Shop menü

MÉG ZÖLDEBBEK LESZNEK A FEHÉR LED-EK

Régóta fennálló technikai problémát oldottak meg, és tették ezzel lehetővé a fehér LED-ek nyilvános és otthoni világításra való használatának "gyors" és széleskörű elterjesztését az amerikai illetőségű NREL kutatói (a "gyors" szokás szerint ezúttal is "néhány év"-ként értendő).
Németh Gábriel
Németh Gábriel
Még zöldebbek lesznek a fehér LED-ek

Régóta fennálló technikai problémát oldottak meg, és tették ezzel lehetővé a fehér LED-ek nyilvános és otthoni világításra való használatának gyors és széleskörű elterjesztését az amerikai illetőségű NREL kutatói (a "gyors" szokás szerint ezúttal is "néhány év"-ként értendő).

Galéria megnyitása

A LED-ek előnyei a hagyományos izzókkal szemben egyértelműek, és az USA energiaügyi minisztériumának becslései szerint 4-10 éven belül végleg le is váltják azokat, gyakorlatilag egyeduralkodóvá válva a piacon. Az igazi probléma eddig főleg az volt hogy fehér fényt csak a kék, a vörös és a zöld egyesítésével lehet előállítani, viszont konkrétan a zöld komponenst eddig csak meglehetősen körülményesen és pazarlóan lehetett életre csiholni (foszfor + kék fény kombinációval).

Angelo Mascarenhas, az NREL illetékes kutatója korábbi, napelemekkel kapcsolatban gyűjtött tapasztalataiból kiindulva érdekes, új felfogással közelítette meg a kérdést: a LED-eket fordított napelemekként kezelte (a napelem ugyebár fényt vesz fel és áramot bocsát ki, a LED pedig pont fordítva). Korábban ugyanis a fény zöld spektrumának elnyelését már megoldották, így végső soron most sem kellett mást tennie, mint az egyszer már megvalósított eljárást megfordítani.

Csodával határos módon ez már rögtön az első próbálkozásra sikerült is, az eredmény pedig igen meggyőző, ragyogó mélyzöld fény lett. Jelenleg egy negyedik szín előállításán dolgoznak annak érdekében, hogy "még fehérebbé" tehessék a fehér LED-fényt. Tervezik továbbá azt is, hogy kiokosítják a LED-jeiket, hogy dinamikusan hozzá tudják igazítani a fényüket az éppen aktuális napszakhoz: napközben például több kéket kevernének a fehérbe, este pedig több vöröset és sárgát.

Az amerikai energiaügyi minisztérium becslései szerint a LED-ekre való átállás az elkövetkező húsz év során mintegy 120 milliárd dollárra rúgó megtakarítást és 246 millió tonnával kevesebb szén-dioxid-kibocsátást eredményezhet. Az utóbbi érték perspektívába állítása érdekében érdemes megjegyezni, hogy ez hozzávetőlegesen 5%-át teszi ki az 1850 óta a légkörbe eresztett teljes kibocsátásuknak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére