Shop menü

MEGFIZETHETETLEN LESZ, DE TÉNYLEG ELKÉSZÜLT KODAK MODERN SUPER 8 KAMERÁJA

A Kodak évekkel ezelőtt vágott bele a különleges projektbe, és ezt sajnos érezni is a végeredménye. No, nem az árán, mert azt sikerült a komoly kamerák szintjére belőni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Megfizethetetlen lesz, de tényleg elkészült Kodak modern Super 8 kamerája

A fotózásban az elmúlt években nagy divatja lett az analóg technológiának, egyre többen kezdtek el hagyományos fényképezőkkel filmre fotózni. A Kodak pedig szeretné ugyanezt a divatot átemelni a videózás területére is, ezért alkotta meg az új Super 8 kamerát, ami egy analóg és digitális öszvér lett.

2016-ot írtunk, amikor a Kodak először megszellőztette az ötletet, hogy újra fog Super 8 kamerát forgalmazni. A vállalat a CES keretében jelentette be a terméket, és mondanunk sem kell, abból akkor semmi nem lett. Azt lehetett gondolni, hogy a projekt feledésbe merült, de 2018-ban megint olyan hírek jöttek, amik reményt keltettek. Viszont akkor sem jelent meg a szerkezet, és egy hosszabb szünet jött.

Galéria megnyitása

5 éven keresztül szinte semmit nem lehetett hallani a fejlesztésről, de most itt van. És tényleg itt van! Már fel lehet iratkozni a rendelési listára, azonban kevesen engedhetik majd meg maguknak ezt a fajta szórakozást. Régi Super 8 kamerákat kiviteltől és állapottól függően már egészen olcsón be lehet szerezni, hírünk alanya azonban egészen más tészta.

5495 dollárba kerül az új Kodak Super 8 kamera.

Mikor 2016-ban a Kodak először beszélt a készülékről, akkor még úgy volt, hogy 400 és 750 dollár között fog alakulni az ára. 2018-ban ehhez képest már úgy hírlett, hogy 2500-3000 dollár lehet majd a termék, de végül még ehhez képest is kétszer drágább lett.

A Super 8 kamera klasszikus szalagra fogja a videókat rögzíteni, ennek köszönhetően a képi anyagok egészen különleges látványt fognak nyújtani. Viszont SD kártyát is kezel a kamera, erre azért van szükség, mert hangot nem képes rögzíteni a szerkezet, azt a Super 8 film nem teszi lehetővé. Így a videókkal párhuzamosan a hangot a memóriakártyára fogja felvenni az eszköz. Itt már képbe kerül a digitális technológia, de ez csak a jéghegy csúcsa.

Galéria megnyitása

A Kodak egy 4 hüvelykes megjelenítőt épített a kamerába, amit ki lehet hajtani egy mozdulattal, és dönthető is, hogy kényelmesebb legyen a használata minden szögben. A nagy keresőnek hála a videókon biztosan az lesz majd, amit a felhasználó rögzíteni szeretne, és a funkciókat is ezen keresztül lehet kezelni. Cserélhető az optika, C bajonettet használ a kamera. Gyárilag egy 6 milliméteres gyújtótávolságú lencse jár majd hozzá. A megfelelő fogásról pedig egy egészen egyszerű kézi markolat gondoskodik majd.

Galéria megnyitása

Külső mikrofont 3,5 mm-es Jack csatlakozón keresztül lehet az eszközhöz társítani. A hangról is lesz valós idejű visszajelzés az LCD kijelzőn, így biztos lehet abban a készítő, hogy nem marad le a videó mellől a hangsáv sem. Van még mini HDMI is a vázon, ennek köszönhetően külső képernyőt is lehet csatlakoztatni a szerkezethez. Alapvetően 24 és 25 FPS-es videózásra lehet majd a kamerát állítani, de 18 és 36 FPS-es opciók is rendelkezésre állnak majd.

Galéria megnyitása

A kész termék nagyjából úgy néz ki, mint ahogy azt 2016-ban a vállalat beharangozta. Annak idején volt arról is szó, hogy lesz egy ívesebb, modernebb változata is, de az egyelőre nem valósult meg, a szögletes dizájnt kapják az érdeklődők. Azóta nagyon sok idő eltelt, és ezt lehet is érzékelni a készüléken, hiszen például még Micro USB csatlakozón keresztül kell tölteni, nem kapott USB-C-t. Persze, aki a Kodak Super 8-at veszi, az retro érzésre vágyik…

A kamerát nemcsak megvásárolni, hanem fenntartani sem lesz olcsó. Itthon körülnézve több mint 20 ezer forintért lehet szalagot találni, ami kb. 15 méter hosszú. Ez 18 FPS-re csökkentett képkockaszám mellett 3 percnyi videó rögzítésére elég, ha folyamatosabb felvételt akar a felhasználó, akkor értelemszerűen még gyorsabban a végére fog érni a szalag. Jól meg kell tehát gondolni, hogy mit rögzít az ember.

Galéria megnyitása

Ha újra felpörögne a Super 8 biznisz, akkor a kazetták ára talán csökkenhetne valamelyest, de nem gondoljuk, hogy reális esély van arra, hogy ez a próbálkozás sikert hozzon. Egy nagyon szűk kör talán be fog nevezni a termékre, de a legtöbben inkább a digitális utómunkával érik majd el a retro hatást, ahogy tették azt eddig is, ha erre vágytak. Vagy vesznek egy használt Super 8 kamerát egy szakboltban.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére