Már készül a Samsung 16 GB-os LPDDR5 memóriája

Világelsőként nyújt ilyet a Samsung okostelefonok számára, és a cég szerint ez fontos lépés.

Már készül a Samsung 16 GB-os LPDDR5 memóriája

Az okostelefonok elképesztő sebességgel fejlődnek, még akkor is, ha éppen már elérték azt a határt, ahonnan igazából a felhasználó nem sokat érzékel az előrelépésekből. Jelen esetben arról van szó, hogy a mobilokban már hosszú ideje van 4 GB RAM, és igazából a hétköznapi használat során kevés olyan eset van, hogy ez kevésnek bizonyulna. Jól mutatja ezt az, hogy a Pixel 4-et csak 6 GB memóriával lehet kapni, és ez elég is. Ugyanakkor tavaly már több eszköznél megjelent a 12 GB-nyi RAM, mint opció. Most pedig arról számolhatunk be, hogy már a 16 GB-os rendszermemória biztosítása sem lehetetlen, hála a Samsung szakembereinek.

Galéria megnyitása

Hivatalos közleményben jelentette be a vállalat, hogy már folyamatban van a tömegtermelése a 16 GB kapacitással szolgáló mobilos DRAM csomagnak. És ez a megoldás a következő generációs prémium eszközök igényeinek kielégítésére jött létre. A Samsung kiemelkedő szerepet tölt be a DRAM ágazatban, és ezzel az új LPDDR5 technológiás fejlesztéssel megmutattam, hogy az innovációt tekintve az élen jár, hiszen ebben az ágazatban ilyet még korábban egyetlen vállalat sem készített.

A vállalat szerint az 5G, az MI, a játékok dinamikus fejlődése és a fejlett fotózási eljárások idővel szükségessé teheti az extrém, 16 GB-os memóriakapacitást.

A vállalat büszkén emelte ki, hogy már a 12 GB-os LPDDR5 memóriacsomagot is elsőként volt képes összehozni, és erre licitált most rá a 16 GB-nyi DRAM-mal. Ráadásul alig néhány hónap kellett ehhez, hiszen tavaly júliusban indult el a 12 GB LPDDR5 modul gyártása. Egy évvel ezelőtt pedig még éppen csak beindult az LPDDR4x alapú 12 GB-os DRAM termelése.

Az LPDDR5 technológiás felépítésnek köszönhetően kiemelkedően nagy sávszélesség áll majd a rendszer rendelkezésére, az LPDDR4x mobilos memóriákhoz képest itt közel 30 százalékos a tempóbeli előny. Az előző generáció 4266 Mbps-os sebességét követően itt már 5500 Mbps-mal lehet kalkulálnia a mobilok fejlesztőinek. És azt is hozzátette a Samsung, hogy ez a memóriacsomag a fogyasztás szempontjából sem különösebben megterhelő, hiszen a fejlesztések összességének hála a 16 GB-os LPDDR5 20 százalékkal alacsonyabb fogyasztással bír, mint egy 8 GB-os LPDDR4x modul.

A Samsung a 16 gigabájtnyi LPDDR5 technológiás, mobilos DRAM csomagot összesen nyolc darab 12 gigabites és négy darab 8 gigabites memóriachip felhasználásával alkotta meg. Viszonylag szokatlan az, hogy különböző lapkákat dolgoznak össze egy tokba, de a cég a jelek szerint nagy prioritást helyezett erre a fejlesztésre. Arra is rávilágított egyebek mellett a vállalat, hogy ezzel már kétszer kövérebb rendszermemóriát lehet okostelefonba ültetni, mint amennyi az átlagos csúcsmobilokban, vagy akár notebookokban található, de megesik, hogy még a játékos PC-kben sincs ennyi RAM.

Galéria megnyitása

Ennek ellenére a vállalat arról beszél, hogy a lenyűgözően nagy teljesítmény mellé, amit az új csúcskategóriás rendszerchipek képesek biztosítani, már megeshet, hogy kell ennyi memória az igazán immerzív, magával ragadó élményért. A hibátlan játékmenet, vagy éppen az elképesztően magas grafika és videós felbontás sok RAM-ot képes felemészteni. És persze a dél-koreaiak szerint biztosítani kell a hardveres alapokat a jövőben érkező, új fejlesztések, elképzelések számára is.

A Samsung a második generációs 10 nanométeres osztályú gyártási eljárással hozta létre a mostani terméket. De már dolgozik azon, hogy megalkossa az első memóriachipet a harmadik generációs, 10 nm-class gyártási eljárással is. Ez újabb mérföldkőnek számíthat majd, hiszen a tervek szerint a Samsung itt már 16 gigabites lapkákban és 6400 Mbps-os sebességben gondolkodik. Ez a lépés az idei év második felére várható. Ilyen alapokon már jóval egyszerűbben elérhető lenne a 16 GB-os kapacitás is.

Az első okostelefon, ami kereskedelmi forgalomba kerül az aktuális 16 GB-nyi LPDDR5 rendszermemóriával, a Galaxy S20 Ultra lesz, aminek a 12 GB-os változatát már hazánkban is meg lehet rendelni, később pedig az abszolút csúcs konfiguráció is hozzáférhető lesz. Előre láthatólag idén további mobilok is megjelennek majd ilyen elképesztő memóriakapacitással, de nem kell attól tartani, hogy ez válik a sztenderdé a felsőkategóriában.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap