Máris szabadulnak a bányászok a GeForce RTX 3060-tól a korlátozott teljesítmény miatt?

Az új videokártyát néhány disztribútor már a hivatalos rajt előtt elérhetővé tette az érdeklődők bányászok számára, akik előzetesen mit sem sejtettek az Nvidia friss akciójáról, így hamar lefagyott az arcukról a mosoly.

Máris szabadulnak a bányászok a GeForce RTX 3060-tól a korlátozott teljesítmény miatt?

A videokártyák szegmensében manapság elég nehéz egy-egy új, modern példányra szert tenni, ugyanis a termékek iránt sokkal nagyobb az érdeklődés a vártnál, így a gyártók nem győzik ellátni a piacot friss kártyákkal. A COVID-19 miatt bevezetett korlátozások jóvoltából többen döntenek úgy, hogy PC fejlesztéssel és játékkal próbálják elütni az időt, ami felszabadult a korlátozások hatására, így eleve erősebb a forgalom a hardverek szegmensében, de ezt a helyzetet tovább rontja az újra fellendülőben lévő kriptovaluta-bányászat is.

Az Nvidia legújabb GeForce RTX 30-as sorozatú videokártyája várhatóan 2021. február 25-én rajtol el hivatalosan, vagyis csak attól a naptól kezdve találkozhatunk vele kereskedelmi forgalomban. Ennek ellenére több országban is megkezdték már az új videokártyák értékesítését, amelyre egyebek mellett a kriptovaluta-bányászok is nagyon vártak, így gyorsan lázas vásárlásba kezdtek, ám a bányász-rendszer összeállítása után jött a hidegzuhany: az ETH Hash Rate valahogy nem úgy alakult, ahogy az elvárható lett volna.

Nincs ebben semmi csoda, hiszen az Nvidia előre bejelentette, korlátozni fogják a GeForce RTX 3060 teljesítményét az Ethereum bányászattal kapcsolatos terhelésformák alatt, így akár 50%-kal is csökkenhet a teljesítmény, ami a bányászok számára értéktelenné teszi az új videokártyát. A tesztek ezt már alá is támasztották, tényleg „belassul” egy idő után az ETH Hash Rate, méghozzá 42-50% közötti mértékben.

Ezt az Nvidia egy speciális BIOS, illetve egy driver segítségével oldja meg, de az egyenletben a GPU lapka is szerepel valamilyen szinten – a triumvirátus „hand shake” keretén belül egyeztet egymással, így a korlátozás kijátszása nem lesz egyszerű feladat, a jelek szerint a kriptovaluta-bányászok meg sem próbálják. A pontos technikai megoldást egyelőre nem részletezte a gyártó – érthető módon –, de az biztosnak tűnik, hogy egyszerű driveres módosítással nem lehet megkerülni, BIOS moddingra is szükség lehet a sikerhez. Idővel biztosan megpróbálják páran.

Galéria megnyitása

A VideoCardz beszámolója szerint Fehéroroszországban idő előtt juthattak hozzá az újdonsághoz a kriptovaluta-bányászok, akik nem sejtették, hogy az ETH Hash Rate korlátozáson esett át. Így miután ezzel szembesültek, egyből a használtpiacra küldték a friss portékát, hiszen felezett teljesítménnyel semmi hasznát sem veszik, úgy már nem működik jó hatásfokkal a bányászat, már ami a számítási teljesítmény és a fogyasztás arányát illeti. Ennek ellenére még így is képes profitot generálni az új kártya, csak kétszer annyi idő alatt hozza be az árát, mint ahogy azt várták.

Persze az sincs kizárva, hogy nem kriptovaluta-bányász volt az illető, aki a használtpiacra dobta a kártyákat, hanem egyszerű nyerészkedő, ugyanis a 329,9 dolláros MSRP-hez képest jelentősen drágábban, 1080 dollárért hirdette meg az újdonságokat. A pakliban az is benne van, hogy tényleg kriptovaluta-bányászról van szó, aki a csalódás után most extrém magas árazással próbál hasznot húzni a baklövésből. Így vagy úgy, február 25-én érdekes lesz látni, mennyi új GeForce RTX 3060-as videokártya kerül forgalomba, illetve azok mennyibe kerülnek majd a boltok polcain.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap