Már műholdas telefon is van Androiddal

A Thuraya segítségével még olyankor is lehet hívásokat bonyolítani, mikor egyáltalán nincs térerő.

Már műholdas telefon is van Androiddal

Napjainkban már több ezer okostelefon kerül a boltokba évente, de olyan eddig egyáltalán nem készült, amivel a Thuraya most előrukkolt. Az arab vállalat profilját a műholdas kommunikációs rendszerek jelentik, és ennek megfelelően a cég lerántotta a leplet a világ első androidos mobiljáról, ami már műholdas kapcsolatra is képes.

Az X5-Touch egy olyan termék lett, amit elsősorban ipari felhasználásra szán a Thuraya. Ezzel a telefonnal azokat a vásárlókat veszi célba a cég, akik gyakran járnak olyan helyeken, ahova egyetlen mobilszolgáltató infrastruktúrája sem ér el, és bizony nagyon sok ilyen terület van még a földön. A Thuraya nagy hangsúlyt fektet itt a megbízhatóságra, az emberek tényleg mindenhol elérhetőek maradhatnak ezzel az okostelefonnal. Kormányzati, katonai és segélyszervezetek, vállalati partnerek és az energiaszektor szerepvállalói egyaránt ott lehetnek majd a megrendelők között a cég szerint. Természetesen a hagyományos mobilhálózatokra is képes lesz kapcsolódni az X5-Touch, sőt mi több, itt az is meg van oldva, hogy folyamatosan aktív lehet a szerkezet mindkét támogatott tartományban. És ha már itt tartunk, azt is el kell mondani, hogy támogatott a klasszikus Dual-SIM is, méghozzá DSDA üzemmel, szóval mindkét kártyán lehet egyidejűleg hívásokat fogadni.

Galéria megnyitása

A különleges újdonság egy 5,2 hüvelykes megjelenítővel lett ellátva, ami 1080p-s felbontással szolgál és IPS technológiás alapra épül. Az előlap Gorilla Glass oltalma alatt áll. A készüléken az Android 7.1.2 operációs rendszer fut, ami nem egy mai darab már. Az nem derült ki, hogy a Nougáton jelen lesz-e a Play Áruház, de az biztos, hogy a partnereknek lehetősége lesz alkalmazásokat telepíteni a készülékre, ezekkel pedig jelentősen megkönnyíthetik akár a munkájukat is. Az okostelefon rendelkezik segélyhívó funkcióval, aminek egy dedikált SOS gombja is van a kereten. Két kamerával jön az X5-Touch, a frontján egy 2, a hátoldalán pedig egy 8 megapixeles egység található. Az eszköz képalkotói igazából csak arra lesznek alkalmasak, hogy nagy szükség esetén lehessen velük néhány gyors fotót készíteni, és videohívások is bonyolíthatóak legyenek – kiemelkedő minőséget egyik egységtől sem érdemes várni. LED-es segédfény került a hátlapra, így a főkamerát sötétben is munkára lehet majd fogni.

Galéria megnyitása

A sebességgel valószínűleg nem lesz probléma az X5-Touch esetében, mert a Qualcomm Snapdragon 625 rendszerchip került itt bevetésre. Ez a lapka 2 GHz-ig is skálázódhat, nyolcmagos és 14 nanométeres csíkszélességen készül. A rendszermemória csak 2 GB-os méretet öltött a gépezetben, így sok appot nem lesz érdemes egymás mellett megnyitni. A háttértár sem bőséges, csak 16 gigás kapacitással szolgál, de ezt legalább lehet bővíteni szükség esetén. A Thuraya a kapcsolati lehetőségek között a kiemelkedően jó helymeghatározó rendszert emelte ki, a GPS mellett itt van GLONASS és BeiDou támogatás is. Az X5-Touch rendelkezik 4G LTE hálózati modemmel, Wi-Fi-vel, Bluetooth modullal, és még NFC chipet is kapott, ami itt valószínűleg nem a mobilfizetések alkalmával fog előkerülni, hanem inkább más ipari felhasználások okán. A termék 145 x 78 x 24 mm-es vonalakkal határolt és 262 grammot nyom, szóval meglehetősen masszív, de bírja is a strapát. A specifikáció alapján a gépezet megfelel az IP67 előírásoknak és a MIL-STD-810G katonai szabványnak is. Az akkumulátora 3800 mAh-s kapacitású, ennek köszönhetően átlagon felüli üzemidőt fog nyújtani – bár azt nem tudjuk, hogy a műholdas kapcsolat mekkora extra fogyasztással jár.

Galéria megnyitása

A megszokottól eltérő kiegészítőkkel is számolni lehet itt a Thurayának köszönhetően. Érdekesség például, hogy lehet vásárolni az X5-Touch mellé kapcsolódó akkumulátort, amivel kitolható lesz a futási teljesítménye. Dokkoló és külső antenna csatlakoztatására is lesz itt lehetőség, ez utóbbival jobb vételről lehet gondoskodni. A töltők egész sora érhető majd itt el, és van egy napelemes panel is, amivel olyan helyen is lehet majd táplálni az akkut, ahol nincs elektromos hálózat.

A Thuraya X5-Touch egy egészen egyedi konstrukció lett, és ezt látni is az árazásán. A készülék kereken 1000 dolláros ajánlott fogyasztói áron érkezik. Az okostelefon forgalmazása decemberben indul a kiemelt piacokon, és a rajtot követően fokozatosan egyre több országban válik elérhetővé – idővel összesen 160 országban tervezi a forgalmazást az arab cég.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap