Shop menü

MEDIATEK DIMENSITY 9200 – HATALMAS ELŐRELÉPÉS MINDEN TÉREN

A MediaTek minden eddiginél erősebb rendszerchipet tervezett, és ennek a prezentálása is megváltozott. A cég a jelek szerint stratégiát váltott, és tényleg szeretné, ha mindenki komolyan venné.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
MediaTek Dimensity 9200 – Hatalmas előrelépés minden téren

Egészen más minőségben mutatta be új zászlóshajóját a MediaTek, ami a Dimensity 9000 széria helyét veszi át a paletta tetején. Az újdonság szinte minden elemében megváltozott, főleg a grafikus fronton beszélhetünk jelentős fejlődésről, de tényleg nincs olyan terület, amihez a fejlesztők ne nyúltak volna hozzá. Bízunk abban, hogy a Dimensity 9200 képes lesz minél több készülékbe eljutni, hogy bizonyíthasson.

A CPU esetében a MediaTek a legújabb ARM feldolgozó egységeket használja, de nem különösebben alkalmaz extrém órajeleket és a korábbi felépítést is megtartotta. A tervezőcsapat egy Cortex-X3 magot használ, mely alatt három Cortex-A715 egység sorakozik fel, a hatékonyságért felelős megoldások pedig négyen vannak a „ranglista” alján, és itt a már bejáratott Cortex-A510 magok bukkantak fel. Az elsődleges tempófelelős magában 3,05 GHz-ig skálázódhat, a középső klaszter órajele elég magas, 2,85 GHz, a hatékonyságra hangolt magok pedig 1,8 GHz-esek lettek.

Galéria megnyitása

A processzorokhoz egyebek mellett 8 MB-nyi osztott L3 gyorsítótár, valamint 6 MB rendszerszintű gyorsítótár is kapcsolódik. Ez utóbbihoz már egyéb feldolgozók is hozzáférhetnek, hogy hatékonyabban tudjanak kommunikálni a CPU-val. Ez a gyorsítótár az IGP-hez is kapcsolódni fog, ami teljesen megújult.

Galéria megnyitása

A MeidaTek elsőként alkalmazza az ARM által fejlesztett Immortalis-G715 (MP11) integrált grafikus vezérlőt, ami már fel van készítve a ray tracing technológia hardveres szintű gyorsítására, utat nyitva ezáltal az RT-t használó mobilos játékok számára. Harmadával növekedett a chip grafikus teljesítménye normál használatban, de van olyan helyzet, mikor akár háromszor nagyobb számítási kapacitást tud elérni. Az ALU, az FP16 és a gépi tanulás gyorsítása is a kétszeresére gyorsult.

Galéria megnyitása

Elárulta a vállalat a bemutatóban, hogy a Dark Zone Breakout című, Tencent által fejlesztett játékban már kihasználható lesz a ray tracing a Dimensity 9200 mellett, ezáltal egy új élményben lehet része a felhasználóknak. A játék motorját arra optimalizálták, hogy minél valósághűbb legyen az árnyékok, a fénysugarak és a tükröződések leképezése. Az IGP támogatja a VRS-t, valamint a Vulkan 1.3 API-t is, és a HyperEngine 6.0 is biztosított, ami tucatnyi élményjavító eljárást fog össze a készülékek szinte minden részére kiterjedően.

Galéria megnyitása

Biztosított az UFS 4.0 technológiás tárhelyek alkalmazása olyan megoldásokkal együtt, mint például az MCQ (Multi-Circular Queue). Itt minden egyes Cortex-A510 processzormag külön szálon tudja elérni a tárhelyet, ennek eredményeként pedig a többszálas folyamatok feldolgozásában sokkal hatékonyabb lesz az eszközök működése. A memóriavezérlő nem lett több sávos, mint volt, de már lehetőséget biztosít akár 8533 Mbps-os modulok alkalmazására is, így az elérhető sávszélesség nagyobb lesz.

Az új APU 690 egység a gépi tanulási folyamatok gyorsításában lényegesen jobb lesz, mint az elődei. Ez a hatodik generációs feldolgozó úgy mutat 35 százalékos teljesítményjavulást, hogy a fogyasztása szinte minden helyzetben kevesebb lesz. Videózás közben a felbontás javítását például 45 százalékkal kisebb fogyasztás mellett oldja meg, mint az elődje.

Galéria megnyitása

A MediaTek Imagiq 890 képfeldolgozó a világon elsőként natív támogatást biztosít az RGBW szenzorok számára, melyek több fényt képesek befogadni, ennek köszönhetően alacsonyabb zaj mellett is jobban „látnak” például rossz fényviszonyok mellett. A HDR videózásra is lehetőség lesz már egészen sötétben is, tisztábbak lesznek a részletek és élesebb lesz az egész kép. A RAW képeket közvetlenül a szenzorból tudja majd kiolvasni a Dimensity 9200, és olyan gépi tanulási algoritmusok is akadnak már itt, amik az üzemidő megnyújtására fognak szolgálni fotózás - videózás közben.

Akár 240 Hz-es képernyőt is képes lesz kezelni Full HD+ felbontásban az újdonság. Ha Quad HD+ felbontásról van szó, akkor is elérhető a 144 Hz, és szükség esetén a 4K Ultra HD-t meghaladó felbontású megjelenítőkkel is össze lehet kötni. Természetesen lehetőség lesz különböző adatív képfrissítési megoldásokat alkalmazni a jobb élmény és üzemidő egyidejű biztosítása érdekében. A MiraVision 890 képernyővezérlő külön játékos módokra is fel lett készítve és a hajtogatható mobilokkal is boldogulni fog. MI képjavítással szebbek lehetnek a színek a megjelenítés során, és a MEMC technológia is támogatott.

Galéria megnyitása

A világ első Wi-Fi 7 támogatással szolgáló rendszerchipje lett a Dimensity 9200, akár 6,5 Gbps-os tempóra is képes WLAN kapcsolat mellett. Van integrált 5G mobil hálózati modem is, melyhez egy sor extra technológia kapcsolódik, melyekkel az adatkommunikáció a lehető leghatékonyabb lehet. A Sub-6 tartomány mellett a mmWave támogatás is adott, és a különböző tartományokat egyszerre képes kihasználni a lapka. És a Bluetooth 5.3 modul is adott a kapcsolati lehetőségek terén az LE Audio kiterjesztéssel együtt (méghozzá az eddigieknél magasabb hangminőséget támogatva).

A TSMC és a MediaTek hosszú ideje szoros kapcsolatban áll, és nem meglepő módon a Dimensity 9200 is a tajvani bérgyártónál készül. A második generációs 4 nm-es eljárást használja, amiről túl sok információnk nincs, de az MTK elmondása alapján eléggé szép előrelépést biztosít. Jobb lesz a lapka hőleadó képessége, ami részben talán annak is köszönhető, hogy a sok fejlesztés révén nagyobbra nőhetett. Ami igazán fontos, hogy amikor a CPU csúcstempón fog pörögni, 25 százalékkal kisebb lesz a chip fogyasztása, mint az elődnek volt, ami remek hír. Emellett persze az általános hatékonyság is javult.

Galéria megnyitása

A MediaTek Dimensity 9200 állítólag már 2022 végére elérhetővé válik, és azt is megtudhattuk, hogy a Vivo lesz az első, aki használatba fogja venni az újdonságot egy felsőkategóriás mobilban. Emellett pedig az is kiderült, hogy az Oppo, a Xiaomi, a Honor, az ASUS és a Transsion is beállt azoknak a sorába, akik alkalmazni szeretnék a chipet jövőre.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére