Nem csak a driverrel korlátozzák a GeForce RTX 3060 ETH Hash teljesítményét

Az persze még kérdéses, van-e mód a korlátozás megkerülésére, de erre az elkövetkező hetek folyamán úgyis választ kapunk.

Nem csak a driverrel korlátozzák a GeForce RTX 3060 ETH Hash teljesítményét

A kriptovaluta-bányászat újra „aranykorát” éli, hála annak az árfolyam-növekedésnek, amit a Bitcoin indukált az elmúlt időszakban: mivel a Bitcoin egyre értékesebb, rövid időre még az 50 000 dolláros lélektani határt is átlépte, így a többi kriptovaluta árfolyama is óriási emelkedést produkált. Ennek hatására egyre többen és többen kezdenek kriptovaluta-bányászatba, ez viszont tovább rontja a videokártyák amúgy sem túl rózsás elérhetőségét, hogy az árak emelkedéséről már ne is beszéljünk.

Jelentősen korlátozott ETH Hash rate, elsőként a GeForce RTX 3060-nál

Az Nvidia annak érdekében, hogy ezt a folyamatot valamelyest csillapítsa, egy új trükköt talált ki: mesterségesen felezik a február 25-én megjelenő GeForce RTX 3060 ETH Hash teljesítményét, így a bányászokat sikeresen el tudják gáncsolni, hiszen felezett teljesítményen számukra már nem lesz vonzó az új videokártya. Eleinte úgy tűnt, hogy a lassítást tisztán driver segítségével oldják meg, amely felismeri a kritpovaluta-bányászatra jellemző munkafolyamatokat, így korlátozni tudja az elérhető maximális teljesítményt akár 50%-kal is.

Azóta az Nvidia GeForce részlegének globális PR igazgatója néhány részletet is elárult a technikai megoldással kapcsolatban. Bryan Del Rizzo szerint nem pusztán driveres megoldásról van szó, hanem egy komplexebb technológiáról, amelynek során a driver, a GeForce RTX 3060 GPU és a BIOS között biztonságos „kézfogás” (handshake) zajlik le, így a hash rate korlátozást nem lehet csak úgy eltávolítani a rendszerből. Ennek köszönhetően tehát nem megoldás, hogy pusztán mellőzzük a driver frissítését, ugyanis a technológia így is aktív marad – nincs kizárva, hogy a GeForce driverbe már korábban beépítették ezt a technológiát, így már a GeForce RTX 3060 megjelenésére készített driverben is benne van, ahhoz képest pedig nem lehet visszalépni, már ami a verziót illeti, hiszen a korábbi driverek jellemzően nem támogatják az új kártyát.

Galéria megnyitása

De ha mégis támogatná az új kártyát egy korábbi dirver, jó eséllyel már abban is ott a limiter, hiszen erre az esetre is egészen biztosan felkészültek. Hogy a korlátozást ki lehet-e játszani a BIOS és a driver együttes módosításával? Ez egyelőre rejtély, de abban biztosak lehetünk, hogy lesz néhány olyan vállalkozó szellemű szakember, akik közelebbről is megvizsgálják az Nvidia új korlátozását és meg is próbálják azt kikerülni, csak idő kérdése.

A fentiek alapján könnyen lehet, hogy idővel a már forgalomban lévő GeForce RTX 30-as sorozatú videokártyákra is kiterjesztik a funkciót, méghozzá frissített kiadások segítségével, amelyek már képesek együttműködni az Nvidia által kifejlesztett korlátozó mechanizmussal. Mivel a kriptovaluta-bányászok a GeForce RTX 30 Laptop GPU sorozatú mobil videokártyával ellátott notebookokra is szemet vetettek már, az sem elképzelhetetlen, hogy a korlátozást idővel a mobil konfigurációk is megkapják.

Tényleg működik a limiter, egy YouTuber már kipróbálta

Egy kriptovaluta-bányászat témakörben ismert YouTuber nemrégiben szert tette egy GeForce RTX 3060-as videokártyára, ami a 329 dolláros MSRP ár ellenére 830 dollárjába került szállítással együtt. Ki is próbálta, milyen hatással van az Nvidia korlátozása a kriptovaluta-bányászatra, ehhez pedig a PhoenixMiner 5.5c-t hívta segítségül. Az alkalmazás elindítását követően 41,526 MH/s sebességet sikerült mérni, ám ez fokozatosan csökkenésnek indult, végül 23,807 MH/s értékre állt be, ami 42%-os csökkenést jelent.

Mivel nem rendelkezett a tesztelőknek szánt driverrel, amit az újságírók számára készítettek, így egy régebbi driverrel próbálkozott és egy trükköt is alkalmazott, amelynek keretén belül elhitette a telepítővel, hogy ő éppen egy GeForce RTX 3070-es videokártyát telepít. A védelem így is működésbe lépett, azaz tényleg nem pusztán driveres korlátozásról van szó – vagy az általa használt driverben már eleve ott a korlátozás, ahogy fentebb gyanítottuk, plusz a GeForce RTX 3060 támogatás is ott lehetett titokban, hiszen különben nem ismerte volna fel a driver az új kártyát.

Az Nvidia lépése a gamerek számára üdvözlendő lehet, hiszen ennek köszönhetően enyhülhet a kriptovaluta-bányászok felőli nyomás, ami a videokártyák elérhetőségén és a kereskedelemben tapasztalható áraikon is javíthat. Azok viszont, akik játék után alkalmanként kriptovaluta-bányászattal is szeretnének foglalkozni, hogy keressenek egy kis mellékes profitot, meg kell békélniük a felezett Hash rátával.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap