Shop menü

MÉG TART A LEÉPÍTÉSI ÁMOKFUTÁS A JÁTÉKIPARBAN

Ez az év különösen kegyetlen volt a fejlesztőkkel.
Török Roland
Török Roland
Még tart a leépítési ámokfutás a játékiparban

Az Embracer Group 2023-ban több stúdiót is bezáratott, a megmaradtakban pedig szigorú kvóta szerinti leépítéseket tartott. A hatalmas portfólióval rendelkező csoport már-már úgy tűnt, hogy lenyugodott, ám karácsony előtt mégis úgy látták jónak, hogy bónuszok helyett inkább munkanélküliséggel ajándékozzák meg a fejlesztőket. 

Ezúttal a 3D Realms és a Slipgate Ironworks stúdió került sorra, akik a Tempest Rising RTS-t fejlesztik. A leépítésekről maguk az érintettek számoltak be X-en és más közösségi platformokon, így például a LinkedIn-en is megszaporodtak az álláskereső 3DRealms és Slipgate Ironworks fejlesztők. 

Az egykori Apogee/3DRealms alapító szerint a leépítés a csapatok felét érinti, tehát rengeteg fejlesztő marad állás nélkül, ő maga 2-3 embert viszont tud alkalmazni. A Tempest Rising kreatív vezetője Discordon erősítette meg, hogy bár lényegében nem kommentálhatja a dolgokat, a játék már olyan fázisban van, hogy ezek a leépítések nem számítanak a végső minőséget és a megjelenést illetően. 

A Tencent sem aprózza el a leépítéseket, náluk a TiMi Studio csoporthoz tartozó Team Kaiju esett áldozatul a könyvelők kérésének.  Az AAA játékot fejlesztő Tean Kaiju a Halo 4 veterán Scott Warner és a Battlefield veterán Rosi Zagorcheva stúdiója lett volna, ám úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokban működő csapatnak teljesen vége. A Tencent helyette Európában bejegyezte a Team Jade védjegyet. Nem tudni mi lesz a Kaiju be nem jelentett játékával, de az sem elképzelhetetlen, hogy egy olcsóbb munkaerőt kínáló európai csapat fogja majd folytatni az elkezdett játékot. 

A The Game Awards-szal szembeni egyik leghangosabb kritika az volt, hogy szinte semennyi időt nem fektetett a játékfejlesztőkre. Sokkal inkább volt az egész rendezvény egy marketing előadás, ahol a fejlesztők inkább csak útban voltak, így senki nem szólalt vagy szólalhatott fel az ipar dolgozóit sújtó leépítésekről.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére