Meghalt az internet elődjének egyik alapító atyja

Dr. Lawrence G. Roberts 81 éves korában hunyt el szívrohamban.

Meghalt az internet elődjének egyik alapító atyja

Dr. Lawrence G. Roberts, aki nagyon sokat tett az internet elődjének kifejlesztéséért, a napokban szívrohamban elhunyt életének 81. évében. A neves amerikai kutató egyike volt annak a négy szakembernek, akik kifejlesztették az ARPANET-et, amelynek elsődleges feladata az volt, hogy decentralizált kapcsolatot teremtsen a különböző számítógépek között. A munkát az 1960-as években kezdték az amerikai Advaced Research project Agency berkein belül. A munkában Bob Kahn, Vint Cerf és Len Kleinrock is segédkezett.

Galéria megnyitása Dr. Lawrance G. Roberts (Fotó: Wikipedia) Dr. Roberts elsődlegesen programigazgatóként dolgozott, ám rengeteg olyan döntést hozott, amelyek megalapozták a majdani internet jövőjét. Ő döntött úgy, hogy az adatátvitel esetében az adatokat kisebb csomagokra bontsák, valamint a hálózat szerkezetét és az útvonalválasztókat is ő tervezte. Az 1960-as évek végére elkészített hálózat alapját telefonvezetékek adták. A kezdetleges hálózathoz akkoriban még csak négy számítógép csatlakozott, ám ahogy az egyetemek és a kutatóintézetek is csatlakozni kezdtek a projekthez, egyre nagyobb hálózattá nőtte ki magát a rendszer. Az ARPANET egészen 1983-it létezett, majd elindult az internet, így az eredeti hálózat már csak egy részét képezte a nagy hálózatnak.

Dr. Roberts 1973-ban kilépett az ARPA kötelékéből, majd kisebb starupokkal kezdett foglalkozni, amelyek természetesen a hálózatkezeléshez kapcsolódtak. Ezek közé tartozott a Telenet, a NetExpress és az Anagran is.

Dr. Roberts 1937. december 21-én született Westportban, szülei vegyészek voltak, de ő a vegyészet helyett az elektronika felé fordult. 1959-ben szerzett villamosmérnöki végzettséget az MIT-n, majd még ebben az évben feleségül vette June Stuller-t, akitől 1974-ben el is vált. Később további három házassága is válással végződött.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap