Már folyadékhűtő blokk is kapható az M.2-es SSD kártyákhoz

Érkezett egy új, M.2-es SSD kártyát fogadó PCI Express 3.0 x4-es bővítőkártya, amelyre passzív hűtőborda, illetve folyadékhűtő blokk egyaránt szerelhető.

Már folyadékhűtő blokk is kapható az M.2-es SSD kártyákhoz

Az M.2-es formátumú SSD kártyák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen egyre több alaplapon található legalább egy ilyen slot, sőt, a csúcskategóriás termékek rendszerint akár kettő vagy három ilyen foglalatot is kaphatnak. M.2-es SSD kártyákból is egyre komolyabb a választék: már szép számmal találhatunk olyan példányokat, amelyek óriási írási és olvasási teljesítmény elérésére képesek – és persze olcsóbb kártyákból is egyre több van.

Ezeknél a termékeknél a nagy teljesítménynek persze ára van, ugyanis a hőtermelés ekkor megnő, a vezérlő pedig elkezdi csökkenteni órajelét annak érdekében, hogy visszahűlhessen a forró felület, ami negatívan hat a teljesítményre. A német Aqua Computer pont ennek a kihívásnak a leküzdésében segít legújabb termékeivel.

A kyroM.2 névre keresztelt termék egy PCI Express 3.0 x4-es sávszélességgel dolgozó, normál magassággal rendelkező, rövid bővítőkártya formájában érkezik, amelynek fedélzetén egyetlen PCI Express 3.0 x4-es M.2-es foglalat lapul. A nyomtatott áramköri lapon kialakított furatok jóvoltából egy nagyméretű passzív hűtőborda is felszerelhető a maximum 80 milliméter hosszú M.2-es SSD kártya fölé – ekkor a melegedő vezérlő, illetve a melegedő memóriachipek is egy-egy öntapadós hővezető lapot kapnak, a felső hűtőlapka pedig a passzív hűtőbordával is érintkezik. Ez a hűtőborda segít a termelődő hő elvezetésében, így a vezérlő kisebb eséllyel kerül „throttling” állapotba, azaz kisebb eséllyel fogja túlmelegedés miatt csökkenteni órajelét, ami összességében jobb rendszerteljesítményt eredményez.

Aki már rendelkezik folyadékhűtő rendszerrel, alternatívaként akár egy réztömbből megmunkált folyadékhűtő blokkot is felrögzíthet az SSD kártyát tartalmazó kyroM.2-re, a blokkot pedig szabványos G1/4-es fittingek segítségével illesztheti be meglévő a hűtőkörbe. Ez ugyan kissé túlzásnak tűnhet, az viszont biztos, hogy még a leggyorsabb SSD kártyákat is maximálisan hűvösen lehet tartani egy ilyen blokkal. Az SSD kártya természetesen ebben az esetben is öntapadós hővezető lapokat kap.

Az alap kyroM.2-es adapterkártya 18,9 euróba kerül, míg passzív hűtőbordával kiegészítve már 29,9 eurót, folyadékhűtő blokkal felszerelve pedig 67,9 eurót kérnek el érte. A passzív hűtőborda és a folyadékhűtő blokk külön is megvásárolható: előbbi 12,9 euróba, utóbbi pedig 49,9 euróba kerül – de csak a kyroM.2-es kártyával kompatibilisek.

A különleges kiegészítők forgalmazását május végén kezdik meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward