Még mindig sokat kell várni a 7 nm-es rendelések teljesítésére a TSMC-nél

Az év első felében nem is igazán javulhat a helyzet az előző év második feléhez képest, így bölcs előrelátásra lesz szükség megrendelői fronton.

Még mindig sokat kell várni a 7 nm-es rendelések teljesítésére a TSMC-nél

A TSMC megrendelői az előző év második felében egyre inkább elhúzódó teljesítésre számíthattak a 7 nm-es csíkszélességgel készülő termékek esetében, ugyanis sokkal nagyobb érdeklődés mutatkozott a legmodernebb gyártástechnológia iránt, mint amire a tajvani bérgyártó készült. Szeptember folyamán a DigiTimes arról számolt be, hogy éppen ezért a szokásos két hónapos átfutási idő közel háromszorosára, azaz majdnem hat hónapra nőtt, vagyis alaposan meg kellett gondolniuk a partnereknek, mekkora rendelést adnak le annak érdekében, hogy a jelentkező felhasználói igényeket kielégíthessék. Erre az évre a TSMC is azt javasolta, időben tervezzék meg a partnerek a menetrendet és időben adják le a rendeléseket annak érdekében, hogy a teljesítés időben megtörténhessen.

Most a DigiTimes iparági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a tavaly tapasztalt helyzet az aktuális év első felében is fennáll majd, vagyis a megrendelések teljesítésének átfutási ideje hat hónapnál is hosszabb lehet, ugyanis a 7 nm-es csíkszélességgel dolgozó gyártósorok kapacitása csak ekkora teljesítményre képes.

Galéria megnyitásaAnnak érdekében, hogy a helyzet javuljon, a TSMC vezetése természetesen hozott már lépéseket: a tőkeberuházásokra elkülönített alapot nagyjából 4 milliárd dollárral emelték meg, amelyből 1,5 milliárd dollárt fektetnek a 7 nm-es csíkszélességgel dolgozó gyáregységek bővítésére, míg a maradék 2,5 milliárd dollárból az 5 nm-es gyártástechnológiát használó üzemrészeket rendezik be.

A TSMC illetékesei a tavaly júliusi pénzügyi tájékoztató alkalmával elárulták, az 5 nm-es csíkszélesség már ennek az évnek az első felében tömegtermelésbe állhat. Ezt a gyártástechnológiát egyebek mellett az Apple és a Huawei új SoC egységei is igénybe vehetik, a velük felszerelt mobilok pedig még idén bemutatkozhatnak.

A 7 nm-es csíkszélesség egyébként a TSMC eddigi leggyorsabban növekvő gyártástechnológiája, ám az 5 nm-re történő átállás még ennél is gyorsabb lehet a közeljövőben. Az 5 nm-es csíkszélesség bevezetése egyébként segíthet a 7 nm-es üzemegységek terhelésének csökkentésében, így a megrendelések leadása és teljesítése között eltelő idő is érezhetően csökkenhet. Addig azonban még előrelátásra lesz szükség megrendelői fronton, vagyis a rendeléseket alapos tervezés keretén belül, jó előre érdemes leadni, hogy a kívánt mennyiségű lapka időben elkészülhessen. Azaz lényegében meg kell jósolniuk a megrendelőknek, nagyjából mennyi chipre tarthat igényt a piac, ami nem egy egyszerű feladat és sok buktatót is rejt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap