Shop menü

ADATVÉDELMI RÉMÁLOMNAK TŰNIK A COPILOT+ PC-K AI ALAPÚ RECALL FUNKCIÓJA – AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN MÁR VIZSGÁLJÁK IS

Az AI alapú funkció pillanatképeket készít mindenről, amit az adott PC-n csinálunk, ezek közé a jelszavak, illetve a bizalmas és kényes adatok is bekerülhetnek, méghozzá elmosás nélkül, ami óriási kockázatot jelent.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Adatvédelmi rémálomnak tűnik a Copilot+ PC-k AI alapú Recall funkciója – Az Egyesült Királyságban már vizsgálják is

A Microsoft Copilot+ PC kategóriája éppen nemrégiben rajtolt el, a vele kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ebben a hírben összegeztük. Ezzel együtt természetesen az első Copilot+ PC kategóriába tartozó termékek is megjelentek, amelyek ebben az összefoglalóban találhatóak. A Qualcomm Snapdragon X sorozatú SoC egységek fedélzetén található NPU jóvoltából a Windows 11 következő nagy frissítőcsomagjával számos AI alapú funkció válik elérhetővé, ezek egy része azonban csak és kizárólag az említett PC kategória képviselőivel használható.

Galéria megnyitása

Az egyik legérdekesebb, egyelőre exkluzív módon csak a Copilot+ PC kategória képviselői számára elérhető funkció a Recall nevet viseli, feladata pedig az, hogy bizonyos időközönként pillanatképet készítsen arról, éppen mit csinálunk az adott konfiguráción, majd a pillanatképek segítségével a keresőn keresztül „visszanézhetjük” a fontos részleteket, legyen szó egy weboldalról, egy szövegről, videóról, képről, vagy bármi egyébről. A Recall segítségével könnyű lesz újra megtalálni mindazt, amit a gép előtt ülve láttunk, a funkció biztonságáról pedig a 24H2 frissítőcsomagtól kezdve alapértelmezetten bekapcsolt BitLocker gondoskodik, valamint adattitkosítást is használnak az adatok védelmére.

A fenti funkció összességében eléggé komoly veszélyt jelenthet, ha a tevékenységi előzményeink minden részletéhez hozzáfér egy esetleges támadó, akár fizikai interakció, akár távoli hozzáférés keretén belül történik-e az incidens. Az Egyesült Királyságban már vizsgálják is a Recall funkció jelentette adatvédelmi veszélyeket, a feladatot az Information Commissioner’s Office (ICO) végzi, természetesen a Microsofttal szorosan együttműködve, hogy a funkció lényegi működését megérthessék. Egyes iparági vélemények szerint a Recall igazából nem más, mint egy adatvédelmi rémálom – a jelek szerint az illetékes hatóságok is hasonlóképp látják a helyzetet.

Galéria megnyitása
A probléma az – ahogy az a jobb oldali képen is olvasható –, hogy a Recall mindenről pillanatképeket készíthet, a bizalmas és kényes információk sincsenek biztonságban, azaz a pillanatképek között a jelszavak, a különböző személyes és üzleti adatok, illetve minden egyéb is szerepelhet, ezeket a rendszer elvileg nem homályosítja el, hiszen az adatokat titkosítás végi és amúgy is helyben tárolja őket a Windows 11. A Recall nem készít pillanatképet a DRM védelemmel ellátott tartalmakról, illetve a funkció igény esetén szüneteltethető is, például akkor, ha éppen kényes tartalom jelenik meg a kijelzőn, amire nem akarjuk, hogy „visszaemlékezzen” az AI alapú újítás.

Mivel a Recall a Copilot+ PC kategória szerves részét képezi, lényegében a legnagyobb újításának is tekinthető, elég valószínű, hogy a Microsoft csapata ragaszkodni fog hozzá, hogy elérhető maradjon. Adattitkosítás ide, Bitlocker alapú védelem oda, a Recall igenis veszélyt jelenthet a felhasználói adatok védelmére, amit érdemes komolyan venni, és az illetékes hatóságok a jelek szerint már el is kezdték a vizsgálódást.

A Copilot+ PC-k a tervek szerint június 18-án jelenhetnek meg, fedélzetükön a Qualcomm Snapdragon X sorozatú SoC egységekkel, amelyek jelenleg egyedüliként felelnek meg a Microsoft AI PC kategóriával kapcsolatos követelményeinek. A rajtnak nem tesz jót, ha kiderül, a Recall funkció igazából adatvédelmi kockázatot jelent, ez ugyanis elgáncsolja az új konfigurációkat, hiába gyorsak és energiahatékonyak.

A problémára remélhetőleg sikerül megnyugtató választ találni, ugyanis az ARM alapú SoC egységek térhódítása a nem is oly távoli jövőben tovább folytatódhat, valamint az Intel és az AMD új generációs processzorai is érkeznek, amelyek már megfelelhetnek a Microsoft AI PC követelményrendszerének, így jelentősen kibővülhet a Copilot+ PC kategória kínálata.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére