Shop menü

MÁR A MOBILTELEFONOKAT IS KÉPES KEZELNI A WINDOWS 11 MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁJA

A Copilot nagyon gyorsan fejlődik, mostanra eljutott arra a szintre, hogy már a kapcsolódó eszközöket is képes uralma alá hajtani.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Már a mobiltelefonokat is képes kezelni a Windows 11 mesterséges intelligenciája

A Microsoft sokat dolgozik azon, hogy az okostelefonokkal jobb kapcsolatot tudjanak teremteni a Windows operációs rendszerű személyi számítógépek. Ennek érdekében a két nagy mobilos platformot egyaránt támogatja, és elsősorban az Android mellett folyamatosan szaporodnak a funkciók.

A Phone Link (Telefon-kapcsolat) révén mobilos hívásokat lehet bonyolítani egy laptop előtt ülve, PC-ről írhat SMS üzeneteket a felhasználó, és megkapja az értesítések jelentős többségét, így nem kell minden alkalommal a mobiltelefon után nyúlni, mikor az pittyen ilyen-olyan oknál fogva. A kapcsolódó készülékről lehet elérni fényképeket, videókat, amiket a számítógépen szerkesztett dokumentumokba azonnal be lehet húzni. Látható a gépen a telefon töltöttségi szintje és hálózati állapota is.

Galéria megnyitása

Egészen mély extrákkal is számolni lehet már itt, például azt is meg lehet oldani, hogy egy befotózott dokumentum képéről a Windows 11 operációs rendszeren az optikai karakterfelismerő szolgáltatás révén kimásolható a szöveg. Megoldható a mobil üzemmódjának váltása, átrakható a gép előtt ülve „Ne zavarj” módra, de akár még a telefonon futó zenelejátszás is vezérelhető a PC-n keresztül. Néhány gyártó készüléke mellett pedig még egyéb hozzáadott lehetőségek is elérhetővé válhatnak a felhasználók számára.

Ezek mellé a továbbiakban besorol a Copilot támogatás is. A Copilotot talán már senkinek nem kell bemutatni, ennek az égisze alá sorol be a Microsoft legtöbb mesterséges intelligencia szolgáltatása. Az MI asszisztens egyre több funkcióval rendelkezik a személyi számítógépeken, ilyen fronton a cég néha már kicsit túlságosan is messzire megy, gondoljunk csak a Recall esetére.

Galéria megnyitása

A Copilot a továbbiakban már a Phone Link szolgáltatás révén csatlakoztatott okostelefonokat is képes lesz „mozgósítani”, ha a felhasználó olyan kéréssel fordul hozzá. A generatív MI asszisztens szolgáltatás meg tudja majd azt oldani, hogy a készülék tulajdonosának utasítására üzenetet küldjön a mobilon keresztül, de még akár hasznos információkat is beszerezhet a készülékről. Például kimásolhat a névjegyzékből egy telefonszámot, és így tovább. Arra is lehetőséget ad majd az MI segítő, hogy ébresztőt állítson be egy kívánt időpontra.

Galéria megnyitása

Az új lehetőség eléréséhez fel kell menni a copilot.microsoft.com honlapra, ezen a felületen elérhetőek a plug-inek, amik képesek más platformokra kiterjeszteni a Copilot „képességeit”. Ezek között kell megkeresni és engedélyezni a „Phone” opciót. Innentől az új lehetőséget elérhetik a felhasználók.

Galéria megnyitása

Jelenleg csak az androidos okostelefonokat képes mozgásba hozni a Windows 11-hez kapcsolódva a Copilot. Nem tudni, hogy az iPhone-ok esetén mikor készülhet el ez a lehetőség, de nem is igazán érdemes erre számítani, annak fényében, hogy sokkal egyszerűbbnek tűnő funkciókról is le kell mondani az iOS mellett.

A Copilot és a mobilok közötti kapcsolat egyelőre még eléggé lassan megy, ezzel mindenkinek számolnia kell. Mire a kapcsolódó eszközökön keresztül mennek a parancsok, akár egy percig is eltarthat a felhasználói visszajelzések szerint.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére