Tekintélyes mértékben nőtt a GPU-piac tortája

Az otthoni munka általánossá válása és a távoktatás miatt soha nem volt ekkora igény számítástechnikai eszközökre a világban.

Tekintélyes mértékben nőtt a GPU-piac tortája

Napvilágot láttak a GPU piac legfrissebb eredményei, amelyekből kiderül, hogyan teljesítettek az egyes gyártók az elmúlt év utolsó negyedévében, már ami a leszállított termékek mennyiségét és a piaci részesedés alakulását illeti.

A 2020-as év eléggé speciális volt a 2019-eshez képest, ugyanis a COVID-19 tavasztól kezdve igencsak meghatározta az év alakulását: egyre többen kezdtek otthonról dolgozni, valamint a távoktatás is alapértelmezetté vált bizonyos térségekben, bizonyos ideig, ennek hatására több PC-t, illetve több noteszgépet és táblát vásároltak a felhasználók. Éppen ezért a teljes GPU piac nőtt, méghozzá tekintélyes mértékben.

Hogy áll a teljes GPU piac?

A Gartner számai alapján a PC szállítások éves szinten 10,7%-kal nőttek az elmúlt év negyedik negyedévében, vagyis összesen 79,392 millió konfigurációt szállítottak le a piaci szereplők. Negyedéves szinten már 11,2%-os növekedés mutatkozott, míg a teljes év folyamán 4,8%-kal több PC került forgalomba, mint a 2019-es év folyamán, vagyis a teljes piac 274,147 millió PC-t tudott leszállítani.

Galéria megnyitása

Mivel a processzorpiacon az Intel viszi a prímet, értelemszerűen az ő processzoraiban található integrált grafikus vezérlőkből fogy a legtöbb. Az elmúlt év utolsó negyedévében a vállalat 69%-ra növelte piaci részesedését. Ha a szállítási mutatókat nézzük, már sokkal vegyesebb a kép, ugyanis míg az Intel esetében 33,2%-os emelkedés látszik, addig az AMD-nél a növekedés mértéke már csak 6,4%, az Nvidia szállítási mutatója pedig jelentős visszaesést produkált, ugyanis az előző negyedévhez képest 7,3%-kal kevesebb GPU-t tudott leszállítani.

A teljes GPU piaci részesedés esetében azt látjuk, hogy az Intelnél 69%-ra katapultált a korábbi érték, míg az Nvidia részesedése 17%-ra, az AMD-é pedig 15%-ra csökkent. Jól látszik hát, hogy az Ampere sorozatú GPU-k háza táján tényleg tekintélyes hiány mutatkozott.

Az AMD és az Intel esetében nagy lökést adott a szállítási mutatóknak az a tény, hogy a notebookok iránt nőtt a kereslet, márpedig ezeknél a termékeknél iGPU is rendelkezésre áll a processzorban, így a GPU értékesítésekre ez közvetlen hatást gyakorolt. Az Nvidia esetében pedig az uigen súlyos GPU-hiány okozta a szállítási mutató jelentős csökkenését.

És mi a helyzet az asztali videokártyák szegmensében?

Galéria megnyitása

A friss adatok alapján a 2020 negyedik negyedévében leszállított videokártyák mennyisége csupán 11 millió volt, vagyis negyedéves szinten 3,9%-os csökkenés látszik. Ez a 11 millió videokártya viszont nagyrészt jóval magasabb átlagos értékesítési áron talált gazdára, mint amit a negyedik negyedévet megelőző időszakban megszokhattunk, hiszen a videokártya-hiány alaposan megemelte az árakat.

Galéria megnyitása

A teljes asztali videokártya piacon 2020-ban összesen 41,5 millió videokártyát szállítottak le az AIB partnerek, ami a 2019-es adathoz képest nagyjából 3 millióval több. A Jon Peddie Research elemzői szerint az AIB szegmens tavaly 14,8 milliárd dolláros árbevételt generált, vagyis a videokártya átlagár 360 dollár.

Ha gyártó szerinti bontásban nézzük a képet, akkor azt láthatjuk, hogy az elmúlt év negyedik negyedévében az Nvidia eddig még sosem látott magasságba tornázta fel piaci részesedését: a vállalat a teljes videokártya-piac 83%-át tudhatta magáénak, így az AMD számára csak 17%-os részesedés maradt.

Az Nvidia a GPU hiány ellenére igen komoly teljesítményt ért el, ugyanis 9 milliónál is több GPU-t tudott leszállítani, ami az elmúlt két esztendő legjobb eredményének számít. Az nem világos, hogy ebből a mennyiségből pontosan mennyit tesznek ki az Ampere sorozatú GPU-k, de abból kiindulva, hogy a megelőző két negyedév folyamán már megindult a Turing raktérkészletek kisöprése, erősen valószínű, hogy a friss számban jelentős mennyiségű Ampere GPU képviselteti magát.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az AMD videokártyapiaci részesedése az év negyedik negyedévében igen meredeken, 6%-kal csökkent. A vállalat csak 1,87 millió videokártyát tudott leszállítani az asztali termékek szegmensében, vagyis negyedéve szinten 780 000-rel kevesebb termék hagyta el a gyárakat. Az AMD számára ez az elmúlt két év leggyengébb eredménye.

A teljes PC dGPU piacot tekintve, ami az asztali számítógépekbe és a noteszgépekbe szánt videokártyákat egyaránt tartalmazza, az Nvidia szállítási mutatója 2020 negyedik negyedévében 7,3%-os csökkenést mutatott negyedéves szinten, mégis képes volt piaci részesedésének növelésére, így a teljes dGPU piacon már 82%-os részesedéssel büszkélkedhet. Az AMD ezzel szemben 18%-os piaci részesedést könyvelhet el, ami negyedéves szinten 2%-os, éves szinten pedig már 9%-os csökkenést jelent.

Az asztali videokártyák szegmensében 2020 folyamán összesen 41,5 millió terméket szállított le a két nagyvállalat, vagyis az AMD és az Nvidia, vagyis jelentősen több videokártya került forgalomba, mint 2019 folyamán.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap