Megérkeztek a Samsung 970 EVO és PRO SSD kártyák

Kellemes meglepetés, hogy mindkét sorozat tagjai öt év jótállással, illetve 50%-kal nagyobb strapabírósággal érkeznek, mint elődeik.

Megérkeztek a Samsung 970 EVO és PRO SSD kártyák

A Samsung ma leváltotta nagy népszerűségnek örvendő 960 Pro és 960 EVO SSD sorozatát, amelyek tagjai M.2-2280-as formátumban kaphatóak. Helyükre a 970 Pro és 970 EVO SSD kártyák érkeznek, természetesen ugyancsak M.2-2280-as formátumban, de fedélzetükön már új SSD vezérlő és új NAND Flash memóriachipek teljesítenek szolgálatot.

Galéria megnyitása

A 970 Pro modellek ezúttal csak ketten lesznek, ugyanis mindössze egy 512 GB-os és egy 1 TB-os modell jelent meg. Alapjukat negyedik generációs, MLC alapokon nyugvó 3D V-NAND memóriachipek adják, természetesen 64 rétegből álló felépítéssel. A lapkákat a vállalat Phoenix SSD vezérlője fogja össze, ami a klienspiacra szánt PM981-es, illetve az üzleti szegmensben helyet foglaló Z-SSD SZ985-ös modellekből már ismerős lehet. És igazából az új NAND Flash memórialapkák is ismerősek, hiszen ugyanilyenek teljesítenek szolgálatot a korábban bemutatott 860-as sorozat tagjain is, igaz, ott csak SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül érhetjük el őket. A 970 Pro modellek a 960 Prókhoz képest főleg véletlenszerű írási és olvasási teljesítmény terén fejlődtek, de a strapabíróság is 50%-kal emelkedett. Az induláskori listaárak nem változtak, így most picivel többet kapunk a pénzünkért – természetesen továbbra is 5 év jótállás mellett.

Galéria megnyitása

A 970 EVO modellek már érdekesebbek, hiszen itt nagyobb választék áll rendelkezésre, ami azt is mutatja, hogy erre a termékcsaládra nagyobb figyelmet fordít a vállalat. Ez nem is véletlen, mivel a 960-as sorozatból is inkább az EVO modellek voltak a népszerűbbek. Alapok terén itt is 64-retegű 3D V-NAND memóriachipekkel találkozhatunk, mint a 970 Pro szériánál, de ezek már nem MLC, hanem TLC alapokon nyugszanak. Kezelésükről egy Phoenix vezérlő gondoskodik és az LPDDR4-es gyorsítótárról sem kell lemondani. Mivel azonban a TLC lapkák írási teljesítménye alap esetben nem túl acélos, SLC módban futó gyorsítótárra is szükség van, csak úgy, ahogy azt például a 860 EVO modelleknél már megszokhattuk. Ha ez betelik, akkor a natív TLC írási sebességgel kell beérnünk, ami a lenti táblázatban látható.

Galéria megnyitása

A 970 EVO SSD-k folyamatos olvasási sebesség terén csak picivel jobbak, mint elődeik, de folyamatos írási tempó terén már észrevehetőbb a gyorsulás – a 250 GB-os modell kivételével. Maximális véletlenszerű teljesítmény terén szintén látható némi javulás a két generáció között, a 250 GB-os modellre azonban nem érvényes ez a megállapítás, sőt, az még egy picit lassabb is lett, mint elődje. Nőtt viszont a strapabíróság, méghozzá 50%-kal, valamint a jótállási időt is kitolták 3-ról 5 évre, ami nagyon jól hangzik. További jó hír, hogy a 970 EVO modellek picivel alacsonyabb listaárakkal nyitnak, mint elődeik, így összességében nagyon jó választásnak tűnnek.

Galéria megnyitása

A Samsung újdonságai már elérhetőek kereskedelmi forgalomban, listaáraik a fenti táblázatok szerint alakulnak. A Samsung hazai sajtóközleménye extra információként azt is elárulja, hogy a 970 EVO család induló ára 34 990 forint, a 970 Pro modellek pedig 74 990 forintról indulnak. Mindkét család tagjaira 5 év jótállás vonatkozik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap