOS 13-nak, legközelebb már az iOS 14 érkezése kerül majd a terítékre, és ennek a fejlesztésére helyezi át a kapacitását az Apple.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap