Shop menü

MEGLEPŐ FORDULAT: A MICROSOFT RECALL SZOLGÁLTATÁSA NEM LESZ ELÉRHETŐ A COPILOT+ PC-K RAJTJAKOR

Az AI alapú idővonal, amivel visszanézhetjük az adott PC-n zajló tevékenységeket, több sebből is vérzett korábban, és úgy tűnik, biztonságosabbá tételét követően sem elég jó ahhoz, hogy napokon belül elrajtolhasson.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Meglepő fordulat: A Microsoft Recall szolgáltatása nem lesz elérhető a Copilot+ PC-k rajtjakor

A Microsoft Recall szolgáltatása körül elég nagy pezsgés mutatkozott az elmúlt hetek folyamán, ami érthető is, hiszen az innovatívnak és hasznosnak gondolt, AI alapokon működő funkció igazából több sebből is vérzik. Úgy tűnik, ezt végre a Microsoftnál is belátták, ugyanis arra a döntésre jutottak, hogy a 2024. június 18-án elrajtoló Copilot+ PC kategória képviselői számára mégsem teszik elérhetővé az újítást. Ez egyrészt érhető, hiszen érdemes alaposabban körbejárni a funkciót, amellyel kapcsolatban több aggály is felmerült.

Az aktuális tervek alapján a Recall majd csak az elkövetkező hetek folyamán válhat elérhetővé, de akkor is csak a Windows Insider Preview profram résztvevői próbálhatják ki. Később, ha minden megfelelően működik, a Copilot+ PC kategória képviselőin is kipróbálható lesz egy bemutató változat formájában, de hogy pontosan mikor, az valószínűleg attól is függ, találnak-e még aggodalomra okot adó hibákat.

Galéria megnyitása

A Recall a bemutatását követően nagyon hamar felkeltette a hatóságok érdeklődését, az Egyesül Királyságban vizsgálni is kezdték, milyen veszélyeket rejt a szoftver használata. Közben a lelkes felhasználók rájöttek, hogyan lehet a régebbi, ugyancsak ARM alapokon nyugvó konfigurációkon is engedélyezni a Recall működését, majd ezt követően a biztonságtechnikai kutatók is munkába lendülhettek. Egyikük, Kevin Beaumont meglehetősen érdekes megállapításokra jutott, szerinte a Recall igazából egy SQLite adatbázisban összegzi az AI funkció által kinyert felhasználói adatokat, ezek között jelszavak és egyéb kényes adatok is lehetnek, innen pedig viszonylag egyszerűen, egy megfelelően megírt szkripttel ki is lehet őket nyerni, és ehhez nincs szükség fizikai jelenlétre sem. Probléma volt, hogy az adatbázis tartalmához nemcsak az a felhasználó férhetett hozzá, akinek az adataiból létrejött az adatbázis, hanem a többi felhasználó is, sőt, egy malware révén, ami a fentebb említett szkriptet használja, akár tömegesen is gyűjthetőek lennének az így eltárolt felhasználói adatok, ami beláthatatlan következményekkel járna.

Nemrégiben arról érkezett hír, hogy a Recall működését egy kissé átalakították, biztonságosabb lett a funkció, és ami a legfontosabb, immár nem lesz alapértelmezetten bekapcsolva, a felhasználók önként dönthetik el, akarják-e használni, vagy sem. A Recall működését is jobban testre lehet szabni, bizonyos weboldalak és alkalmazások esetében egyenesen tiltható is a működése, valamint szüneteltetni is lehet, ahogy azt eredetileg is tervezték.

Azzal, hogy a Copilot+ PC kategória legérdekesebb újítását kivették a csomagból, szürkébbé válnak az új konfigurációk, ennek viszont sokan örülni fognak, akik a híreket követve már alapból sem tartották jó ötletnek a Recall koncepcióját. A Recall kidolgozatlansága és átgondolatlansága miatt valószínűleg sokan néznek majd rá gyanakvóan a későbbiekben is, ha már kigyomlálták a gyerekbetegségeit, ennek megfelelően könnyen lehet, csak nagyon kevesen fogják bekapcsolni az újítást, mivel az eddig napvilágot látott információk alapján megingott iránta a felhasználói bizalom.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére