Még mindig tarolnak az Nvidia videokártyák és az Intel processzorok a Steamen

Az AMD egyelőre nem tudta növelni piaci részesedéseit a Steamen, ám az elkövetkező hónapok folyamán változhat a helyzet.

Még mindig tarolnak az Nvidia videokártyák és az Intel processzorok a Steamen

A Steam munkatársai időről időre közölni szokták, mely hardverek milyen részesedéssel rendelkeznek a digitális tartalomszolgáltató rendszer háza táján. Az elmúlt hónapok alapján, amelyeket alaposan beárnyékolt az Intel processzorhiány, sokan azt gondolhatnák, hogy most az AMD végre növelni tudta piaci részesedését a Steam felhasználók körében, ám a számok sajnos mást mutatnak. Az adatok alapján az Intel még mindig 82%-os piaci részesedéssel bír e területen, vagyis az AMD továbbra is 18%-on áll – ezen a helyzeten remélhetőleg változtatni fognak a rövidesen megjelenő, Zen 2 alapokon nyugvó AMD processzorok. Magszám terén egyébként érdekesség, hogy a hat- és nyolcmagos modellek sorrendben 12,2 és 2,2%-os részesedéssel bírnak mostanában, azaz sorrendben 2 és 0,5%-os növekedést produkáltak az elmúlt három hónap során. A többség, azaz a Steam felhasználók 55,7%-a még a négymagos modellekre támaszkodik, ha játékról van szó, és ez igazából nem is olyan nagyon meglepő.

Galéria megnyitása
Szinte mindenről van statisztika

Videokártyák frontján túl nagy csodát nem várhatunk, hiszen AMD fronton nem sok újdonság érkezett az elmúlt hónapokban, gyakorlatilag csak a Radeon RX 590, illetve a Radeon VII jelent meg – egyik sem az az igazi népkártya. Éppen ezért az AMD piaci részesedése nem is tudott növekedni, azaz továbbra is 15%-on áll, míg az Nvidia gondtalanul őrzi 75%-os részesedését, hála a dominanciájának. A maradék 10%-ot az Intel integrált videóvezérlővel ellátott processzorai uralják. Az elkövetkező hónapok folyamán AMD fronton remélhetőleg segítenek a piaci részesedés növelésében az érkező NAVI alapú videokártyák, jövőre pedig az Intel Xe sorozatú videokártyái alakíthatják át egy picit a már-már unalmassá és eseménymentessé váló piaci képet.

Galéria megnyitása
Nyomasztó az Nvidia előnye

Videokártyák terén egyébként beszédes adat, hogy a 12 legnépszerűbb modell mindegyikét az Nvidia gyártotta – ezek együttesen 52,8%-os részesedést alkotnak. Az első AMD videokártya a 13. helyen bukkan fel az összesítésben, ez pedig nem más, mint az 1,1%-os részesedéssel rendelkező Radeon RX 580. A következő AMD gyártmányú modell a Radeon R7 Graphics, ami 0,87%-os részesedéssel bír – ez lényegében egy,  az APU egységekben található sorozat. A legnépszerűbb videokártya a Steamen a GeForce GTX 1060.

Galéria megnyitása
Az átlag így néz ki

Az általánosabb adatokat nézve azt látjuk, hogy a felhasználók többsége, egészen pontosan 66,92%-uk 64-bites Windows 10 operációs rendszert használ. A többség 8 GB-nyi rendszermóriával szerelt konfigurációval büszkélkedik, monitor terén pedig az 1920 x 1080 pixeles felbontás a legelterjedtebb. A több monitorból álló rendszereknél általában 3840 x 1080 pixeles asztalméret mutatkozik. Aki további részletekre is kíváncsi, itt találja a teljes összesítést.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap