Még kisebbek a barna törpék, mint gondolták

Egy új kutatás eredményei alapján a legkisebb és leghűvösebb barna törpék tömege mindössze 5−20-szorosa a Jupiterének.

Még kisebbek a barna törpék, mint gondolták

A csillagászok folyamatosan kutatnak újabb fajta csillagszerű égitestek után, így került sor két évvel ezelőtt a barna törpék felfedezésére. A csillagok ezen különös fajtája túlságosan kis tömegű ahhoz, hogy belsejükben stabil hidrogén-hélium fúzió induljon be (ehelyett feltehetően lítium- vagy deutériumfúzió zajlik magjukban), így nem képesek valódi csillagokká válni. Mostanáig nagyon keveset lehetett tudni arról, hogy pontosan milyen hőmérsékletű ezen égitestek felszíne, a legújabb bizonyítékok alapján azonban még a leghidegebb korábban ismert csillagokhoz képest is meglepően hűvösek a barna törpék: felszínükön mindössze 120−170 Celsius fokos hőmérséklet uralkodik.

Ennyire alacsony külső hőmérséklet csak többmilliárd évnyi hűlési idő és az eddig feltételezettnél is alacsonyabb tömeg esetén elképzelhető. A hidrogén-hélium fúzió beindulásához jelenlegi ismereteink szerint a Nap tömegének 8 százalékára, azaz a Jupiter tömegének nyolcvanszorosára van szükség. A kutatók korábban úgy vélték, hogy ahhoz, hogy lítium- vagy deutériumfúzió működhessen a barna törpékben, legalább 13 jupitertömegnyi anyag szükséges. A mostani eredmények alapján azonban a legkisebb és leghűvösebb barna törpék tömege mindössze 5−20-szorosa a Jupiterének.

„Ha a barna törpék egyikére egy fősorozatbeli csillag körül akadnánk rá, jó eséllyel bolygónak hinnénk” – mondja Trent Dupuy, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa. Mivel azonban a jelenlegi elképzelések szerint a barna törpék önállóan keletkeztek, vagyis nem egy másik csillag protoplanetáris korongjában jöttek létre, csillagként kategorizáljuk ezeket, annak ellenére, hogy tömegük alapján közelebb állnak a bolygókhoz, teszi hozzá a szakértő.

A barna törpék vizsgálata nem egyszerű feladat, mivel energiájuk túlnyomó részét az infravörös tartományban sugározzák ki, és tekintve hogy kicsik, valamint alacsony hőmérsékletűek, még ebben a tartományban is nagyon halványak. A pontos hőmérsékleti adatok meghatározásához a csillagászoknak az égitestek távolságával is tisztában kellett lenniük. „Tudni akartuk, hogy a hűvösnek és halványnak tűnő égitestek valóban ilyen jellegű közeli világok, vagy jóval melegebb, fényesebb égitestek, amelyek azonban nagyon messze vannak” – mondja Dupuy. A NASA Spitzer űrtávcsövének segítségével végül sikerült megállapítani, hogy a kérdéses barna törpék 20−50 fényévnyi távolságban vannak, tehát meglehetősen közel helyezkednek el.

Az új adatok fényében tehát még érdekesebbnek és rejtélyesebbnek tűnnek ezek a sok szempontból bolygószerű, mégis a csillagok közé sorolt égitestek. A szakértők vizsgálódásukat egyelőre csak a WISE infravörös csillagászati műhold által elsőként felfedezett barna törpékre korlátozták, tehát az utóbbi két évben ezeken kívül megtalált hasonló égitesteket egyelőre nem vizsgálták meg alaposabban. A projekt folytatásában azonban erre is sor kerül, így további érdekes eredmények várhatók a bolygók és csillagok közti határvonalat egyre elmosódottabbá tevő égitestekkel kapcsolatban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward