MediaTek Dimensity 800U – 5G lapka csalóka névvel

A MediaTek szünet nélkül szaporítja az 5G-s rendszerchipeket, és most egy olyan megoldással állt elő, ami szerényebb árazású mobilokhoz idomul.

MediaTek Dimensity 800U – 5G lapka csalóka névvel

A Dimensity termékcsaládban gombamód szaporodnak a rendszerchipek. Ezeknek mindegyike rendelkezik 5G hálózati modemmel, és általában korrekt teljesítményre képesek, viszont a mostani megoldás már éppen lefelé nyit. A Dimensity 800U már csak a nevében áll nagyon közel a Dimensity 800-hoz, egyébként inkább a Dimensity 720-hoz hasonló a felépítése, annál viszont erősebb.

A MediaTek újdonsága a középkategóriás, költséghatékony okostelefonok számára megfelelő megoldás. Cortex-A76 és Cortex-A55 magok dolgoznak össze, de aszimmetrikus felépítéssel, kettő mag van itt teljesítményre kihegyezve, és hat, ami a hatékonyságot tartja szem előtt. 2,4 és 2 GHz-es órajelen üzemelnek a különböző feldolgozók a processzorban. Az általános tempóelőny a CPU-t tekintve 11 százalékos lesz a Dimensity 720-hoz képest.

A rendszerchip egy Mali-G57 MP3 integrált GPU-t foglal keretbe, és az órajele nem ismert, de a MediaTek elmondta, hogy a Dimensity 700-szériás egységhez képest 28%-kal nagyobb teljesítményt tud majd biztosítani. Az összes szükséges API támogatás biztosított lesz már itt, és a játékokban szinte minden esetben tökéletesen képes lesz helytállni.

Galéria megnyitása

A friss sikervárományos akár 12 GB-nyi rendszermemóriát is képes lesz kezelni, és LPDDR4x moduloknak a használatát teszi lehetővé, ezáltal a hatékonyság biztosított lesz. Az adattárolók csak UFS 2.2-es alappal rendelkezhetnek, ezáltal a tempó ilyen szempontból is hibátlan lehet.

A rendszerchip 1080p-s felbontású megjelenítőknek a használatára nyújt lehetőséget, és egészen széles képarány esetén sem jön zavarba ez a megoldás. Sőt mi több, kiemelendő, hogy a 120 Hz-es megjelenítést is támogatja még, szemben a Dimensity 720-szel. Adott itt a HDR10+ lehetőség is, és van MediaTek MiraVision PQ motor, ami a HDR-t a műsorok típusához tudja igazítani.

A beágyazott ISP 20 és 16 megapixeles kamerákat tud együtt kezelni, és egyébként pedig 64 MPixeles kamera is gond nélkül használható a chip mellett. Videózásnál 4K Ultra HD minőség mellett 60 FPS is elérhető, támogatott a H.264, a H.265 és a VP9 is, persze felvételnél ez a trió a H.264 és H.265 párosra redukálódik.

Ahogy minden Dimensity rendszerchip, úgy a 800U modell is integrált 5G modemmel szolgál, és még olyan extrákkal is szolgál szükség esetén, mint az 5G Dual-SIM felállási lehetőség, persze csak DSDS üzem mellett. Adott a VoNR (Vo5G) szupport is ennél az egységnél, és kétszeres vivő aggregációval is lehet számolni. A kiemelkedő hatékonyságról pedig a MediaTek 5G UltraSave technológia gondoskodik ezen a téren.

A kapcsolati lehetőségek szempontjából nem meglepő, hogy van már itt 802.11 a/b/g/n/ac szabványnak is megfelelő Wi-Fi, de adott a Bluetooth 5.1 modul is, no meg az A-GPS vevő, ami sokféle lehetőségről tud gondoskodni igény esetén. Plusz van NFC és FM rádió előkészítés is. A MediaTek új egysége 7 nanométeres csíkszélességen fog készülni a TSMC-nél.

A MediaTek Dimensity 800U kapcsán az nem derült ki, hogy mikor fog debütálni, de az egészen biztos, hogy nem kell már rá túl sokáig várni. Talán már a következő hetekben felütheti a fejét kész mobilban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap