MEGATESZT: Asus perifériák és egérpadok

Tesztünkben nem kevesebb, mint 20 Asus gamer terméket vizsgáltunk meg: egereket, billentyűzeteket, headseteket és egérpadokat próbáltunk ki.

MEGATESZT: Asus perifériák és egérpadok

1. ASUS egéralátétek, egerek (ROG Gladius, ROG Sica)

Gigászi méretű tesztünkben az Asus kifejezetten a játékosok igényeihez kifejlesztett perifériáit vizsgáltuk meg, nem kevesebb, mint 20 terméket teszteltünk - amikor mindez egyetlen hatalmas dobozban megérkezett, rögtön úgy éreztük, itt a karácsony.

Az Asust gondolom senkinek sem kell bemutatnunk, nem sok olyan olvasónk akadhat, aki ne találkozott volna már termékeikkel. Azt talán már kevesebben tudják, honnan ered a vállalat neve: az anekdota szerint az cég a mitológia szárnyas lováról, a bölcsességet és tudást szimbolizáló Pegazusról kapta a nevét, de mivel a p betű nem szerepel túl előkelő helyen az ABC-sorrendben, az alapítók gondoltak egyet, és Asus-ra rövidítették, hogy előrébb kerüljenek.

Visszatérve a tesztre: 5 egér (4 optikai és egy lézeres), 4 egéralátét, 3 billentyűzet (közülük 2 mechanikus) és 8 headset, került górcső alá, a belépő szintűektől az egészen komoly darabokig. Nézzük meg mit tudnak, és hogyan teljesítettek!

Egéralátétek

Az Asus egéralátétek közül a Strix Controlt, a Strix Glide Speedet, az Echelon Padet és a Whetstone-t teszteltük. A tesztben szereplő egerekkel tettük őket próbára, tapasztalatainkat az egyes egerek leírásánál találhatóak.

Strix Control

A Strix Control olyan nagy méretű (40 x 30 cm), egyoldalas, alul gumírozott, felül enyhén érdes szövet egéralátét, amely optikai és lézer egerekkel is működik, legyenek azok bármilyen érzékenységűek. Szélét sűrű szegéssel látták el, hogy ne pödörödjön föl. Az alátét alapszíne fekete, dögös, karmolásnyomra emlékeztető minta díszíti. Bal oldalt felül a bagolyszemes Strix logót, jobb oldalt alul, kisebb méretben az Asus logót láthatjuk rajta. A gumírozott alsó rész gondoskodik arról, hogy az alátét ne csúszkáljon az asztalon, az enyhén érdes felület pedig nagyon precíz irányítást teszt lehetővé.

Galéria megnyitása grid_on

Strix Glide Speed

A Strix Glide Speed, akárcsak testvére a Control nagy méretű, 40 x 30 cm-es, egyoldalas alátét, amely alul csúszásgátló gumírozást kapott. Felülete finom, sima, enyhén fényes szövet, melynek kialakítása a gyorsaságot szolgálja. A szélek felpöndörödését sűrű szegély akadályozza meg. Az alátétet szürke, narancs, barna absztrakt minta díszíti, melyet átlósan fekete karmolásnyom szel ketté. A Control dizájnjához hasonlóan a bal felső sarokban itt is megtaláljuk a bagolyszemes Strix logót, a jobb alsóban pedig az Asus logót. Az egéralátét, akárcsak testvére optikai és lézer egerekkel is egyaránt működik, azok érzékenységétől függetlenül.

Galéria megnyitása grid_on

Echelon Pad

A fentieknél kisebb méretű, 35,2 x 25,3 cm-es Echelon Pad pixeles, szürke-kék terepmintája a tesztünkben is szereplő Echelon termékcsalád többi tagjának dizájnjához illeszkedik. A jobb alsó sarokban ezüstszürke Echelon felirat, a bal felsőben az Asus logója látható. Az egyoldalas alátét alul ugyanolyan csúszásgátló gumírozott borítást kapott, mint a fenti másik két alátét, szegélye is az előbbiekéhez hasonlóan erős és sűrű, hogy megakadályozza a szélek felkunkorodását. Az egéralátét felülete a Strix Glide/Speedjéhez hasonló enyhén fényes, csúszós szövet, ami a gyorsaságot szolgálja.

Galéria megnyitása grid_on

Whetstone

A Whetstone szilikonból és szövetből készült, 32 x 27 cm-es méretű, 208 g tömegű, cseppálló, könnyen tisztítható egéralátét. Szövet felülete matt fekete, bal felső részét az Asus ROG (Republic of Gamers) sorozatának logója díszíti (2 db ROG matrica is jár mellé). A szilikonból készült piros színű alsó rész a gumírozott felületeknél erősebb tapadást biztosít. Az alátét formája nem teljesen téglalap alakú, jobb oldalt alul dizájnos díszkivágáts kapott. A felszín finoman dombormintás, a formák kialakítását maja minták ihlették. Ez az egéralátét is optikai ill. lézeres egerekhez is egyaránt használható. Kialakítása a gyorsaságot és a precizitást egyszerre szolgálja.

Galéria megnyitása grid_on

Egerek

Tesztünkben négy optikai és egy lézeres egeret tettünk próbára: az alap tudású Cerberust, a gazdag felszereltségű ROG Gladiust, a szerény külsejű, de rendkívül precíz és fürge ROG Sica-t, a mutatós Strix Clawt, és a súlyozható, gyors és pontos Echelont.

Asus ROG Gladius

A Republic of Gamers széria fekete-vörös színeibe öltözött, tetszetős csomagolásban érkezett egér a római katonák rövid kardjáról kapta a nevét. A rágcsáló egyik különlegessége, hogy a világ első olyan egere, amely támogatja a 2000 Hz-es polling rátát, a másik, hogy felszereltsége igen gazdag. A kihúzható műanyag fiók alatt rengeteg hasznos extrát találtunk: hálós műanyagból készült puha hordtasak, tartalék talpak, két tartalék mikrokapcsoló(!), egy 2 méteres harisnyázott és egy 1 méteres sima USB-kábel (mindkettő aranyozott végződésekkel), telepítési útmutató könyvecske és két Republic of Gamers logós matrica.

Az egér színösszeállítása elegáns szürke-fekete, a görgő és a rágcsáló farát díszítő Republic of Gamers logó vörösen világítanak. A Gladius háta és alap gombjai selymes felületűek, az oldalsó részek nagyon jól tapadó, gumírozott, maja ihletésű dombormintás borítást kaptak. Az alapgombok nincsenek egybeszabva az egér hátával, felül íves, ergonomikus, az ujjaknak kényelmes kialakítást kaptak. Felülnézetből a gombok körüli dizájnra az aszimmetrikus, geometrikus formák jellemzőek, a jobb oldali gomb rövidebb, mint a bal, ami érdekes, kubista műalkotásra emlékeztető vonalvezetést eredményez. Az egér formáira egyébként a lekerekített, íves, tenyérbe simuló formák a jellemzőek. A derékban karcsúsított kialakítás is a kényelmes fogást szolgálja. A teljes tenyeres fogást kedvelők és a nagyobb kézzel rendelkező játékosok kényelmesnek fogják találni a rágcsáló szépen domborodó hátát, bár a sima műanyag felület hosszabb használatnál már megizzaszthatja a tenyeret. A kis kézzel rendelkező, karomfogást előnyben részesítő játékosok a domború far miatt már nem biztos, hogy tökéletesen kényelmesnek találják a rágcsálót.

A japán gyártású Omron mikrokapcsolóknak köszönhetően a kattintások gyorsak, precízek, a gombok feszességét tökéletesnek éreztük. A foglalatos megoldásnak köszönhetően a mikrokapcsolók könnyen cserélhetőek. A görgő gumírozott, könnyedén tekerhető, de a fokozatai jól érezhetőek, nekünk egy kicsit lightos volt. Az egér felülete mindenütt matt, csak az extra gombok fényesek.

A Gladius kábele cserélhető, így igényeinknek megfelelően választhatunk a mellékelt 2 kábel közül. A csatlakozót az egér orránál találjuk. A kábelt egy lezáró mechanizmus tartja stabilan a helyén, ha le akarjuk venni az egérről, a rágcsáló alján található lakattal jelzett kapcsolót kell arrébb tolnunk.

A legtöbb gamer egéren oldalt található a felbontást váltó egyetlen "sniper gomb", itt rendhagyó módon a görgő alá került, ahol más rágcsálókon általában két gombot szoktunk találni. Ha megnyomjuk, az alatta lévő vékony ledcsík vörösen világítani kezd. A szoftverben beállítható, hogy melyik legyen az a két felbontás, melyek között váltogatni tudunk: 100 és 6400 DPI közötti értékeket adhatunk meg.

A jobb oldali gombok pont kényelmesen elérhető helyre kerültek. Alsó részük úgy lett kialakítva, hogy megnyomásukhoz nem kell felemeljük a hüvelykujjunkat az egérről, elég, ha alulról egy picit felfelé görgetjük, az egyik gombot így felső ujjpercünkkel a másikat az alatta lévővel érhetjük el könnyedén, miközben teljesen stabilan tudjuk tartjuk az egeret. A gombok aktiválási útja pont megfelelő hosszúságú ahhoz, hogy kényelmesen megnyomhassuk a gombokat, ugyanakkor véletlenül ne aktiválódjanak. Nagyon tetszett ez a megoldás.

Az egér, bár optikai, az asztallapon is jól működött. Az egéralátétek közül a sebességre kihegyezettekkel (Strix Glide Speed, Echelon) éreztük legkényelmesebbnek a használatát, érzésre a precíziós Strix Control már túlzottan megfogta. A dizájnban hozzá illő ROG Whetstone a kettő közötti középutat képviselte.

Galéria megnyitása grid_on

Az egér beállításait kezelő Armoury szoftvert a gyártó oldaláról tölthetjük le, a rágcsáló Windows 7, 8, 10, és Mac OS kompatibilis.

Az Armoury-ban a Buttons rész alatt végezhetjük el a gombok programozását, egér, multimédia ill. billentyűzetfunkciókat, makrókat és Windows shortcutokat rendelhetünk hozzá szabadon bármelyikhez. Rendhagyó módon még a bal gombot is átprogramozhatjuk, ha valami miatt erre lenne szükségünk. A szoftverben találtunk egy apró hibát: amikor az Alt-ot programoztuk az egyik gombra, az elnevezés nem jelent meg a kiírások között (a beprogramozott gomb egyébként tökéletesen működött).

A Performance rész alatt adhatjuk meg azt a két értéket, melyek között a felbontásváltóval kapcsolgathatunk (ahogy már említettük 100 és 6400 DPI között). Itt adhatjuk meg a gyorsítás és lassítás mértékét is. A polling rátát 125-től 2000 Hz-ig állíthatjuk, a felső érték tekintetében ez az egér világelsőnek számít. (Ahhoz, hogy ezt be tudjuk állítani, a legfrissebb firmware szükséges). Az Angle Snapping mértékét is itt tudjuk beállítani. (Az Angle Snapping egy olyan automatika, ami az egérkurzor vízszintes és függőleges mozgásait megpróbálja kiegyenlíteni, egyenesebbé tenni. Rajzolásnál, bizonyos területek kijelölésénél ez hasznos lehet, játéknál azonban inkább ennek az ellenkezője igaz). Az itt található beállítások mindegyikéhez magyarázó ábrák, grafikonok tartoznak.

A Lighting rész alatt a kapcsolhatjuk ki és be egymástól függetlenül a görgő, a felbontásváltást jelző LED és a logó világítását, ill. megadhatjuk, hogy a bekapcsolt logó folyamatosan, vagy pulzálva világítson.

A Calibration rész alatt bekapcsolhatjuk, hogy szeretnénk-e az általunk használt felülethez idomítani az egeret. Számos előre elkészített beállítás (szövet, fém, műanyag, üveg egéralátét, fa felület) közül választhatunk, illetve manuálisan is elvégezhetjük a kalibrálást. Itt adhatjuk meg azt is, hogy ha felemeljük az egeret, mekkora távolságról értelmezze még a szoftver az optikai érzékelő által küldött jeleket. Az előre megadott beállítások jól működtek, a manuális kalibrációval sem volt gond, ha egéralátétet használtunk. Egyedül az asztallapra történt kalibrálás után esett szét az egér mozgása, pedig előtte kalibrálás nélkül tökéletesen működött ugyanazon a felületen.

A Macro részben az Armoury szokásos egyszerű makró szerkesztőjét találjuk, melynek segítségével rögzíthetjük, szerkeszthetjük, importálhatjuk és exportálhatjuk makróinkat. A lépések közötti késleltetést manuálisan is beállíthatjuk.

Galéria megnyitása grid_on

A Rog Gladius szoftveréből pár funkció hiányzik ugyan, (profilváltás menet közben, profilok játékokhoz rendelése), de a legtöbb játékos igényeit így is kielégíti. Felszereltségben minden általunk ismert eddigi rágcsálót ver. Átgondoltan, jól megtervezett, minőségi egér, megbízható, és pontos, nemcsak FPS-ek ben, hanem minden műfajban.

Asus ROG Sica

Az egér az Asus ROG (Republic of Gamers) vörös-fekete színeiben pompázó, kis méretű dobozban érkezett, melynek első lapján tépőzáras ajtót találtunk. Ezt kinyitva az átlátszó, formakövető borítás alatt már meg is tekinthettük és tapinthattuk a rágcsálót, amely a római gladiátorok által is használt thrák eredetű kardról kapta a nevét. A műanyag fiókot kihúzva és az átlátszó tetőt leszedve vehettük ki az egeret, melynek tartozékai (útmutató lap és két ROG logós matrica) a fiók alján pihentek.

A Sica háromgombos egér, melyet a MOBA játékosok igényei szerint alakítottak. Gombjai különállóak, nincsenek egybeépítve az egér külső borításával, ez csökkenti a megnyomásukhoz szüksége erőt, és az aktiváláshoz szükséges távolságot, ami gyors, pontos kattintásokat tesz lehetővé.

Az egér kis méretű, könnyű, de masszív, formái egyszerűek, kialakítása lapos. Felül szürke, oldalai feketék, kétoldalt, a felső és oldalsó részek találkozásánál piros díszcsíkot kapott, amely alatt egy másik, fényes fekete díszsáv is található. A görgő körüli keskeny sáv felülete is fényes fekete, az egér többi része matt. Az oldalsó részek nem kaptak gumiborítást, de ez nem okozott gondot játék közben, az egeret kis mérete miatt jól meg lehetett ragadni, és nem csúszkált a kézben. Az egér farát vörösen világító a Republic of Games felirat és logó díszíti. Az oldalakon a far felőli részen ugyanaz a maja ihletésű domborminta kapott helyet, amely ROG Whetstone egéralátétről is visszaköszönt. Az egér használatát pont ezzel az alátéttel, illetve precíz irányítást segítő Strix Glide Controllal éreztük a legkényelmesebbnek. (Ha a dizájnban hozzáillő ROG Whetstone-t választanánk, az az érdekes eset fog előállni, hogy drágább egéralátétünk lesz, mint egerünk). Egyébként a rágcsáló, bár optikai, alátét nélkül, az asztallapon is jól működött.

A gumi borítású görgő könnyedén tekerhető, de nem lötyögős, a fokozatokról érezhető, megfelelő erősségű visszajelzést ad. Nyomógombként is funkcionál, de oldalirányú gombként nem használható. A bal és jobb gomb valóban gyors és precíz, határozott visszajelzést adott, ha lenyomtuk, ezekkel nagyon elégedettek voltuk. Az egér különlegessége, hogy mikrokapcsolói külön foglalatban foglalnak helyet, így könnyen cserélhetőek. A rágcsáló szétszedéséhez az alján található két, gumi borítással fedett mélyedésben megbúvó csavart kell csak eltávolítani.

A 2 m hosszú kábel nem harisnyázott. Az egér könnyű súlya miatt el tudja mozdítani a rágcsálót, ha azt túl lazán tartjuk, vagy elengedjük, ezért nem árt, ha a kábelt valamilyen magaslati pontról lelógatjuk, vagy kábeltartót használunk, ha ez zavar minket.

Galéria megnyitása grid_on

A gyártó oldaláról letölthető Armoury szoftver segítségével beállíthatjuk az egér felbontását, programozhatjuk a gombokat és a világítást is testre szabhatjuk, bár a beállítási lehetőségek az egér felszereltségéből kiindulva korlátozottak. Lehetőség van több profil elmentésére is, bár ezeket, akárcsak a felbontást, dedikált extra gombok hiányában, menet közben a szoftver nélkül nem fogjuk tudni átkapcsolni. A profil, ill. felbontásváltást a meglévő gombokra sem lehet beprogramozni. Az egér memóriája egy profilt képes tárolni egyszerre.

A gombokhoz egér ill. multimédia funkciókat, Windows shortcutokat és makrókat rendelhetünk. A makró lehetőségek nem túl tágak (nem lehet pl. beállítani, hogy többször, vagy végtelenítve kerüljenek végrehajtásra). A felbontást 50 és 5000 DPI közötti értékre állíthatjuk. Külön megadhatjuk az egér gyorsulásának és lassulásának mértékét, a beállított értékekről még egy kis grafikont is kapunk. A polling rátát 125 és 1000 között állíthatjuk, erről is külön ábrát kapunk. A logó világításának erősségét 3 fokozatban állíthatjuk, és ki is kapcsolhatjuk a fényt, ill. megadhatjuk, hogy pulzáló effekttel, vagy folyamatosan világítson.

Az Armoury szoftverből érdemes letölteni a legújabb verziót, a márciusi (1.20) még bugos volt, nem mentette le a beállításokat az egér memóriájába. Az újabb verzió (1.25) ezt már javítja, és a firmware-t is frissíti 1.03-ra (amit szintén érdemes tovább frissíteni az 1.0.4-esre, mert az meg tovább finomítja a gombok érzékenységét és gyorsaságát).

Galéria megnyitása grid_on

Az Asus ROG Sica szerény külsejű, extrákban szegény, ám első osztályú, gyors, precíz minőségi egér. Fájó pont volt számunkra, hogy nincsenek oldalsó gombjai, mert egyébként teljesen beleszerettünk.

2. ASUS egerek (Strix Claw, Echelon, Cerberus)

Strix Claw

A termék a képével és a bagolyfejes Strix logóval díszített fekete és narancsszínű dobozban érkezett. A doboz előlapján lévő tépőzáras ajtót kinyitva ráláthattunk az egérre, amely átlátszó, formakövető műanyag borítás alatt pihent, így meg is tapogathattuk. A kihúzható műanyag fiók alatt találtuk a tartozékokat: az Asustól megszokott garanciakönyvecskét, az üzembe helyezési útmutatót, egy diszket a szükséges szoftverekkel, egy Strix logós matricát és egy öntapadós tartalék talpkészletet. A tartalék talpak jelenlétét mindig jó jelnek szoktuk venni és örülünk neki, ha jár az egérhez, számunkra azt jelzi, hogy a gyártó bízik benne, hogy a rágcsáló tovább fogja bírni, mint ahogy a talpai elkopnak. A csomagoláson feltüntették, hogy a Strix Claw eredeti japán gyártású Omron mikrokapcsolókkal készült, ami szintén optimizmusra ad okot.

A dobozon található feliratok és a leírás szerint az egér Windows 8 / 7 / Vista / XP (32 bites) rendszerekkel működik, de a honlapon már megtaláltuk a Windows 10-es meghajtókat is. A szoftver telepítéséhez 150 MB hely szükséges. A telepítő intelligensen felajánlotta, hogy választhatunk, hogy elvisz a weboldalra, ahol megnézhetjük, hogy van-e újabb szoftver, vagy felrakhatjuk a diszken találhatót. Az oldalon megtaláltuk a meghajtót és annak legújabb béta verzióit is, minden eddigi Firmware frissítést, ill. a kézikönyvet. Az egér először 2014-ben jelent meg, így tanulságos volt végignézni a szoftverben bekövetkezett változások listáját, amely azt mutatta, hogy az Asus nem feledkezik meg régebbi termékeiről sem. A hibajavítások mellett folyamatosan újabb funkciókkal egészítették ki a szoftvert (kalibrálás különböző felületekhez, hosszabb makrók, makró utasítások közötti késleltetés idejének csökkentése stb.).

A Strix Claw kétféle színváltozatban létezik: a Strix Claw Dark teljesen fekete, az általunk tesztelt sima verzió háta fekete, oldalai és gombjai szürkék. Ez a színösszeállítás elnyerte tetszésünket, elegáns hatást kelt, akárcsak a rágcsáló mutatós, lekerekített vonalai. Az egér hátán lévő baglyos logó, a görgő és a felbontás kijelzője narancsszínű világítást kapott, ami jól illeszkedik mindkét színösszeállításhoz.

Az egér háta kellemes tapintású, selymes felületű műanyagból készült, oldalai egy picivel érdesebbek, így stabilan tudjuk tartani, de nem olyan stabilan, mintha gumírozott lenne. A rágcsáló a könnyű súlya és a felhasznált anyagok miatt nem tűnt olyan masszívnak, mint ahogy ránézésre gondoltuk. Az átlátszó műanyagból készült görgő vékony gumírozást kapott, amelyen kis ablakok vannak, hogy látható legyen a világítás. A görgő nagyon könnyen tekerhető (a mi ízlésünknek már túl lightos), de finoman még érezhetőek rajta a fokozatok. Nyomógombként is funkcionál, ám oldalirányú gombként/görgetőként nem használható.

A görgő alatt találjuk a felbontást állító gombokat (úgy néz ki, mintha 3 gomb lenne egymás alatt, de a legalsó csak dísz). Aktuális felbontásunkat a bal gomb bal oldalán található jópofa, karmolásszerű, világító vonalak jelzik. Ügyes és dizájnos megoldás, hogy a ledeket a gomb alá rejtették, és a fény a karmolások vonalain át szűrődik ki alulról. A rágcsáló bal oldalán három nyomógombot találunk, kényelemesen elérhető elrendezésben (két rövidebb felül, egy hosszabb alul). A megnyomásukhoz szükséges erő pont akkora, hogy ne kelljen elengednünk az egér oldalát a külön erőkifejtéshez, de még érezzük, hogy aktiváltuk a gombokat, így kényelmesen, a rágcsáló mozgatása közben is használhatóak. Hangjuk halk, finom.

Az alap jobb és bal gomb már egy picivel hangosabb, de nem zavaró mértékben. Mindegy, milyen hosszúak az ujjaink, hogy tenyér, vagy karom fogással tartjuk az egeret, ezeket a gombokat ugyanolyan kényelmesen tudjuk aktiválni, bármelyik pontjukat nyomjuk is meg (még a felbontást váltó gombok magasságában is jól reagálnak). Nem túl lightosak, nem túl feszesek, de az aktiválásukhoz szükséges távolság a gyorsaság érdekében lehetne egy kicsivel rövidebb.

A Strix Claw Harisnyázott kábellel rendelkezik. Az egér orrán, a kábel becsatlakozásánál egy érdekes megoldást találunk: a vastag gumi borítás szögben felfelé irányul, ezzel magasabbra emelve a kábelt, hogy az ne okozzon nekünk problémát.

Az egér az asztallapot nem szerette, de az egéralátéteken rögtön életre kelt. A tesztünkben szereplő összes egéralátéttel tökéletesen működött. A Strix Glide Control és a Strix Glide Speed alátétekhez még külön előre elkészített beállítást is találtunk a szoftverében.

Galéria megnyitása grid_on

A rágcsáló szoftvere több profilt is képes kezelni, játékainkhoz külön profilokat rendelhetünk, melyeket az egér az adott játék indításakor automatikusan be is tölt. 64kb memóriájában el tudja tárolni ezeket, így ha nem otthon játszunk, akkor is nyugodtan magunkkal vihetjük az egeret, beállításaink velünk utaznak.

A szoftverben a Customize rész alatt adhatjuk meg a különböző profilokhoz tartozó beállításokat. A bal oldali alapgomb kivételével mindegyik programozható: billentyűzet, egér és multimédia funkciókat, makrókat, programok indítását rendelhetjük hozzájuk.

A Performance résznél a felbontással kapcsolatos beállításokat adhatjuk meg 100-tól 5000 DPI-ig. Beállíthatjuk azt is, hogy az Y és X tengelyen különböző felbontásban működjön az egér. Azt is megadhatjuk, hogy mekkora legyen az a távolság, amelyről az asztalról felemelve a szoftver még kezeli az egeret. A polling rátát 125 Hz (8 ms), 500 Hz (2 ms) illetve 1000 Hz (1 ms) értékre állíthatjuk. A felemelés távolsága és a polling ráta beállítása nem állítható profilonként külön.

A Lightning rész alatt állíthatjuk be a világítást, ami a görgőn és a logó külön ki- és bekapcsolható. A bekapcsolt logó alapértelmezetten pulzál, sajnos nincs beállítás arra, hogy folyamatosan világítson.

A Macro részben állíthatjuk össze makróinkat. Élőben rögzíthetjük, és utólag szerkeszthetjük is őket az egyszerű alap makrószerkesztő segítségével.

Galéria megnyitása grid_on

A szoftver majdnem minden igényünket kielégítette, de a profiloknál, és világítás beállításai között el tudtunk volna viselni még pár opciót. A Strix Clawt többfajta fogással is kényelmesnek találtuk, de úgy éreztük, hogy az oldalsó gumiborítás hiánya miatt nem annyira volt biztos rajta a fogás (izzadós kezűek hátrányban). A görgő túl lightos, nem keltett minőségi érzést, az egéret túl könnyűnek érezük, jobban örültünk volna, ha kicsit masszívabb. A három oldalsó gomb méretét és elrendezését viszont tökéletesnek találtuk, örülnénk, ha más egereken is felbukkanna ez a rendkívül kényelmes és praktikus megoldás.

Echelon lézeres gamer egér

A rágcsáló az Echelon periféria családra jellemző pixeles, navy álcázómintás díszítésű, mutatós dobozban érkezett, melynek elején átlátszó, kihajtható tépőzáras ajtót találtunk, amely mögött jól látszott az egér. Az ajtót kinyitva meg is tapinthattuk az újabb átlátszó, ezúttal formakövető műanyag takaró alatt pihenő rágcsálót. A műanyag fiókban most sem csalódtunk, kis fogantyút találtunk rajta, amely segítette, hogy a doboz rombolása nélkül kihúzhassuk.

A fiók alatt a garancia könyvecskét, a meghajtót és a kézikönyvet tartalmazó diszket és a súlyokat tartalmazó kis dobozkát találtuk, benne egy 5 grammos és három 10 grammos súllyal. Ezeket a súlyokat az Echelon alján hátul található kis fiókba lehet berakni, melyet ha betolunk az egérbe, stílusosan olyan, mintha egy fegyvert táraznánk be. Súlyok nélkül az egér 160 g-ot nyom. A harisnyázott, aranyozott csatlakozójú kábel 180 cm hosszú.

Az Echelon bennünk már elsőre masszív, elpusztíthatatlan benyomást keltett. A jobb és a bal gomb a testtel egybeépített kialakítású. Az egér háta selymes, hűvös tapintású műanyag bevonatot kapott, melyet a haditengerészet egyenruháinak pixeles, kékesszürkés álcázómintája díszít. A karcsúsított kialakítású oldalak gumírozott borításúak, stabil fogást biztosítanak.

Az oldalain fémszínű, gumírozott görgő kicsit kilógott a sorból, meglehetősen lightosnak, kicsit már lötyögősnek is éreztük. Fokozatai érezhetőek ugyan, de tekerés közben könnyű átsiklani felettük. A görgő nyomógombként is funkcionál, de oldalirányban nem használható.

A görgő alatt találjuk a DPI váltó gombot, amelyből a szokásos kettő helyett csak egy van. Öt külön beállítást adhatunk meg, 90-5600 DPI-ig, melyek között ezzel az egy gombbal váltogathatunk. Minden felbontáshoz külön szín tartozik (kék, zöld, lila, piros, sárga), az aktuálisat a gomb alatt elhelyezett, diszkréten világító LED jelzi.

A bal oldali gombok elhelyezése jól sikerült, hüvelykujjunkkal kényelmesen el tudtuk érni őket. A bal oldali egérgomb bal szélén még két extra gombot találtunk, ezeket már kicsivel nehezebb megnyomni a csata hevében, de még jól elérhetőek.

Az egér minden felületen jól siklott, a sima asztallapon is tökéletesen működött. A tesztben szereplő alátétek közül a termékcsaládba tartozó, dizájnban hozzá illő Echelon Paddel és a gyorsaságot a precizitással ötvöző Whetstone-nal éreztük a legkényelmesebbnek a használatát. Aki a nagyobb alátéteket szereti, annak a felületében, karakterisztikáiban az Echelon Padhez hasonló Strix Glide Speed is jó választás lehet a rágcsáló mellé.

Az egér Windows XP, Windows 7 és Windows 8 kompatibilis. Saját szoftvere van, amely külön Echelon dizájnt kapott. Több profilt is létrehozhatunk, de az egér memóriájában ezek közül csak egy fér el, így menet közben nem váltogathatunk közöttük, csak a szoftver segítségével.

Galéria megnyitása grid_on

A Customize rész alatt programozhatjuk be az egér gombjait. Kivétel nélkül mindegyiket átállíthatjuk, az egyetlen követelmény, hogy mindig maradjon egy gomb, ami a bal klikk feladatát látja el. Egér, billentyűzet és multimédia funkciókat, Windows shortcutokat, makrókat illetve programok indítását rendelhetjük a gombokhoz, de ezeken kívül vannak még olyan funkciók is, amelyek kifejezetten a játékosok igényeire lettek szabva (pl. dupla kattintás, gyorstüzelés). Ha a görgő alatt található egyetlen DPI váltó gomb nem lenne nekünk elég, több gombot is beprogramozhatunk többféleképpen is erre a feladatra (körkörös DPI léptetés, DPI+, DPI-, DPI felezés, DPI negyedelés).

A Performance rész alatt állíthatjuk be azt az öt felbontást, melyek között játék közben válogathatunk. Ha szeretnénk, külön választhatjuk az X és Y tengelyt, és különböző értékeket adhatunk meg nekik. A polling rátát 125 Hz, 250 Hz, 500 Hz és 1000 Hz körüli értékek közül választhatjuk ki. Öt fokozatban adhatjuk meg az egérnek, hogy felemelésekor milyen messziről érzékelje még a szenzor a jeleket. Az ismétlési rátát tíz fokozat közül választhatjuk ki.

A makrószerkesztő egyszerű, de minden igényünket kielégíti. Lehetőségünk van makrók rögzítésére, szerkesztésére, importálására, exportálására. A lépések közötti késleltetést manuálisan is megadhatjuk.

Galéria megnyitása grid_on

Az Echelon masszív, minőségi, FPS játékosok számára ideális egér, tetszetős dizájnnal, ötletes, stílushoz illő megoldásokkal (betárazható súlyok) sok beállítási és testre szabási lehetőséggel. (Az egyetlen, ami nem nyerte el a tetszésünket, az a lightos görgő volt, de ízlés dolga, ki hogyan szereti).

Cerberus optikai egér

Az egér egyszerű, de mutatós, kis méretű, erős kartonpapír csomagolásban érkezett, amelynek az elején lévő ablakban meg is lehetett tapogatni a testre simuló, átlátszó műanyagot, amely alatt pihent. A csomagolásban rajta kívül csak egy többnyelvű üzembe helyezési útmutatót találtunk. A Cerberus Windows XP, Windows 7, Windows 8 és Windows 10 kompatibilis. Csatlakoztatás után a telepítést az operációs rendszerünk automatikusan elvégezte, nem volt szükség külön szoftverre (nem is mellékeltek hozzá, és az Asus honlapján sem találtunk ilyet).

Az egér dobozán úgy szerepelt, hogy jobb és balkezesek egyaránt használhatják. A rágcsáló testének kialakítása valóban szimmetrikus, de oldalsó hüvelykujj gombok csak a bal oldalán találhatóak, ha bal kézzel fogjuk a rágcsálót, ezek használhatatlanná válnak. (Aki balkezes, és nem fontosak neki az oldalsó gombok, annak a kategóriákkal jobb, minőségi, gyors és precíz ROG Sica jó választás lehet).

A 165 cm-es harisnyázott kábellel felszerelt Cerberus mutatós, lekerekített formákkal rendelkezik. A jobb és bal gomb a rágcsáló hátával egybeépített kialakítású. A felső részek feketék, az egér talpa lazacszínű, oldalt vékony sávban, az elején ill. hátulján pedig jól láthatóan kivehető ez a szín, ha a rágcsáló az asztalon áll. Hátsó része alul lekerekített, ami nem a legszerencsésebb, mert ha letámasztott csuklóval fogjuk meg az egeret, hátrabillenhet. A rágcsáló farát pulzáló fénnyel világító Cerberus logó díszíti, amely az előre beállított DPI beállításokkal együtt változtatja a színét (piros, zöld, kék, lila - 500, 1000, 1500, 2500 DPI).

A felhasznált anyagok és egyes megoldások nem keltettek bennünk minőségi hatást. A felső rész finom, selymes tapintású műanyagból készült, és meglehetősen csúszós. Meglepődve tapasztaltuk, hogy az egér oldalain található, gumírozott "csúszásgátló" felület még ennél is csúszósabb. Mindez azt jelentette, hogy sokkal nagyobb erővel kellett szorítani használat közben, hogy stabilan tudjuk tartani, ami nem tette kényelmessé a használatát. Nagyobb kezűeket ez a probléma kevésbé érinti, ők letámasztott kézzel is be tudják burkolni tenyerükkel a rágcsálót.

A gumírozott görgő feszességét kényelmesnek éreztük, határozott, de nem eltúlzottan erős visszajelzést adott a tekerés fokozatairól. A jobb és a bal gombok kissé kemények, a lenyomás útja viszonylag hosszú, ez a kombináció sajnos nagyon szerencsétlen még egy általános használatra készült egérnél is, egy gamernél meg főleg: lassúvá és pontatlanná tette a kattintásainkat. Az alap gombok, a DPI váltó és az oldalgombok hangereje közepes, nem éreztük zavarónak. Az oldalsó gombok hüvelykujjal kényelmesen elérhetőek, lightosak, de az útjuk az aktiválásig szintén túl hosszú.

A rágcsáló négy apró tappancson siklik. Optikai egér létére, alátét nélkül, az asztallapon is működött. Az instabil fogás és a kemény, hosszú aktiválási úttal rendelkező alap gombok miatt viszont nem lesz mindenkinek kényelmes.

A Cerberus összességében egy alap egér, mutatós, de nem minden tekintetben praktikus dizájnnal és takarékos megoldásokkal. Nem jár hozzá semmiféle szoftver, nincs lehetőség egyéni DPI beállításokat létrehozni, a világítás paramétereit sem állíthatjuk (kikapcsolni sem lehet) és a gombokat sem programozhatjuk. Legnagyobb negatívumának mégsem az opciók és beállítások hiányát, hanem a játékosok számára halálos viszonylag kemény gomb + hosszú aktiválási út kombót tartottuk. A Cerberus volt az egyetlen, amely kilógott a tesztben szereplő kiváló minőségű ASUS egerek sorából.

3. ASUS billentyűzetek (Echelon mechanikus)

ASUS gamer billentyűzetek

Az ASUS játékosoknak készült billentyűzetei közül egy membránossal (Cerberus), és két mechanikussal (Echelon és Strix Tactics Pro) kerültünk közelebbi ismeretségbe.

Echelon mechanikus billentyűzet

Az Echelon a ROG (Republic of Gamers) termékcsalád egyik ága, amelybe katonai álcázómintás dizájnú, minőségi termékek tartoznak (cikkünkben megtaláljátok még az Echelon egér, egérpad, és a headset tesztjét is).

Az Echelon mechanikus billentyűzet játékokra optimalizált Cherry MX Black kapcsolókkal és kék háttérvilágítással lett felszerelve (csak ebben a változatban készül). A készülék kellemes tapintású, selymes felületű, erős kartondobozban érkezett, melyet az Echelon termékcsalád pixeles álcázómintája díszített. A dobozban nejlon csomagolásban, két szivacs biztonságos ölelésében feküdt a billentyűzet. Az Echelon felirattal díszített, gumírozott, finom tapintású kéztámasz külön védőfóliába volt csomagolva. A szokásos Asus garanciafüzet mellet egy színes telepítési és használati útmutatót is találtunk. Extra tartozékként a készülékhez egy műanyag gombkiszedő és négy jelöletlen, szürke gomb jár, melyekre lecserélhetjük a WASD gombokat (a kézikönyv érdekes módon narancsszínűnek említi őket).

Az itthon kapható változatok a képpel ellentétben magyar kiosztásúak!

A billentyűzet fél cm vastagságú, masszív, 175 cm-es, fekete, kék mintákkal díszített, harisnyázott kábellel rendelkezik, amely a gép felé eső végén négyfelé osztódik szét: egy PS/2-es csatlakozóra, amelyhez USB-átalakítót is kapunk, egy USB-re, amely a billentyűzeten található két csatlakozójú USB-hubot köti a géphez, és a világítás áramellátását biztosítja, illetve egy mikrofon és fejhallgató csatlakozóra. Az USB portok alacsony energiafogyasztású perifériák működtetésére alkalmasak.

A billentyűzet üzembe helyezéséhez nincs szükség külön szoftverre, USB-re történő csatlakoztatás után az operációs rendszer mindent elintéz (ha a PS2-es portba csatlakoztattuk, újraindítás után lesz használható).

A mechanikus billentyűzetek általában nehéz, masszív darabok, az Echelon Mech 1,175 kg-os tömegével még a viszonylag könnyebbek közé tartozik. A billentyűzet alja fémből készült, ami nagy stabilitást biztosít a készüléknek. Az Echelon felülete mindenütt matt fekete, teste finom, selymes tapintású gumírozott borítást kapott. A levehető kéztámasz hasonlóan selymes tapintású, esztétikus borítású, amit kellemes volt megérinteni, ám emiatt, és az enyhén íves, lefelé lejtős kialakítás miatt a gyakorlatban kissé csúszósnak bizonyult, gépelés illetve játék közben sem adott mindig biztos támaszt, lecsúszott róla a tenyerünk.

Az érezhetően minőségi anyagokból készült, kopásálló gombok felülete kellemes tapintású, a feliratok tisztán olvashatóak. A magyar ékezetes betűk méretben nagyobbak, mint a többi, és a betűtípus is más, ez egy kicsit lerontja az egyébként esztétikus összhatást. Nagyon nagy pozitívum viszont, hogy egyáltalán létezik a billentyűzetnek magyar kiosztású verziója - kevés felső kategóriás billentyűzetről mondható el ugyanez, a mechanikusok között pedig még ritkább. (A kiosztás QWERTZ, nagy enter, í a bal alsó sarokban, ahogy szeretjük). A gombok teteje az ujjaknak kellemes formájú, a betűsorok kialakítása ergonomikus, oldalról nézve ívesen helyezkednek el. Minden gomb jól van megvilágítva (minden egyes mikrokapcsolón külön ledet találunk).

A jobb felső sarokban található egy mikrofon, egy fejhallgató és két USB csatlakozó, esztétikus kis képecskékkel illusztrálva, melyik melyik. Alatta találhatjuk a szokásos Num Lock, Caps Lock, Scroll Lock állapotjelzőket, melyek a billentyűzet kék világításával megegyező színűek. Ez a rész ugyanolyan rácsos díszítést kapott, mint ami a kéztámasz közepén is látható. A világítást és a multimédiás funkciókat az Fn + a megfelelő gomb lenyomásával érhetjük el. A világítás 4 fokozatban állítható, a diszkrét, de jól láthatótól a nagyon erősig. A nyilak feletti rész, melyet Asus felirat díszít érdekes kialakítást kapott, itt egy kis mélyedést találunk, amely majdnem egészen az Ins-Home-PgUp gombok tetejéig húzódik.

Miért van a billentyűzetnek kétfajta csatlakozási lehetősége? A PS/2-es csatlakozó alapban támogatja a teljes NKRO-t (N-Key Rollover), ami azt jelenti, hogy erre kötve a billentyűzetet a gép képes az összes gomb egyszerre történő lenyomásának érzékelésére. Az USB csatlakozó a technológia korlátaiból adódóan ezt csak szimulálni tudja. Az Echelon USB-re kötve a mechanikus billentyűzetek többségéhez hasonlóan 6KRO-t tud, azaz egyszerre 6 gomb lenyomását tudja érzékelni, ezeken felül még a Ctrl, Alt, Shift és egyéb módosítókat is lenyomhatjuk. Mindez a legtöbb játékos igényeit bőven kielégíti, játék közben mi sem találtunk olyan kombinációt, amit ne tudott volna lekezelni sem a WASD-részlegben, sem a nyilak környékén.

Galéria megnyitása grid_on

Az Echelon hibátlanul vette az egyszerű gyors tesztet, amit mindenki elvégezhet otthon is saját billentyűzetén is: mindkét shift lenyomása mellett kell begépelni a következő két példaszöveget (az első az angol ábécé összes betűjét tartalmazza, a másodikban benne van az összes magyar ékezetes betű is): "THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG", "TÜSKÉSHÁTÚ KÍGYÓBŰVÖLŐ". Ezen a teszten általában elbukik a membrános billentyűzetek jó része, a mechanikusok viszont hiba nélkül teljesítenek. (Ennek technológiai hátteréről, illetve a mechanikus billentyűzetek fajtáiról bővebben itt olvashattok).

Az Echelon a kifejezetten a játékosok igényeihez kifejlesztett Cherry MX Black mikrokapcsolókkal van felszerelve, melyek a membrános billentyűzetekénél hosszabb élettartamot és jóval precízebb működést biztosítanak. A gombok lenyomásához 60 g erő szükséges, a billentyűút hossza a teljes lenyomásig 4 mm, de a gombok már 2 mm-nél aktiválódnak, ami azt jelenti, hogy a kapcsolók gyorsan reagálnak a mozdulatainkra. A Black kapcsolók a másik, játékosoknak készült típushoz, a Redekhez hasonlóan lineárisak, az aktiválási pont elérésekor ujjaink nem kapnak visszajelzést, nincs "akadás", ami szintén a gyorsaságot szolgálja. A gombok gyorsan, finoman járnak, és felengedéskor ugyanolyan gyorsan vissza is kerülnek az alap pozícióba. A Black kapcsolók önmagukban viszonylag halkak, nem "kattogósak" (a mechanikus billentyűzetek főként a Blue Switcheknek köszönhetik kattogós hírüket). Játék közben a billentyűzet hibátlanul teljesített, USB-re csatlakoztatva is lekezelt minden kombinációt, amire a WASD és nem WASD játékosoknak szüksége lehet.

Általában úgy tartják, hogy gépeléshez a lineáris mikrokapcsolók nem a legideálisabbak. Két éve használok Red switches mechanikus billentyűzetet, és boldogítom melléütéseimmel a szerkesztőket, a hasonló működésű Black kapcsolókat viszont meglepően használhatónak éreztem erre a célra (gépelésre, nem a szerkesztők boldogítására). A Black Switchek megnyomásához kicsivel nagyobb erőt kellett kifejteni, ezért jobban éreztem, mikor ütök mellé.

Összességében elégedettek voltunk az Echelonnal, nem spórolták ki belőle az anyagot, tartós, masszív, és hasznos extrákkal rendelkezik, emellett egyszerűen, könnyen üzembe helyezhető. Külön örültünk a PS/2 csatlakozónak, ami a hab volt a tortán. Az Echelon egy nagyon jó ár-érték arányú kitűnő gamer billentyűzet, melyet játék mellett általános célokra is jól használhatunk. Aki sokat játszik, és szeretne egy gyors, precíz világítással ellátott billentyűzetet, de nincs szüksége makrókra, az jó barátra lelhet benne.

4. ASUS billentyűzetek (Strix Tactic Pro mechanikus)

Strix Tactic Pro mechanikus billentyűzet

A Strix Tactic Pro a jellegzetes baglyos dizájnú, minőségi termékeket magában foglaló Strix család tagja. A billentyűzet a családra jellemző fekete és narancs színekbe öltözött, esztétikus kartondobozban, szivacságy és műanyag fólia védelmében érkezett. A készülék mellé gombkiszedő eszközt, 4 extra gombot, telepítési útmutatót, telepítő diszket, garanciafüzetet és egy Strix logós matricát csomagoltak. A billentyűzet Windows Xp, Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 10 kompatibilis.

Az itthoni változatok magyar kiosztásúak

A Strix Tactic Pro alakja a termékcsalád bagoly-ihlette formavilágához illeszkedik, felső része fülszerű formákban csúcsosodik ki, az alsó rész kialakításával együtt ezek a merész formák bagolyfejre emlékeztetnek. Kéztámasz sajnos nem jár hozzá, ami azért kár, mert akinek bejön a billentyűzet, de szeret kéztámaszt is használni, az bajban lesz, ha olyan formájút szeretne, ami szorosan illeszkedik a készülék aljához.

A gombok a mechanikus billentyűzetekre jellemzően magasak, de kissé be vannak süllyesztve a billentyűzet testébe, így nem emelkednek ki annyira. Az extra gombok, melyeket a WASD helyére rakhatunk be, felirat nélküliek, narancssárga színűek, és nagyobb méretűek, mint az eredeti gombok. Mivel jobban kiemelkednek a sorok közül, ujjainkkal könnyebb megtalálni őket játék közben. A gombokat a mellékelt kiszedő segítségével könnyedén kivehetjük, ami a billentyűzet tisztítását is rendkívül egyszerűvé teszi.

A Strix Tactix Pro 1,8 m hosszúságú, fél cm vastagságú harisnyázott USB kábellel csatlakoztatható gépünkhöz. A csatlakozó vége aranyozott. A billentyűzet 13 dedikált, programozható makró gombbal rendelkezik, melyekből 10 a bal oldalon, 3 a szóköz billentyű alatt foglal helyet. Ezen kívül, ha bekapcsoljuk a makró módot, az F1-től F8-ig terjedő funkciós billentyűket is használatba vehetjük erre a célra, így már összesen 21 makró gombbal rendelkezhetünk, melyet a profilváltó segítségével megháromszorozhatunk. Az oldalsó és felső makró gombok is jól elérhetőek játék közben, a szóköz alatt találhatóak használatát különösen kényelmesek éreztük.

A billentyűzet jobb felső sarkában széles hangerőszabályozó görgőt, alatta négy multimédia gombot találhatunk (play/pause, némítás, előre és hátra léptetés). A Print Screen, a Scroll Lock és a Pause gombok az FN-nel együtt lenyomva profilváltóként működnek. A funkciós billentyűk felett található állapotjelző LED-ek között a szokásos Num Lock, Caps Lock, Scroll Lock bekapcsoltságát jelző fényeket találhatjuk, ezen kívül még a profilok, és a játékmódok kijelzőit is itt találjuk. A P1, P2 és P3 jelzi a makró profilokat, az M mutatja a makró módot, amelyben a funkciós billentyűk F1-től F8-ig makró gombként funkcionálnak, a G a játékos mód (letiltott Windows gomb) kijelzője, a Rec pedig akkor világít, ha épp makrót rögzítünk. Itt találjuk az NKRO (N-key Rollover) állapotjelzőjét is. Ebben az üzemmódban, melyet az FN+PgUp-al aktiválhatunk a billentyűzet az összes gomb egyszerre történő lenyomását képes érzékelni, ami USB-n igen szép teljesítmény. A gamer, ill. mechanikus gamer billentyűzetek általában csak 6 gombnyomást tudnak egyszerre értelmezni (6KRO), ami a legtöbb, játékban használt kombinációhoz általában elég, de időnként jól jöhet, ha billentyűzetünk többet is tud (a 6KRO sem fed le minden kombinációt, és vannak olyan billentyűzetek is, amelyeken nem is működik mindenütt, csak pl. a WASD gombokon és környékükön).

A billentyűzet hibátlanul teljesítette a tesztet, amelyen sok nem mechanikus billentyűzet megbukik, és amit mindenki kipróbálhat otthon a saját billentyűzetén, mindkét shiftet lenyomva kell begépelni a két példamondatot, amelyben az angol ill. a magyar ábécé betűi mind szerepelnek: "the quick brown fox jumps over the lazy dog", "tüskéshátú kígyóbűvölő". (Az e mögött megbúvó technológiai háttérről bővebben itt olvashattok). A kalviatúrával játék közben sem volt gond, NKRO módban, és anélkül is minden fontos kombináció működött a WASD-részlegnél és a nyilak környékén is.

Általában azt szoktuk ajánlani, hogy mindenki töltse le a honlapról a legfrissebb szoftvert és firmware-t, és telepítse, a szoftverek közül azonban nem minden verzió teljesen megbízható (a legfrissebb, 1.09.04-es pl. időnként fagyott). A 2015-ös szoftverek érdekes módon még mindig mind béta jelöléssel szerepelnek, csak a 2014-esek kész verziók.

Sajnos belefutottunk pár hibába: a tesztpéldányon a firmware frissítés előtt a bal nyíl csak minden negyedik-ötödik leütésre reagált, de frissítés után már rendesen működött. A numerikus részen lévő + viszont a frissítés után sem működött tökéletesen, előfordult, hogy duplán, vagy egyáltalán nem regisztrálta a leütéseket. A neten kis keresgélés után úgy találtuk, hogy mások is belefutottak hasonló problémákba (nem működő, vagy rosszul működő gombok; volt, akinél pl. a multimédiás némító gomb a Start menüt nyitotta meg). Úgy érezzük, az Asusnak helyre kéne tenni a szoftvereket és firmware-t, és a minőségellenőrzésen sem ártana javítani ennél a terméknél, mert ennyit megérdemel ez az egyébként kiváló billentyűzet.

Tesztünkben a Cherry MX Red Switches verzióját tettük próbára, a klaviatúrának ezen kívül Black, Brown és Blue változata is létezik. (A különböző színű Cherry mikrokapcsolókról részletesebben itt olvashattok).

A Red Switchek kifejezetten játékhoz kifejlesztett mikrokapcsolók, megnyomásukhoz mindössze 45 g erő szükséges. Ez az erőkifejtés végig egyenletes, a gombok lenyomás közben nem ütköznek akadályba. A billentyűút hossza a tejes lenyomásig 4 mm, de a kapcsolók már 2 mm-nél aktiválódnak. A fentieknek köszönhetően a billentyűzet gyorsan és pontosan reagál a leütéseinkre. Mivel az aktiválási és a felengedési pont is pontosan 2 mm-nél van, ha megtanultuk, hol van ez a pont, nagyon gyorsan tudunk duplakattintani is.

Sokan hangosnak gondolják a mechanikus billentyűzeteket, de ez nem mindegyik fajtájukra igaz. A Red mikrokapcsolók önmagukban szinte teljesen hangtalanok, kattanást csak akkor hallunk, amikor a nyomógomb alja hozzáütődik a billentyűzet testéhez. Lineáris kapcsoló révén ujjaink nem ütköznek ellenállásba, nincs határozott visszajelzésünk arról, hogy aktiváltuk-e az adott gombot. A játékoknál ennek nincs jelentősége, mert ott tövig nyomjuk a gombokat, ill. maga a játék gondoskodik a viszajelzésekről, gépelésnél azonban problémás lehet a visszajelzés hiánya, könnyebb melléütni - a Red kapcsolók nagy előnye viszont, hogy hosszú távon sem fárasztják annyira az ujjakat.

A billentyűzet a mellékelt szoftver telepítése nélkül, hardver módban is működik, és elérhető minden funkciója: állíthatjuk a világítást, és makrókat is rögzíthetünk. Beállításainkat saját memóriájában tárolja, így magunkkal vihetjük a LAN partikra, ahol szintén a szoftver telepítése nélkül is használhatjuk.

Szoftver módban végtelen számú profilt és beállítást hozhatunk létre, és tárolhatunk gépünkön. A mellékelt egyszerű kis program mindössze két részből áll, az egyikben a makró gombokhoz rendelhetünk billentyűzet- és egérparancsokat, makrókat, program indító parancsokat, illetve weblapok megnyitását, a másik a makrószerkesztő, amellyel létrehozhatujuk, szerkeszthetjük, importálhatjuk és exportálhatjuk makróinkat. A szoftverből hiányoltuk a világítás beállításainak kezelését.

A világítást 4 fokozatban állíthatjuk (kikapcsolt, halvány, erősebb, még erősebb, pulzáló) az FN + a numerikus részen található 8-as ill. 2-es gombok megnyomásával. Minden mikrokapcsolón külön LED található, ezért a világítás a legtöbb gombnál szép, egyenletes. A hosszabb felirattal rendelkező gomboknál (pl. enter) már nem teljesen tökéletes, de ez nem rontja le az összképet.

Galéria megnyitása grid_on

Összességében elégedettek voltunk a Strix Tactic Pro-val, a billentyűzet, a fent említett hibáktól eltekintve jól teljesített. A szoftver ugyan nem a legnagyobb erőssége, de nélküle is teljesen jól használható. Sem a mechanikus, sem a háttérvilágítással felszerelt gamer billentyűzetek nem olcsók, együtt a kettő pedig végképp nem, ezért elmondhatjuk, hogy a készülék jó ár-érték arányt képvisel - az USB-s NKRO csak hab a tortán. Aki erős, masszív, gyors, tartós billentyűzetet szeretne sok makró gombbal, és nem zavarja a kéztámasz hiánya, az megtalálhatja vele a számítását.

5. ASUS billentyűzetek (Cerberus)

Cerberus billentyűzet

A Cerberus az ASUS belépőszintű gamer termékcsaládja, melynek tagja ez, a család nevét viselő makrózható, kék és vörös háttérvilágítással rendelkező, membrános billentyűzet. A készülék képével díszített dobozban, buborékfóliába csomagolva találtuk a mutatós, merész formákkal büszkélkedő, sokszögű dizájnú Cerberust, tetején Asus, alján Cerberus felirattal, a nyilak felett a háromfejű kutyás Cerberus logóval (ez utóbbi kettő világít is). Mellé járt egy 7 oldalas, angol nyelvű felhasználói kézikönyv, és egy másik füzetecske is, amelyben az előbbi kézikönyvnek csupán az első két oldala szerepel több nyelven (a használatához szükséges fontosabb információk sajnos pont a 3. oldalon kezdődnek). A kézikönyv és a termék doboza is tartalmazott pár helyesírási hibát az angol szövegekben, a magyarban pedig érdekes ferdítéseket találtunk. A következő ómagyar gyöngyszemet meg is osztjuk veletek:

"Az megismerése üzembe helyezése

Csatlakoztassa az megismerése USB-csatlakozóját a számítógép USB-portjába. A számítógép ekkor automatikusan észleli és telepíti az megismerése illesztőprogramját. Miután a telepítés befejeződött, elkezdheti használni az megismerése."

A felhasznált anyagok megfelelnek egy átlag membrános billentyűzetének. A billentyűzet gumírozott lábainak köszönhetőn stabilan állt az asztalon. Kihajtható lábai nem emelték meg látványosan a hátsó részét, egy picivel meredekebb szögnek jobban örültünk volna, de ez egyéni ízlés kérdése. A klaviatúra nem rendelkezik levehető kéztámasszal, de az alsó részén van elég hely, hogy tenyerünket kényelmesen megtámasszuk játék közben, illetve gépeléskor.

Akárcsak a mechanikus billentyűzetek, a Cerberus itthoni változata is magyar kiosztású

A gombok kellemes, selymes tapintású borítást kaptak, egereken találkozhatunk hasonlóval, ez elnyerte tetszésünket, nem tetszett viszont, hogy kikapcsolt háttérvilágításnál még nappali fényben sem látszottak elég jól a gombokon lévő jelek. A háttérvilágítás meglehetősen agresszív, a gombokat összefüggő fényáradat veszi körbe, ami dögösen néz ki ugyan, de nem igazán praktikus, mert jobban látszik a gombok körüli rész, mint maguk a feliratok. A világítás erőssége 4 fokozatban állítható az Fn+PGUp, Fn+PgDn kombinációkkal. (A Cerberushoz nem jár külön szoftver, minden funkciót különböző billentyűkombinációk segítségével érhetünk el, és a makrókat is így rögzíthetjük). Lélegző effektet is beállíthatunk (Fn+a világítás ki-bekapcsoló gombja), amely a négy fényerő fokozat között váltogat. Az Fn - és + kombókkal a pulzálás sebességét állíthatjuk.

Kétféle szín közül választhatunk, melyek azonban profilokhoz vannak kötve. A vörös világításhoz tartozik a makró mód, amelyben az F1-F12 billentyűket beprogramozhatjuk és makró gombokként használhatjuk, illetve a swap funkciókat igénybe vehetjük. Ez utóbbi azt jeleneti, hogy két gombot felcserélhetünk, ha úgy tartja kedvünk (pl. a Z-t az Y-nal), ami időnként hasznos lehet. A kék színű világításhoz tartozik a normál mód, amelyben nem használhatók a makrók és a swap funkciók sem.

A Cerberuson hat dedikált multimédiás gombot találhatunk, melyek közül négy (stop, lejátszás indítása/szünet, előre és hátra léptetés) a bal oldalon, a funkciós billentyűk felett helyezkedik el, kettő (hangerő le és fel) pedig jobb oldalt, a PrintScreen, Scroll Lock, Pause gombok felett. Ezek a nem klaviatúra gombok kissé lötyögősek, olyan a kialakításuk, mintha a billentyűzet felső szélébe kapaszkodnának.

Az adatok között 2 méteresnek feltüntetett 195 cm-es kábel harisnyázott, az USB csatlakozó aranyozott borítású. A Windows XP, 7, 8 és 10 kompatibilis készülék telepítése egyszerűen történik: elég bedugnunk egy szabad USB-csatlakozóba és megvárni, amíg az operációs rendszer magától felismeri. Nekünk érdekesen viselkedett a Cerberus, valószínűleg egy hibás példányt foghattunk ki. Telepítés, újraindítás után közvetlenül, vagy ha egy időre magára hagytuk a gépet, nem működött rendesen, sok leütést duplán, volt hogy triplán regisztrált, a shift és más gombok pedig csak rapszodikusan működtek. Ezek a rejtélyes hibák aztán a használatba vétel után pár perccel megszűntek, de újra előjöttek, ha egy darabig nem használtuk a készüléket. A teszteket igyekeztünk akkor elvégezni, amikor a billentyűzetnek épp jó kedve volt (fontos, hogy a problémáról konzultáltunk az ASUS-szal is, és azt mondták tudják, hogy vannak furán viselkedő példányok, 30-án érkezik egy firmware frissítés, ami talán megold mindent).

Az egyszerű alap teszt, melyet otthon is mindenki elvégezhet saját billentyűzetén abból áll, hogy az alábbi, az angol ábécé összes betűjét tartalmazó példamondatot begépeljük mindkét shift lenyomása közben: the quick brown fox jumps over the lazy dog - THE QUICK BROWN FO JUMPS OVER THE LAZY DOG. A Cerberus csak az X-et hagyta ki, ami egy membrános billentyűzetnél viszonylag szép teljesítménynek mondható. Az ÁRVÍZTŰRŐ TÜKÖRFÚRÓGÉP esetében már minden rendben volt, az összes magyar ékezetes betű működött. Persze ez még nem árul el sokat a billentyűzet játék közbeni teljesítményéről, amire legfőképp kíváncsiak voltunk.

Az átlag membrános billentyűzetek a technológia sajátosságai miatt 2-4 gomb együttes lenyomását tudják egyszerre lekezelni. A Cerberus 19KRO-t tud, ami azt jelenti, hogy egyszerre maximum 19 gomb lenyomását képes érzékelni. Ez a szám nem fedi le az összes lehetséges kombinációt, bizonyos összeállításokban nem működik, viszont általában nem számolják bele a módosító gombokat (Ctrl, Alt, Shift stb.). A Cerberusnál a WASD gombok környékén oldották meg a 19KRO-t. A tesztek során ott rendben is találtunk mindent, az iránygombok az összes, egy kézzel még elérhető gombbal rendesen együttműködtek, nem lesz gond pl. oldalazva futás közben ugrálva lőni, miközben a bekapcsoljuk a térképet. Aki a nyilakkal és a környékén lévő gombokkal szeret játszani, annak viszont nem feltétlenül lesz a kedvence ez a billentyűzet, ott ugyanúgy viselkedik, mint egy átlag, nem gamer darab.

Galéria megnyitása grid_on

A Cerberust összességében átlagosnak értékelném: jóval több dolgot tud, mint egy átlag billentyűzet, kevesebbet, mint egy átlag gamer klaviatúra, ez utóbbinál azonban jóval olcsóbb. Ennek viszont az volt az ára, hogy a játékosokat megcélzó funkcióknál félmegoldásokhoz folyamodtak. A19KRO-t nem mindenütt tudja (persze sok játékosnak a gyakorlatban általában nincs is többre szüksége). Lehet vele makrózni, de nincsenek dedikált makró gombjai, és ehhez egyáltalán nincs külön szoftvere. Gombjait nem lehet egyesével programozni, de a swap funkció segítségével kettesével felcserélhetjük őket (itt talán még fájóbb pont a szoftver hiánya). Van világítása, ráadásul két színben is, ám ezek már alapban hozzá vannak rendelve két profilhoz, így pl. akinek a kék világítás tetszik jobban, de makrókat is szeretne használni, annak csalódnia kell.

6. ASUS headsetek (Cerberus, Echelon Navy)

Asus Gamer headsetek

A kifejezetten a játékosok igényeihez alakított Asus headsetek közül nyolcat tettünk próbára tesztünkben: a belépő szintet képviselő könnyű, kényelmes Cerberust, a dögös, terepmintás Echelon Navy-t, az elegáns ROG Oriont és nagyobb, külső hangkártyás testvérét, a ROG Orion Prot, illetve a különleges, baglyos dizájnú Strix család négy tagját, a Strix 2.0-t, a Prot, a DSP-t és a 7.1-et. A sokoldalú készülékek legtöbbje PC, Mac, PS4 és mobil eszköz kompatibilitással is rendelkezik. Nézzük, mit tudnak, és hogyan teljesítenek!

Cerberus headset

A Cerberus játékokhoz optimalizált analóg headset, amely a PC-n, Mac-en és PS4-en kívül táblagépekkel és mobil eszközökkel is kompatibilis. Két mikrofonos (egy levehető és egy a kábelen található) megoldásának köszönhetően otthon, és út közben is kényelmesen használhatjuk.

A Cerberus a készülék színeihez igazodó, fekete-vörös színű dobozban érkezett, melyet a névadójául szolgáló, az ókori görög mitológia túlvilágának kapuját őrző háromfejű, kígyófarkú kutya logója díszített. A doboz elején lévő nagy átlátszó műanyag felületen keresztül megcsodálhattuk magát a készüléket is. A műanyag fiókot, amelyen a fejhallgató pihent a rajta lévő kis mélyedésnél megfogva könnyen, a doboz széleinek leamortizálása nélkül ki tudtuk húzni a dobozból.

A Cerberust egyszerű dizájn jellemzi, az uralkodó szín a fekete, csak a fülkagylók belsejét védő szövetborítás, ill. a fülkagylók külső részén körbefutó díszcsík vörös. A legtöbb felület matt, csak olyan részeken találunk kisebb, a fényt jobban visszaverő felületeket, amelyekhez nem fogunk hozzáérni, így nem maradhatnak rajta ujjlenyomatok (a fülkagylók külső részén, a pántok becsatlakozási pontja körül).

A fejhallgató nagyon könnyű (kábel nélkül kb. 240 g) és rendkívül kényelmes. A kerek, nagy méretű, 100 mm átmérőjű fülkagylók teljesen körülölelik a fület, a fülpárnák puha, de erős műbőrből készültek, jól párnázottak. A fülkagylókat gömbcsuklós megoldással erősítették a fejpánthoz, így azok minden irányban tudnak mozogni és követik fejünk formáját. A fejpánt vázát kívül két egyszerű, műanyag borítású drót alkotja, ezek teljesen fixek, nem állíthatóak; a fejünkhöz való igazításhoz az alattuk lévő Cerberus logóval és felirattal díszített kívül műbőr, belül szövet borítású, rugalmas, fekete fejpánt szolgál. Ez a pánt a belsejében lévő síneken csúszik, így magától a fejünk méretéhez igazodik.

A fülkagylók erős műanyagból készültek, a fejpánt és a fülpárnák is tartósnak látszottak, a gyenge pont a fejpánt két, műanyaggal bevont tartója lehet, ami miatt nem biztos hogy praktikus hordozható headsetként használni a készüléket, amelyhez nem jár hordtasak, és nem lehet összecsukni sem. Kár, mert a headset egyébként okostelefonokhoz is használható, még egy alternatív kábelt is kapunk, amit akkor használhatunk, ha az alap csatlakozóval nem működne a telefonunk. A fejhallgató kábelén található csíptetős dobozkán egy beépített, 45 dB érzékenységű, gömbkarakterisztikájú mikrofon, egy hangerőszabályozó, illetve egy mikrofon némító gomb található, az okostelefonokhoz szükséges egyéb gombok (hívás fogadó gomb vagy zene előre-hátra léptetése) viszont már nincsenek. A felszereltség része még egy elosztókábel is, ami kétfelé szedi a mikrofon és a fejhallgató jelét, ha PC-hez vagy Mac-hez szeretnénk csatlakoztatni a készüléket.

A bal oldali fülkagylóhoz csatlakoztatható, hajlítható karra szerelt mikrofon 40 dB érzékenységű, irányított karakterisztikájú. A vége szivacsborítású, a mikrofont kényelmesen a szánk elé igazíthatjuk, és biztosan ott is marad. Ha ezt a mikrofont levesszük, a kábelre szerelt másik automatikusan bekapcsol. A kábelre szerelt mikrofon elfogadható minőségű hangot produkált, de hallottunk már jobbat is, az emberi hangok kissé tompán szólnak. A levehető iránymikrofon hangminősége egy fokkal jobb, de ezzel sem voltunk teljesen elégedettek, a mély hangok nem jöttek át teljesen. Játékok közbeni Teamspeakes, Ventrillós beszélgetéshez viszont ez a minőség megfelelő, csapattársaink a csata hevében is jól értették minden szavunkat.

A Cerberus egy főként FPS játékosoknak készült belépő szintű headset, azokhoz a játékokhoz illik legjobban, amelyeknél, a lövéseken, a robbanásokon van a hangsúly, és fontos hallanunk az ellenfelek lépéseit és mozgásának hangjait. Zenehallgatáshoz, illetve olyan játékokhoz, ahol fontos szerepet kap a kísérőzene (pl. szimfonikusok szólnak a háttérben), már nem ideális. A basszusokat hangsúlyosra vették, mint a gaming füleseknél általában, míg a középtartomány erősen visszafogott, hogy még jobban előtérbe engedje a mély hangokat. A magasak az effekteknél legtöbbször jól kijönnek, de az emberi beszédhangoknál kissé tompák. Zenehallgatásnál időnként sajnos előfordul, hogy a visszhangosabb, effektezett mélyek (pl. dobok) már enyhén torzulnak. Sokszor érezhető a túlzottan visszavett középtartomány hiánya is. A fülesnek közepesen dobozszerű hangja van, ami lerontja az összhatást.

A Cerberus passzív zajszűréssel rendelkezik, nem zárja ki teljesen a külső zajokat, még épp halljuk, ha valaki a közelünkben beszél, de ha épp hallgatunk valamit, érteni már nem fogjuk, mit mond. Kifelé is hasonlóan működik, ha hangosan hallgatunk valamit, kiszűrődik belőle némi zaj, de ez nem zavaró.

Galéria megnyitása grid_on

A headset viselése a nagy, kerek és puha fülpárnáknak és a gömbcsuklós megoldásnak köszönhetően hosszú távon is kifejezetten kényelmes volt, nem izzasztott meg és nem nyomta sehol a fülünket. Akinek fontos a hosszú távú kényelem, főként játékra (FPS-ek, akciójátékok és társaik) szeretné használni a headsetet, és gazdaságos megoldást keres, annak a Cerberus megfelelő választás lehet.

Echelon Navy/Forest headset

Következő tesztalanyunk az Echelon Navy játékokhoz optimalizált headset volt, amely PC, Mac, PS4 és mobil eszköz kompatibilitással, 50 mm-es neodímium hangszórómeghajtókkal, 30 dB-es passzív zajszűrő funkcióval és military dizájnnal rendelkezik (az Echelon Forest ugyanennek a headsetnek az erdei zöld álcázómintás verziója).

A headset esztétikus, fekete csomagolásban érkezett, melynek jobb oldalán az átlátszó műanyag ablak alatt már ráláthattunk a készülékre. A haditengerészet álcázó mintája diszkréten csak a doboz tetejét és alját díszítette. A készülék fiókként kihúzható műanyag tartóban pihent, amely alatt a kézikönyvek (használati útmutató, garancia könyvecske) és a kiegészítők (kábelek, hordtáska) foglaltak helyet. A tartó alá még tettek egy kartont is, melynek fülét megfogva könnyű volt kihúzni az egész fakkot anélkül, hogy ujjainkkal a kartont szétfeszegetve kellett volna belenyúlnunk a dobozba.

Maga a készülék erős, minőségi anyagokból készült. A minden fejméretre kényelmesen illeszkedő fejpántot kívül a csomagoláson már látott pixeles haditengerészeti álcázó minta díszítette, melynek szürke színe a fülkagyló külsejét díszítő körkörös sávról is visszaköszönt. A túlzásba vitt terepminták vásáriak tudnak lenni, de szerencsére ezt a dizájnt hozzáértők készítették, a headset pont a megfelelő helyeken és pont annyi díszítést kapott, hogy egyszerre legyen dögös és elegáns. A fülkagylókat kívül a pántok végénél szálcsiszolt fém hatású, mutatós, dombormintás dísz ékesíti. A fülkagylók hátulja hatszögletű rácsos mintázatot kapott, de ez csak díszítés, a fülkagylók egyébként teljesen zártak. A fülkagylók és a fejpánt is műbőr borításúak, közepes puhaságú szivaccsal vannak kitömve (én személy szerint az egy picivel puhábbakat jobban kedvelem, de ez egyéni ízlés dolga). A fülkagylókat borító műbőr különösen erős, strapabíró, vastagabb, mint amit a füleseknél általában megszoktunk. A 100mm átmérőjű, ovális fülkagylók cirkumaurális kialakításúak, azaz teljesen körülölelik a fület. A fülkagylók csak le-fel irányban mozgathatóak egy tengelyen, az elején egy picit igazgatni kellett a fülest, amíg megtaláltuk a megfelelően kényelmes pozíciót. A pánt elég nagyra állítható volt ahhoz, hogy a nagyobb fejű kollégák is kényelmesnek találják. A könnyű, 268g-os headset hosszú órákig kényelmesen viselhető volt anélkül, hogy füleink elfáradtak volna, és nem éreztük túl melegnek sem a hosszú használat után. Maratoni hosszúságú játék során azonban már nem árt időnként levenni, hogy kiszellőztethessük füleinket.

A bal oldalon található, egyirányú, -42dB érzékenységű, hajlítható karral ellátott mikrofon teljesen belecsúsztatható a fülkagylóba, hogy ne legyen útban, amikor éppen nem használjuk. A mikrofonhoz külön becsomagolva még egy kis szivacs is jár. A készülékhez alapban egy 135 cm hosszúságú harisnyázott kábel tartozik, amellyel PS4-hez csatlakoztathatjuk, ez a kábel nem levehető, van rajta egy ruhára rögzíthető csíptetős dobozka, amely a hangerőszabályozónak és a mikrofon némító gombjának ad otthont. A kábelek és a doboz egyaránt könnyűek, nem húzzák le a ruhánkat. A készülékhez jár még egy rövid átalakító kábel, amellyel olyan intelligens eszközökhöz csatlakoztathatjuk, amelyek esetleg nem működnének rendesen az alapkábellel (pl. régebbi Nokia, Sony Ericsson ill. Samsung mobilok).

PC-hez és Machez a 3,5 mm-es hárompólusú analóg Y-kábelcsatlakozó segítségével köthetjük a headsetet, amely kétfelé (fejhallgatóra és mikrofonra) osztja az alap jack jelét. Ez a kábel 120 cm hosszú, az alapkábellel együtt már kényelmesen elér gépünk hátuljáig, akkor is, ha az esetleg távolabb van. Az átalakító kábelen találtunk egy kis műanyag tartót is, amelybe beledughatjuk a mikrofon vagy füles csatlakozóját, ha valamelyiket éppen nem használjuk. Kis apróság ez, de jól mutatja, hogy az Asus odafigyel a részletekre. A készüléket nem lehet összehajtani, de jár hozzá egy szövet hordtáska, amely megvédi, ha útra akarunk kelni vele.

Rögtön feltűnt, hogy a füles hangzására az erős, kemény, feszes, dübörgő basszusok a jellemzők. A középtartomány volt az egyetlen, ami kevésbé volt hangsúlyos. A magas hangok, ahogy a többi is szépen, tisztán szóltak, a hangzás részletgazdag volt. Ez a karakterisztika az erős basszusokkal és a visszafogott középtartománnyal azt a célt szolgálja, hogy jobban kiemelje a robbanások, lövések és egyéb effektek hangjait, illetve a lépések zaját, ami főként az FPS-ekben fog hasznunkra válni. A szép, dübörgő, részletgazdag mélyeket a filmek, különösen az akció műfaj kedvelői fogják értékelni. Mivel kifejezetten gamereknek, főként FPS rajongóknak kihegyezett headsetről van szó, ez a hangzásvilág már nem minden zenei műfajhoz ideális. A lágyabb hangzás kedvelői időnként túl élesnek találhatják az összhangzást és túl feszesnek a basszusokat és az énekhangokat is kicsivel keményebbnek a megszokottnál, de akadnak műfajok (pl. elektronikus zene), illetve egyes zeneszámok, amelyekhez ez még illik is.

A mikrofon tiszta, jól érthető hangot produkált játék közben is, a Teamspeakes játékostársak elégedettek voltak vele. A headset nagyon jól kizárta a külső hangokat zenehallgatás, filmnézés és játék közben, ugyanakkor belülről sem szűrődött ki sok, nem zavartuk a környezetünket és ők sem minket.

Galéria megnyitása grid_on

Aki egy olyan megbízható, mutatós fülest keres asztali gépéhez, PS4-éhez, vagy mobiljához, amit időnként még magával is vinne, az nem fog csalódni az Echelonban.

7. ASUS headsetek (ROG Orion, ROG Orion Pro)

ROG Orion és ROG Orion Pro

A ROG Oriont és a Pro között csupán annyi a különbség, hogy ez utóbbinál plusz tartozék még egy USB-s külső hangkártya is; a két headset gyakorlatilag megegyezik, ezért együtt tárgyaljuk őket.

A két headset külsejében és paramétereiben megegyezik az előző tesztünkben szerepelt Echelonnal: szintén 50 mm-es neodímium mágneses hangszórómeghajtókkal lett felszerelve, könnyű, 268 g tömegű és 100 mm-es átmérőjű fülkagylói ugyanolyan kényelmet biztosítanak. Az alap kábelen található csíptetős, hangerőszabályozót és mikrofon némító gombot tartalmazó dobozka is ugyanaz mindkettőnél, mint az Echelonnál. A mikrofon kétirányú, -30dB érzékenységű, ha nem használjuk, a fülkagylóba könnyedén becsúsztathatjuk. A fejhallgató frekvenciaátvitele 20 Hz-től 20 kH-ig terjed.

A különbségeket az Echelon és az Orion között a kábelezésben és felszereltségben találjuk: az Orion 2,5 m-es, harisnyázott kábellel rendelkezik, már alapban kettéosztott mikrofon ill. fejhallgató csatlakozóval, és nem jár hozzá hordtasak, sem extra kábelek, és a mikrofonhoz sincs külön kis szivacsborító.

Mindkét Orion headset csomagolása és dizájnja is csupán színvilágában tér el Echelon-tól, a formák, felhasznált anyagok is az Echelon headsetével megegyezőek. Az Orion dögös terepminta helyett tetszetős, elegáns fekete-vörös dizájnnal büszkélkedhet. Az alapszín a fekete, a vörös csak a fülkagyló külső részén végigfutó díszcsíkon és a hangszórók előtt található belső borításon jelenik meg. A fülkagyló külső részét szálcsiszolt fém hatású dísz ékesíti ROG (Republic of Gamers) logóval és felirattal.

A mikrofon ugyanolyan jó hangminőséget produkál, mint az Echelon, és a headsetek hangja is ugyanolyan karakterisztikájú: játékra kihegyezett, erős, kemény, feszes basszusokkal teli, a középtartományban visszafogottabb hangzás, amely kiemeli és még hatásosabbá teszi az effektek hangját. FPS-ekhez, akció játékokhoz mindkét headset ideális választás lehet, aki egy kicsit több extrát szeretne, és alapban nem rendelkezik külön hangkártyával, az a Proval kényeztetheti magát.

Nézzük meg, milyen plusz szolgáltatásokat nyújt a Pro a hozzá tartozó ROG Spitfire digitális hangfeldolgozó egység segítségével!

A Spitfire egy olyan külső USB-s hangkártya, amely meghajtó nélkül működik. Telepítésre nincs szükség, elég, ha bedugjuk egy szabad USB csatlakozóba. A mutatós, szintén vörös-fekete színű, kis méretű dobozka végén egy fejhallgató kimenet, és egy mikrofon bemenet található. Oldalán három nyomógombot találunk, melyek alatt vörös fény világít, így akár a sötétben is könnyen megtaláljuk a dobozkát. A nyomógombokon szintén vörös világítás jelzi, ha aktiválva vannak.

A hangkártya 3 extra szolgáltatást nyújt: az AMP gombbal a fejhallgató erősítőt aktiváljuk, a Surrounndal a 7.1-es virtuális surroundot kapcsolhatjuk be, az FPS gombbal pedig a külön FPS-ekhez készült equalizer beállítást éleszthetjük fel. Az AMP-pal egyszerűen plusz kakaót adhatunk a headsetnek, ha még erőteljesebb hangzásra vágyunk. A virtuális surround kitolja oldalra a hangokat, nagyobb teret ad nekik, de csodákat ne várjunk tőle, nem fogjuk jobban tudni, hol bujkálnak ellenfeleink. Az FPS-ekhez optimalizált beállítás azt a célt szolgálja, hogy még jobban kiemelje a lépések, lövések hangját, hogy könnyebben megtaláljuk ellenfeleinket. A füles hangzásának karakterisztikája már alapban erre van kihegyezve, és úgy éreztem, hogy ez a szolgáltatás túl sok pluszt nem nyújtott.

A külső hangkártya használatával a mikrofon kitűnő, tiszta hangminőséget produkált. A fülesben alapban visszahallhatjuk magunkat a mikrofonból, ettől nem kell megijedni, ez a Microsoft UAA meghajtó egyik funkciója, a "sidetone", melyet azért találtak ki, hogy az olyan fejhallgatóknál is kapjunk visszajelzést saját hangerőnkről, amelyek kizárják a külső zajokat. Ennek hangerejét külön beállíthatjuk, vagy teljesen ki is kapcsolhatjuk, ha zavarónak éreznénk (az op. rendszer hangbeállításai között az Asus ROG Spitfire feliraton jobb klikk -> tulajdonságok (properties), ebből az ablakból a szintek (levels) fülnél a sidetone csúszkáját tologatva). A visszahallott hang egyébként meglepően természetesnek hangzott, nem éreztük zavarónak.

Galéria megnyitása grid_on

A Spitfire alapzajmentes, és jó hangminőséget produkált, az átlag, alaplapra integrált hangkártyával rendelkezőknek mindenképp upgrade lehet, más fülesekkel, és még egy mikrofonnal is kipróbáltuk és azok is szebben szóltak vele. Főként játékokhoz és részben filmekhez (főként az akciódúsabb, effektekben gazdag fajtákhoz) mindkét headset kitűnő választás lehet.

8. ASUS headsetek (Strix 2.0, Strix Pro)

ASUS STRIX headsetek: 2.0, Pro, DSP, 7.1

Az Asus játékosokat megcélzó terméksorozata, a Strix az éles látású és hallású bagolyról kapta a nevét. A szériába hangkártyák, videokártyák és különböző perifériák (headsetek, egerek) tartoznak. (Az egerek tesztjénél megtalálhatjátok a termékcsalád másik tagjának, a Strix Clawnak az elemzését, a billentyűzeteknél pedig a Strix Tactic Pro mechanikus billentyűzetét). Tesztünkben négyféle Strix headsetet próbáltunk ki: az alapfunkciókkal ellátott 2.0-t, a külső hangkártyával rendelkező Pro-t, a digitális hangfeldolgozású, Dolby Surround DSP-t és a 10 hangsugárzóval felszerelt, valódi Surround hangzást biztosító 7.1-et.

A Strix terméksorozatra, és csomagolására a jellegzetes fekete-narancs színek és az egyedi dizájn a jellemzőek. A Headsetek közül a 2.0 és a Pro dobozának elején nagy átlátszó ablakot találhatunk, amelyen keresztül már kibontás előtt megcsodálhatjuk a headsetek különleges formáit. A DSP és a 7.1 doboza zárt, elején mágnesesen záródó kinyitható ajtóval, amelyet kinyitva bekukkanthatunk a dobozba, amelyben átlátszó kemény fólia alatt található a termék, de kívül is ott figyel a headset képe a baglyos dizájnnal.

A Strix headsetek jellegzetességei a szokatlanul nagy méretű, különleges dizájnnal rendelkező, kívül bagolyszemes mintával díszített szögletes fülkagylók, melyek függőleges tengely mentén 90 fokban elfordíthatóak. Ha fülest ilyen módon széthajtjuk, és letesszük az asztalra, egy bagoly néz vissza ránk - erre rájátszik még az erős műanyag keret is, amely a fülkagylók tetején szemöldököt formáz. A bagolyszem dizájn az első három fülesen megegyezik, a 7.1-en kicsit más, ott már világítással is felszerelték. A kényelem érdekében a fülkagylók függőleges tengely mentén is képesek kisebb szögben mozogni mind a négy headseten.

A hatalmas fülkagylók nem véletlenül ekkorák, ugyanis a 2.0-ban, a Pro-ban és a DSP-ben 60 mm-es neodímium mágneses hangsugárzókat rejtenek, a 7.1-ben pedig oldalanként 5 hangsugárzónak (40 mm-es első, ill. subwoofer, 30 mm-es középső, 20 mm-es oldalsó ill. hátsó) adnak otthont. A fejhallgatóknál ritka, szokatlanul nagynak számító 60 mm-es hangsugárzók a játékosok számára fontos, pontos hangpozicionálásnak kedveznek.

A külső, műanyag fejpánt mérete fix, alatta egy másik, puha, műbőr borítású, sínen csúszó, fejpántot találunk, amelynek tetejét Strix logó, oldalát narancsszínű díszvarrás ékesíti. Ez a belső fejpánt lenne hivatott megtartani a helyén a headsetet azon, akinek nincs nagy feje, de annyira laza, hogy erre teljesen alkalmatlan. XL-es fejméretű kollégánk nagyon kényelmesnek találta mind a négy headsetet, az én M-es fejemen a laza fejpánt miatt már lefelé csúszkáltak a fülkagylók, így nem voltak kényelmesek. Akinek keskeny feje van, az sem fogja kényelmesnek találni a headsetet. Csöndben, vagy halk hangok mellett, ha a fejünket mozgattuk hallható volt, hogy a headset nyikorog. Kis kísérletezés után rájöttünk, hogy ennek a hangnak a csúszkáló fejpánt a forrása. Ez a jelenség nagy fejnél kevésbé jött elő, ott nem tudott annyira elmozdulni a készülék a fejen, és a fejpánt sem csúszkált.

Összességében elmondhatjuk, hogy ezt a fülest nem kis fejűekre tervezték, bár ezen könnyen lehetne segíteni, ha a belső pánt szorosabb, vagy fokozatokban állítható lenne. A hatalmas méretű fülkagylóban a kellemes, puhán kitömött, műbőr borítású párnák bármilyen méretű fület teljesen körbe tudnak zárni, ami hosszú távon is kényelmessé teszi a fülesbaglyot, de csak azoknak, akiknek passzol a fejére.

A zárt kialakítás kiváló passzív zajszűrést biztosít: a külső zajokat szinte teljesen kizárja a hallgató számára, és a környezetünkben lévők sem fognak panaszkodni. A külső hangokat játék, vagy zenehallgatás közben csak akkor hallottam, amikor a fülkagyló lecsúszott az optimális helyéről, és rés keletkezett a fejem és a fülpárnák között. A nagy fejűek itt is előnyt élveznek.

A headsetek könnyen üzembe helyezhetőek, egyikük sem igényel külön szoftvert. A DSP-nél és 7.1-esnél ugyan örültünk volna legalább egy egyszerű szoftvernek, de nélküle is jól összebarátkoztunk velük.

Nézzük meg most külön-külön is a tesztben szereplő négy Strix headsetet!

Strix 2.0 - sztereó headset

Felszereltség: a headsettel egybeépített 3,5 mm-es jack csatlakozós, harisnyázott, 150 cm hosszú kábel, rajta hangerőszabályozó tekerővel, beépített mikrofonnal és mikrofon némító gombbal. 120 cm hosszú, harisnyázott elosztókábel, amely külön választja a mikrofon és a fejhallgató jelét. Átalakító egyes mobil márkákhoz. Levehető, hajlékony mikrofonkar. Garanciafüzet, útmutató papír. A kábeleken minden csatlakozó aranyozott.

Az alap és a mellékelt kábelekkel a headsetet kényelmesen csatlakoztathatjuk PC-hez, Machez és PS4-hez is. A készülék okostelefonokkal és táblagépekkel is működik, de nagy mérete miatt ebben a két esetben is inkább az otthoni, esetleg még LAN party-kon használatát tudjuk elképzelni. Tömege kábelek nélkül 380 g (a dobozon 320 g szerepel), összehajtva lapos a formája, de így is meglehetősen nagy helyet foglal el, és hord táska sem jár hozzá. A készülék kábelén lévő doboz beépített mikrofont is tartalmaz, de nincsenek rajta olyan kezelőszervek, amelyekkel felvehetnénk pl. a mobiltelefont, és a beépített mikrofonról is úgy találtuk, hogy elfogadható, de nem túl jó hangminőséget produkál. A levehető mikrofon viszont már jóval tisztábban szólt, a csapattársak tökéletesen értettek minket. A mikrofonkar tartós borítással rendelkezik, rendkívül rugalmas, és megbízhatóan mindig ott marad, ahová beállítjuk. Bár nem rendelkezik külön zajszűréssel, csak viszonylag halkan szedi fel a külső zajokat (saját gépelésünk hangja, a szomszéd asztalnál ülő munkatárstól jövő zajok).

A füles hangzásvilágát elsősorban játékok élvezetéhez alakították ki, de a hangsúlyt gamer füleseknél szokatlan módon nem az effekteket kiemelő, erős, ütős basszusok kapták, hanem a tiszta hangzás és a hangok megfelelő pozicionálása. A mélyek szépen, tisztán, telítetten, de nem mindent elnyomóan szólnak, nem annyira kemények és ütősek, mint ahogy azt a játékokhoz készült headsetektől általában megszokhattuk. A középmagasak kissé tompák, a közép többi része is hangsúlytalan, hogy a mélyek és magasak jobban érvényesülhessenek. A magas hangok már több hangsúlyt kapnak, mint a középtartomány, és mivel a basszusok nem nyomják el őket, szép kontrasztot képeznek a mélyekkel. A játékokban nemcsak a hangos effektek szóltak szépen, tisztán, hanem az olyan halk, finom kis részletek is érvényesülni tudtak, mint a madárcsicsergés, vagy a vízcsobogás. FPS-ekben, ha sok erősebb effekt szól egyszerre, akkor is jól ki lehetett venni, hol helyezkednek el, honnan lőnek az ellenfelek, a nagy, dübörgő effektek viszont már nem ütöttek úgy, mint más gamer headseteken. Aki fogtöméskirázó, döngő basszusokra számít, az csalódni fog. Gamer fülesnél ez a hangzásvilág szokatlan, a Strix viszont pont ezért igen egyedinek számít. Dubstepet, Rappet, Hip Hopot ne ezzel hallgassatok, az akciófilmek robbanásai sem ezzel a fülessel fognak a legjobban ütni, de akinek a tiszta, részletgazdag hangzás, és a precíz pozicionálás fontosabb, mint a fejszaggató effektek, annak be fog jönni a Strix.

Galéria megnyitása grid_on

PC-n az alaplapi hangkártya nem tudja teljesen kihozni, amire a füles valójában képes, ezért ajánlott hozzá egy rendes hangkártya, fejhallgató erősítő, vagy érdemes elgondolkodni a külső digitális hangfeldolgozó egységgel rendelkező modelleken, a DSP-n vagy a 7.1-en.

Strix Pro - sztereó headset, környezeti zajszűrős mikrofonnal

Felszereltség: a headsettel egybeépített 3,5 mm-es jack csatlakozós, harisnyázott, 150 cm hosszú kábel. Irányító dobozka 135 cm hosszú, harisnyázott kábellel, hangerőállító tekerővel, mikrofon némító gombbal és beépített mikrofonnal a környezet zajainak kiszűréséhez. Kétfajta átalakító, az egyik régebbi mobil márkákhoz (Nokia, Sony Ericsson, Samsung stb.), a másik PS4-hez, ill. más mobil márkákhoz (Apple, HTC, Samsung, Sony stb). Levehető, hajlékony mikrofonkar. Garanciafüzet, útmutató papír. Aranyozott csatlakozók a kábeleken.

A szintén PC, Mac, PS4, okostelefon és táblagép kompatibilis Strix Pro extrája egy irányító dobozka, amelyen olyan hangerőszabályozó tekerőt található, amilyet egyébként csak high-end készülékeken láthatunk. A fém tekerő (amit csak "A Tekerő" néven emlegettünk) finoman, olajozottan forog, nem győztünk betelni vele. A műanyag dobozkában van még egy beépített mikrofon is, amely a környezeti zajok kiszűrésére (ENC - Environmental Noise Cancellation) szolgál. A zajszűrő bekapcsoló gombját a dobozka aljára rejtették, így nem fogjuk véletlenül átkapcsolni, és nem zavar minket "A Tekerőben" való gyönyörködésben sem. A doboz alja öntapadós, az asztalunkhoz való rögzítése döntés elé állít minket: akarjuk-e használni a zajszűrőt? A mikrofon kikapcsológombja szerencsére elérhető helyre, a dobozka oldalára került. Mellette kis LED található, ami zölden, ill. pirosan világítva jelzi, hogy be van-e kapcsolva a mikrofonunk.

A dobozka nem hordozható, egy mikrofon és egy headset jack csatlakozó mellett még egy USB-vel is kapcsolódik a gépünkhöz. A headset önmagában csak sima, extráktól mentes beépített kábellel rendelkezik, ezért ha PS4-gyel, mobillal vagy táblagéppel használjuk, nem lesz kéznél hangerőszabályozónk és mikrofon némító gombunk sem, ezért ezekhez a készülékekhez a headset, bár kompatibilis velük, nem a legideálisabb.

A mikrofon hangja jól érthetően és tisztán szólt, a rugalmas mikrofonkar stabilan a helyén tartotta. Kicsit kísérletezni kellett, hogy megtaláljuk a megfelelő távolságot, hogy a légzés hangja már ne hallatsszon bele, ugyanakkor ne legyünk túl halkak sem. Zajszűrés nélkül a mikrofon, igaz csak halkan, de felszedte a külső zajokat (pl. a gépelés hangját). A környezeti zajszűrő bekapcsolásával ezek megszűntek, a beszédhang viszont kissé fémessé vált, de ugyanolyan érthető maradt.

A Strix Pro hangzásvilága megegyezik a Strix 2.0-éval. Felszereltségben egyszerre tud többet, és kevesebbet, mint az előző tesztalanyunk: alap kábelén már nincs hangerőszabályozó és mikrofon némító egység, ami miatt PS4-gyel és mobil eszközökkel már nem annyira praktikus a használata, cserébe viszont egy olyan asztali hangerőszabályozót kapunk, ami gyönyörű, minőségi darab (cikkírás közben sem bírtuk abbahagyni a tekergetését). A környezeti zajszűrés, ha nem is a legjobb, elfogadhatóan működik, de ha hiányozna, nem lenne igazán fájó pont.

Galéria megnyitása grid_on

A 2.0 és a Pro ára között nincs sok különbség, ha valaki a két headset között vacillál, a fentiek alapján talán már el tudja dönteni, melyikre van igazán szüksége.

9. ASUS headsetek (Strix DPS, Strix 7.1)

Strix DSP - headset külső digitális hangfeldolgozó egységgel, virtuális surrounddal

Felszereltség: külső, USB-s digitális hangfeldolgozó egység, headset és hangfal kimenettel. Kétfajta átalakító, az egyik régebbi mobil márkákhoz (Nokia, Sony Ericsson, Samsung stb), a másik PS4-hez, ill. más mobil márkákhoz (Apple, HTC, Samsung, Sony stb). Levehető, hajlékony mikrofonkar. Garanciafüzet, felhasználói kézikönyv. Aranyozott csatlakozós kábelek.

A headset 145 cm-es, harisnyázott kábellel rendelkezik, 3,5 mm-es jack végződéssel (fejhallgató + mikrofon egyben), ezt kell a hatszögletű, asztalra tehető külső egységhez csatlakoztatnunk. Az egységet a géphez kötő harisnyázott USB kábel 140 cm hosszú, nálunk ez már túl rövidnek bizonyult ahhoz, hogy kényelmesen elérje a gép hátulját, ennek nem örültünk, annak viszont igen, hogy a külső egységen találtunk még egy extra kimenetet hangfalaink számára. Ez a headset is PC, Mac, PS4 és mobil eszköz kompatibilis, de akárcsak a Pro esetében, az alap kábelen nincs hangerőszabályozó és mikrofon némító gomb, ezért nem minden készülékkel praktikus a használata.

Komoly külseje alapján kicsivel nehezebbnek képzeltük ezt a hatszögletű, fekete és sötétszürke dobozt, ami a digitális hangfeldolgozó egységet rejti, és az irányítóközpontja az egész headsetnek, ennek az az oka, hogy borítása minőségi, de könnyű műanyagokból készült. Talpai gumírozottak, stabilan áll az asztalon (nem mozdíthatatlan, de a kábelek pl. már nem fogják lehúzni). Tetején nagy hangerőszabályozó tárcsa található, amely körül a Strix színvilágához illeszkedő, dögös, narancsszínű fények jelzik a beállított értékeket. A tárcsa alatt helyezkednek el a surroundot, az erősítőt, a mikrofont és a hangfalakat bekapcsoló gombok, melyek közepén szintén narancsszínű jelzőfény mutatja, ha aktív az adott beállítás. A virtuális surround tágasabbá tette a hang terét, és némiképp mélyebbé is tette a hangzást, érdemes vele kísérletezni, és játékonként eldönteni, hogy használjuk-e, vagy sem. Az erősítőt érdemes bekapcsolva tartani, nélküle halkabb és élettelenebb a hang.

A doboz elején egy másik, kisebb tárcsa található, amellyel azt állíthatjuk, hogy mit állítunk éppen a felső tárcsával. Három lehetőség közül választhatunk, az első kettő Mic - mikrofon, Main - fő egység (a headset hangja, ill. a hangfalaké, ha azok vannak aktiválva). A harmadik a Spectrum, amelynek segítségével az előre beállított hangképek között váltogathatunk. Négy ilyen beállítás létezik, melyek magyarázó ábráit megtaláljuk a felső tárcsa mellett (rajtzászló: autó- és motorversenyek; pajzs: akció/RPG; lábnyomok: lépéshangok kiemelése FPS-ekben, pisztoly: lövéshangok, effektek kiemelése FPS-ekben)

A felső nagy hangerőszabályozó tárcsa nyomógombként is működik, ha a kicsi Mic-re van állítva, alternatív mikrofon némítóként használhatjuk. Main-re állított kistárcsánál a headset, ill. a hangfalak hangját kapcsolja ki, Spectrumnál pedig az effekteket szüntethetjük meg vele. A tárcsák és nyomógombok használata rendkívül intuitív, nagyon gyorsan és könnyen elsajátítható a kezelésük.

A külső egység alján két alig észrevehető kapcsolót találunk, melyek olyan picikék, hogy csak célszerszámmal lehet őket átkapcsolni (vékony csavarhúzó, Rotring ceruza vége, vagy esetleg hosszabb köröm). Az egyik a környezeti zajszűrő (ENC - Environmental Noise Canceling) kapcsolója. Ezt érdemes bekapcsolni, mert igen hasznos tud lenni, ha a külső egységet megfelelően messze tudjuk elhelyezni magunktól (70 cm-t ajánlanak, de nekünk 40-ről is ugyanolyan jól működött). Az egységben egy mikrofon található, amely a környezet zajaira figyel, összehasonlítja őket a headsetből vett hangokkal és kivonja őket belőle, így beszélgetőtársainkat nem fogja zavarni sem gépelésünk zaja, sem a hangfalainkból jövő hangok. Ezzel a zajszűrővel teljesen elégedettek voltunk, még a tőlünk két méterre lévő hangfalakból dübörgő metálból sem hallottak semmit beszélgetőpartnereink A másik eldugott kapcsoló vált a 2 csatornás és 8 csatornás mód között. Az előbbit zenéhez, 2-csatornás videókhoz ajánlja a kézikönyv, az utóbbit pedig több csatornás játékokhoz és filmekhez. Ezt a beállítást nyugodtan hagyhatjuk a 8 csatornás módban, a 2 csatornás tartalmakat így is le tudja játszani a készülék. A kézikönyv szerint 8 csatornás módban 30%-kal halkabban szólnak a 2 csatornás tartalmak, mi semmilyen különbséget nem vettünk észre a két üzemmód hangja között, talán nem véletlen, hogy ennyire elrejtették ezt a kapcsolót.

A Strix DSP hangzásvilága, karakterisztikája alapvetően megegyezik az előző két fülesével, de a digitális hangfeldolgozó egységnek köszönhetően már jobb minőségű hangot kapunk, mint amit egy alaplapra integrált hangkártyából elő lehet csalni. A külső egységnek köszönhető extrákkal elégedettek voltunk, a zajszűrés kitűnően teljesített. Az előre beállított effektekkel kísérletezni kellett, mert nem mindig azt a beállítást találtuk a legmegfelelőbbnek az adott játékhoz, ami logikusan épp hozzá tartozott (nekünk pl. FPS-ekben is az RPG-s beállítás volt a kedvencünk). A headset hangpozicionálása már alapban is kitűnő, mindig tudtuk, merre járnak az ellenfelek, de a lépések hangját kiemelő beállítást különösen hasznosnak éreztük, ez sok olyan kis hangot is hallhatóvá tett, ami egyébként el szokott tűnni a sok effektet felvonultató csaták közben.

Tetszett, hogy a készülék nagyon felhasználóbarát, egyszerűen használatba vehető és kezelhető, de azért örültünk volna, ha jár legalább valamilyen egyszerű szoftver hozzá, hogy saját beállításokat hozhassunk létre, és ezeket hozzárendelhessük a különböző játékokhoz.

Galéria megnyitása grid_on

A külső egységet kipróbáltuk más headsetekkel is, de úgy találtuk, hogy kifejezetten a Strix fülesek hangjához lett idomítva. (Aki olyan külső hangfeldolgozó egységet keres, amit nemcsak a hozzá tartozó fülessel tud használni, annak a ROG Orion Pro-t ajánljuk).

Strix 7.1 - valódi surround hangzás

Felszereltség: külső, USB-s digitális hangfeldolgozó egység. USB Y kábel. HDMI hangszórókábel. Levehető, hajlékony mikrofonkar. Garanciafüzet, felhasználói kézikönyv. Aranyozott csatlakozós kábelek.

A PC és Mac kompatibilis, HDMI csatlakozóval felszerelt headset 5 pár mágneses neodímium hangsugárzóval lett felszerelve, melyeknek köszönhetően valódi 7.1-es térhatású hangzást biztosít. Mindkét fülkagyló 40 mm-es első hangsugárzót, 40 mm-es mélynyomót, 30 mm-es középső hangsugárzót, 20 mm-es oldalsó és 20 mm-es hátsó hangsugárzót rejt, melyek hangerejét külön-külön is állíthatjuk. A headset külseje megegyezik a Strix család többi tagjáéval, csak a fülkagylók külsejét díszítő bagolyszem minta különbözik némiképp, ugyanis ez világítani is tud. A szemek alapban sejtelmesen pulzálnak, de folyamatos világításra is beállíthatjuk ill. ki is kapcsolhatjuk őket a külső egység segítségével.

A külső irányító egység ugyanolyan komoly külsejű, hatszögletű fekete és sötétszürke doboz, mint a DSP-jé, borítása könnyű, minőségi műanyagokból készült. Alul három gumitalp biztosítja, hogy ne csúszkáljon az asztalon. A headsetet 145 cm hosszú, harisnyázott HDMI kábellel van felszerelve, ezzel köthetjük a külső egységhez. Az egységet harisnyázott 140 cm hosszú USB kábellel köthetjük gépünkhöz. Az Y-alakú kábel szingli végét kötjük a dobozhoz, a két USB-re elágazó másik két végét kell a gépünkbe dugni (akkor is jól működött, ha csak az egyiket dugtuk be).

A dobozka ezen kívül bónuszként még egy HDMI kimenetet is tartalmaz, melyhez a mellékelt átalakító kábel segítségével hangfalainkat köthetjük. Ez a kábel négy 3,5 mm-es jack bemenettel rendelkezik, a mélynyomóhoz és az elülső, hátsó ill. oldalsó hangfalakhoz. Egyetlen gombnyomással, egyszerűen tudunk váltani a hangfal és a füles hangja között.

A külső egység alján itt csak egy alig észrevehető, nehezen állítható kapcsolót találtunk, a környezeti zajszűrését. Ezt ugyanúgy, ahogy a DSP-nél is, érdemes bekapcsolva hagyni, és utána nyugodtan el is feledkezhetünk róla: a mikrofon és környezeti zajszűrő működése is ugyanúgy működik, mint a DSP-nél, és a hangminőség is ugyanolyan jó. Társaink akkor is tökéletesen fogják érteni beszédünket, ha közben a hangfalainkból dübörög a zene, ebből, és a gépelés hangjából sem fognak semmit hallani.

A külső egység felépítése a DSP-jéhez hasonló, működése annak logikáját követi, és rendkívül könnyen elsajátítható. Az egység tetején lévő tekerővel, amely nyomógombként is működik állíthatjuk a hangerőt, választhatunk a különböző előre elkészített hangsémák (autóverseny, akció/RPG, lépéshangok kiemelése, lövéshangok kiemelése) közül, ill. a világítást is szabályozhatjuk. A hangerőt jelző dizájnos, körkörös, narancsszínű fények itt is jelen vannak.

Az első tekerővel adhatjuk meg, mi az, mit épp beállítunk. Mindennek külön állíthatjuk a hangerejét, ill. erősségét: mikrofon, világítás, és az 5 különböző hangsugárzó. Örültünk volna, ha az alsó tárcsa is kapott volna egy kis világítást, mert elég sok lehetőség szerepel rajta, és aki sötétben szeret játszani, annak jól jöhet (a DSP-n csak három állása volt a tekerőnek, ezért lehetett tudni, épp melyiken áll, ott nem hiányzott a világítás).

Akárcsak a DSP-nél, ennél a készüléknél is tetszett az egyszerű és gyors üzembe helyezhetőség, de valami kis alap kalibráló szoftver jól jött volna még, aminek segítségével saját beállításokat készíthetnénk, ill. hozzárendelhetnénk a különböző játékokhoz. Ez utóbbi ezért is lett volna jó, mert minden játéknál egyedileg kellett kikísérletezni, hogy melyik előre elkészített beállítással (vagy épp anélkül), milyen opciók bekapcsolásával szól számunkra a legjobban.

A headset hangzásvilága, karakterisztikája a Strix család többi tagjáéhoz hasonló, de ez a füles a már több basszussal kényezteti füleinket, mint társai, ugyanakkor itt is a hangok tisztasága, a részletgazdagság és a precíz pozicionálás lesz mindig előtérben. Felejthetetlen élményt nyújtott, amikor kedvenc MMO-mban PvP-ztem, és meghallottam a lopakodó ellenfél lélegzetének hangját, a térhatású hangnak köszönhetően pedig pontosan be tudtam lőni, hogy merre osont éppen (nyugodjék békében). Más játékokban (pl. Metro Last Light, Borderlands 3) is mindig pontosan sikerült eltalálni, honnan készülnek lecsapni az ellenfelek, és még a csata hevében sem vált zavarossá a hang, mindvégig tiszta, és jól elkülöníthatő maradt minden: a lépések, a lövések, az ellenfelek kiáltásai és egyéb zajok.

Galéria megnyitása grid_on

Játékok közben élveztem a kísérőzenéket is, de natúr zenehallgatáshoz nekem nem jött be a füles hangja (bár meg kell adni, pl. a COD Black Ops II zenéje egész jól szólt rajta). Úgy éreztem, hogy ott vannak azok a hangok, amiket hallanom kéne, de elvesznek a fülem körüli nagy térben. (a 7.1-es hangot és az effekteket természetesen kikapcsoltam zenehallgatáskor). Nagyfejű kollégámnak, viszont nagyon tetszett, persze neki a füle is jobban kitöltötte a teret és a fülkagylókat sem kellett állandóan kézzel a helyükre igazítania. A Strix fülesek nagyon jól demonstrálják, hogy nemcsak a hangsugárzók mérete és egyéb paraméterei számítanak a hangzás kialakításában, hanem a fülkagylón belüli tér is rendkívül fontos szerepet kap. Ezt a fülest is, akárcsak a család többi tagját baglyoknak tudjuk ajánlani, de nekik nagyon.

10. Összegzés

Mindent összegezve, néhány belépő szintű terméktől eltekintve nagyon elégedettek voltunk az Asus gamereknek szóló kínálatával, amelyből különösen az egereket és a headseteket éreztük kiemelkedőnek, de a többi kategóriában is megtaláltuk kedvenceinket.

A kiváló minőségű optikai egerek közül a minden játéktípusban helytállni képes ROG Gladius volt számunkra a nyerő, ebben közrejátszott pontossága, gyorsasága és igen gazdag felszereltsége. Másik befutónk az Echelon lézeres egér volt, amelynek dizájnja, testreszabhatósága és kialakítása az FPS játékosok szívét dobogtathatja meg, ha pedig valakinek nem kellenek oldalsó gombok, a Sica tökéletes lehet számára.

Az egérelátétek közül nehéz lenne győztest választani, mindegyik más igényeket elégít ki, méretükben, tapadásukban, gyorsaságukban különböznek. Mindegyik kiváló, minőségi darab, de kissé drágnak találtuk őket. Akinek különleges igényei vannak (pl. a játék hevében gyakran felborítja a sörét), annak a speciális felületkialakítású, cseppálló Whetstone-t tudjuk ajánlani, igazi különlegesség, bár nem egy olcsó darab.

A billentyűzetek közül a Cherry MX Black mikrokapcsolókkal felszerelt Echelont találtuk a legjobbnak, kiválóan teljesített. Masszív, igen jó ár-érték arányú, tartós darab.

A headsetek közül több nyertesünk is van, az egyik a ROG Orion Pro, amelynek hangzásvilágát főként az akciójátékok és FPS-rajongók ízléséhez igazították. Külső hangfeldolgozó egysége kellemes pluszt nyújthat az alaplapi hangkártyával rendelkezők számára (akinek erre nincs szüksége, választhatja a Pro jelzés nélküli Oriont).

Másik nyertesünk a Strix 7.1, amely 10 hangsugárzója segítségével valódi surround hangzást teremt, hogy még jobban belefeledkezhessünk kedvenc játékainkba. A nagyon pontos pozicionálásnak köszönhetően mindig tudni fogjuk, hol leselkednek ránk ellenfeleink. Nagy bánatunkra ezt a különleges headsetet sajnos csak a nagy fejjel megáldottak élvezhetik. (Legközelebbi tesztünkben az Asus fejnagyobbítókat fogjuk megvizsgálni). Nekik viszont igazából ajánljuk az egész STRIX headset családot, csak érdemes átolvasni tesztünkben, hogy melyik változat miben jeleskedik.

[bold]Asus RoG Gladius egér

Asus Echelon egér

Asus Echelon mechanikus billentyűzet

Asus RoG Orion (Pro) headset

Asus STRIX headset család (kiemelve a 7.1-est)[/bold]

Az Asus gamer perifériákat az Asus magyarországi képviseletétől kaptuk, ezúton is köszönet értük!

Aki észreveszi melyik termék hiányzik a képről, kap egy kis bónusz XP-t.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward