Már teszteli az AMD GPU-s, mobilokba szánt rendszerchipet a Samsung

A jelek szerint egy olyan megoldáson dolgoznak a dél-koraiak, ami gond nélkül utasítja maga mögé a Snapdragon 865-öt.

Már teszteli az AMD GPU-s, mobilokba szánt rendszerchipet a Samsung

A Samsung sok kritikát kapott azért, mert az Exynos 990 nem sikerült olyan jól, hogy kijelenthető legyen, hogy egy szinten van a Snapdragon 865 rendszerchippel. Viszont a vállalat a jelek szerint már készül egy olyan megoldással, amivel megkérdőjelezhetetlenül szépíthet – ha nem is idén.

A Snapdragon 865 és az Exynos 990 összevetésében az utóbbi szinte minden téren elmarad valamelyest a riválisától. Ami azért igazán kellemetlen, mert a Galaxy S20 esetében régiótól függően mind a kettő használatban van. És így lényegében az amerikai és az európai vásárló nem ugyanazt kapja a csúcsmodelltől. Emiatt egyre több felhasználó emeli fel a szavát, miközben a Samsung azon van, hogy megoldást találjon.

A korábbi mérések alapján a Snapdragon 865-ben található Adreno 650 integrált grafikus vezérlő is izmosabb, mint az Exynos 990-ben helyet kapó Mali-G77 MP11 egység. Azonban a napokban olyan teljesítménytesztek szivárogtak ki a Samsung nevéhez fűződően, melyek arra utalnak, hogy ezen a téren komoly változásnak nézünk elébe. Az viszont még rejtély, hogy az újdonság mikor lesz mindenki számára hozzáférhető.

Galéria megnyitása

Egy egyelőre még ismeretlen Samsung lapka GFXbench keretében produkált nagyon szép teljesítményt. A Manhattan 3.1-ben 181,8 FPS-es tempóra volt képes, ami nagyjából 13 százalékkal magasabb, mint amire az Adreno 650 képes. Az Aztec teszt pedig már 138,25 FPS-sel futott le normál beállítás mellett, magas grafikát választva pedig még mindig 58 FPS-t produkált. És ez már szinte összevethetetlen az Adreno 650-tel, hiszen az előbbi eredmény valamivel több, mint 2,5-szer jobb lett (52 FPS), míg az utóbbi már a háromszorost közelíti (20 FPS).

Hivatalosan még semmit nem lehet tudni a most tesztelt fejlesztésről, de az egészen biztos, hogy jelentős teljesítményre képes, és vannak olyan folyamatok, amikben ugrásszerű gyorsulást hozhat a GFXBench mérése alapján. Bár a jelek szerint már folyik az egység tesztje, de a Samsung valószínűleg nem mostanában fogja ezt előhúzni a kalapból, ami egyben azt is jelenti, hogy további optimalizálásokkal még ennél komolyabb tempóra is képes lehet.

A találgatások meglehetősen szerteágazóak, egyesek szerint már idén felbukkanhat ez a lapka valamilyen Galaxy okostelefonban, mások viszont úgy gondolják, hogy ez már csak 2021-ben kerülhet majd bevetésre. A Samsung ezt a fejlesztést már az Exynos 1000 szériával indíthatja majd el, de az sem lenne meglepő, ha teljesen tiszta lappal indítana új megnevezést használva. Korábban már szó esett arról, hogy a Samsung dolgozik az Exynos 992 rendszerchipen. Felmerül az is, hogy már ebben az egységben ott lesz majd ez az új grafikus egység, de ez aligha fog megvalósulni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap