Shop menü

A WINDOWS AUTOMATIC SUPER RESOLUTION FUNKCIÓJA EGYELŐRE CSAK A QUALCOM ALAPÚ COPILOT+ PC-K SZÁMÁRA LESZ ELÉRHETŐ

És azok közül sem mind aknázhatja ki az újításban rejlő lehetőségeket, sőt, a támogatott játékok köre is limitált lesz.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A Windows Automatic Super Resolution funkciója egyelőre csak a Qualcom alapú Copilot+ PC-k számára lesz elérhető

A Microsoft fejlesztőcsapata egyebek mellett azon is dolgozik éppen, hogy Windows alatt elérhető legyen az Automatic Super Resolution funkció, ami arról gondoskodik, hogy a lehető legjobb teljesítményt érje el az adott rendszer az egyes alkalmazások és játékok alatt. Ez lényegében egy felskálázó technológia, ami segít a GPU terhelésének csökkentésében, ezáltal magasabb képkocka-sebesség elérésére van mód, csak úgy, ahogy azt az egyes gyártók saját megoldásainál már megszokhattuk.

Maga az Auto SR technológia a Windows 11 bemutató kiadásaiban már elérhető, később azonban a stabil verzióban is megjelenhet. Az opció a grafikai beállításokban kapott helyet, és bizonyos alkalmazásokhoz már el is érhető, nemcsak játékokhoz, egyéb szoftverekhez is. A funkció automatikusan javítja majd az FPS értéket, mindezt valós időben teszi, fő célpontjai a játékok lesznek.

Az éppen zajló Microsoft BUILD 2024 rendezvénnyel egy időben egy igencsak meglepő érdekességre derült fény, már ami az Auto SR funkciót illeti. Eddig azt várhattuk, hogy az opció az x86 alapú rendszereknél, vagyis az Intel és az AMD processzorokkal ellátott konfigurációknál lesz elérhető első körben, ám érdekes fordulat következett be, ugyanis a hivatalos leírás alapján az Auto SR első körben csak és kizárólag a Copilot+ PC kategória képviselői számára érhető el. Erre a Copilot+ PC kategóriához tartozó gyakran ismételt kérdések felbukkanása kapcsán derült fény.

Galéria megnyitása

Ebbe a kategóriába a 40 TOPs-os AI teljesítmény követelménye miatt csak a Qualcomm Snapdragon X sorozatú SoC egységei férnek bele, de később az AMD Strix Point és az Intel Lunar Lake alapú rendszerei is felkerülhetnek a térképre. Addig is csak és kizárólag a Qualcomm Snapdragon X Elite SoC egységgel szerelt konfigurációkkal működhet az Auto SR funkció, ráadásul nem minden játék alatt lesz elérhető, csak bizonyos címek esetében élvezhetjük az általa kínált előnyöket. Minden bizonnyal azoknál, amelyek megkapták az ehhez szükséges szoftveres támogatást és optimalizációkat.

Addig a felhasználók természetesen a már meglévő gyártói felskálázó technológiákat is használhatják, később azonban az Auto SR is megjelenik mind az Intel, mind pedig az AMD térfelén. Remélhetőleg.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére