Megérkeztek az ADATA első 3D QLC NAND Flash alapú SSD-i

Az új meghajtók az első SATA alapú 3D QLC NAND alapú megoldások és egyben az ADATA első QLC alapú adattárolói is.

Megérkeztek az ADATA első 3D QLC NAND Flash alapú SSD-i

Az ADATA kínálatában megjelentek az első olyan SSD meghajtók, amelyek már a legfrissebb, 3D QLC NAND Flash típusú memórialapkákat használják. Az Ultimate SU630-as SSD sorozat egyben a piac első olyan termékcsaládja, amely független gyártótól érkezett, hiszen eddig ilyesmit csak a memóriagyártással foglalkozó cégek mutattak be.

A friss sorozatban egy 240 GB-os, egy 480 GB-os és egy 960 GB-os példány lapul, amelyek mindannyian SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel és 2,5 hüvelykes formátummal érkeznek, természetesen 7 milliméter magas kivitelben, ahogy az manapság szokás. Az ADATA ugyan nem árulta el, milyen SSD vezérlő és milyen QLC NAND Flash lapkák dolgoznak az újdonságok fedélzetén, de az aktuális piaci helyzet alapján ezek az információk kikövetkeztethetőek. Ennek megfelelően jó eséllyel a Maxio Technology MAS0902A-B2C típusú vezérlőchipje, valamint a Micron 64-rétegű 3D QLC NAND Flash lapkái teljesíthetnek szolgálatot az újdonságokon. Vezérlő frontján a Phison PS3111-S11T is szóba jöhetne, de mivel a Phison általában kulcsrakész, összeszerelt meghajtókat kínál, így nincs túl sok esély arra, hogy ilyen alapokra támaszkodjon az SU630-as sorozat – már csak azért sem, mert az ADATA amúgy sem működik együtt a Phisonnal. NAND Flash fronton ugyanakkor kézenfekvőnek tűnik a Micron lapkáinak alkalmazása, ugyanis az ADATA jó kapcsolatot ápol a szóban forgó memóriagyártóval.

Galéria megnyitása

Az új SSD meghajtók esetében 520 MB/s-os folyamatos olvasási és 450 MB/s-os folyamatos írási tempóra készülhetünk, ami a jelek szerint minden kapacitásra érvényes. A folyamatos írási sebesség persze csak addig marad ezen a szinten, míg az SLC módba programozott QLC NAND Flash lapkákból álló gyorsítótár meg nem telik, hiszen DRAM alapú gyorsítótár nincs. A véletlenszerű olvasási teljesítmény a legkisebb meghajtónál csak 30 000 IOPS, míg a 480 és 960 GB-os példányoknál már 40 000 IOPS-os szintet képvisel; a véletlenszerű írási teljesítmény ezzel szemben konzisztens, azaz minden meghajtónál 65 000 IOPS-os szinten tetőzik.

Az új meghajtók a cellánként négy bit tárolására képes QLC NAND Flash technológia sajátosságai miatt alacsonyabb strapabírósággal rendelkeznek, mint TLC NAND Flash alapú társaik. Ez azt jelenti, hogy a 240 GB-os modellnél csak 50 TBW, a 480 GB-osnál csak 100 TBW, a 960 GB-osnál pedig csak 200 TBW írásmennyiség elvégzésére nyílik mód a hivatalos adatok szerint, ami napi 0,28 meghajtó-teleírást eredményez. Ezek az értékek az ADATA 3D TLC NAND Flash alapú meghajtóihoz képest jelentősen alacsonyabbak, ugyanis csak harmad akkorák, cserébe viszont valamivel olcsóbbak lesznek az újdonságok, mint említett társaik. Persze a hivatalosan megadott terhelhetőség és a tényleges terhelhetőség között lehetnek különbségek, legalábbis a korábbi meghajtók tesztjénél már rávilágítottak arra, hogy az egyes SSD-k bőven túlteljesíthetik a gyártó által megadott értékeket. Hogy ez a QLC NAND Flash alapú termékeknél is így lesz-e, az a közeljövőben kiderülhet.

Galéria megnyitása

További érdekesség, hogy ezekre a meghajtókra márnem 3 vagy 5, hanemcsak 2 év jótállás jár. Az Ultimate SU630-as sorozatlistaárait a fenti táblázat tartalmazza, de ennél sokkal érdekesebb lesz az, hogy kereskedelmi forgalomban végül pontosan milyen árszinten helyezkednek majd el az újdonságok, azaz mennyire lesznek versenyképesek az aktuális 3D TLC NAND Flash alapú kínálattal szemben. Az újdonságok hamarosan megjelennek az üzletek polcain.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap