Már gyártja a 32 Gb-es DDR4-es memórialapkákat a Samsung

Igaz, egyelőre még csak az első mintapéldányok készültek el, ám ezek már elérhetőek a partnerek számára.

Már gyártja a 32 Gb-es DDR4-es memórialapkákat a Samsung

A Samsung megkezdte a 32 Gb-es memórialapkák első mintapéldányainak gyártását, amelyek a nagykapacitású, több DRAM chipet tartalmazó memóriamodulok előállítását tehetik egyszerűbbé. Az A-Die típusú megoldások DDR4-2666 MHz-es effektív órajelen üzemelnek, 10 nm-es osztályú gyártástechnológiával készülnek és 1,2 V-os üzemi feszültséget használnak.

A 32 Gb-es újdonságokból kétféle kiszerelés készül: az egyiknél 2G x8, a másiknál pedig 1G x16 elrendezést alkalmaznak a fedélzeten található lapkák. Előbbinél éppen ezért a memóriavezérlő két memóriaeszközként ismeri fel a lapkát, míg utóbbinál egyként. A két lapkát tartalmazó DRAM chipeket szabványos 78 vagy 96 érintkezős FBGA tokozással látják el.

Galéria megnyitása Az új memóriachip kétféle tokozással érkezik Érdekesség, hogy a 32 Gb-es lapkák nem szerepelnek a JEDEC DDR4-es szabványában, az ugyanis csak 4 Gb-es, 8 Gb-es, illetve 16 Gb-es megoldásokról tesz említést. Éppen ezért, ha ezeknél nagyobb kapacitást kínáló memóriachipet szeretnének gyártani a piaci szereplők a munkaállomásokba és a szerverekbe, fejlett tokozási technológiákat kell bevetniük a siker érdekében.

Ilyen megoldás a Dual Die Package típusú tokozás is (DDP), amelynél egy tokozáson belül két lapka foglal helyet. Ez a módszer persze abszolút nem új, de 32 Gb-es DDR4-2666 MHz-es memórialapkákhoz egyelőre csak a Samsung használja, ami komoly fegyvertény a vállalat számára, ugyanis versenytársak nélkül szolgálhatja ki az új chip iránt érdeklődő megrendelőket.

Az új memóriachipek segítségével egy-egy nagykapacitású DDR4-es memóriamodul kevesebb DRAM chipből épülhet fel, mint korábban, így a nagy kapacitást igénylő, illetve a helytakarékos kivitelben érkező rendszereket hatékonyabban ki lehet szolgálni. A dual-rank felépítésű memóriamodulok használatához persze így is szükség van megfelelő támogatásra a memóriavezérlő részéről, de a nagykapacitású memória-alrendszerek építése így is egyszerűbb lesz, hála az új chipeknek.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a 32 Gb-es DDR4-2666 MHz-es memóriachipek pontosan mennyibe kerülnek majd, de mivel speciális, DDP tokozást használó megoldásokról van szó, amelyek előállítása bonyolultabb és drágább, mint a normál megoldásoké, némi prémiumra egészen biztosan számíthatunk árazás terén. Az árakat az is felfelé srófolhatja, hogy ilyen memóriachipeket egyelőre csak a Samsung kínál.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward