Shop menü

MÁR 20 KÖZLEKEDÉSI INCIDENSBE KEVEREDETT A GOOGLE TELJESEN SOFŐR NÉLKÜLI AUTÓJA

A vállalat több érdekes statisztikát is felfedett annak kapcsán, hogy teljesítenek éles környezetben a Waymo sofőr nélküli járművei.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Már 20 közlekedési incidensbe keveredett a Google teljesen sofőr nélküli autója

Ha önvezetés, akkor mindig a Tesla neve jut az emberek eszébe, de nem a Tesla az egyedüli, aki az autonóm közlekedés terén szép eredményeket képes felmutatni. A Google, illetve egészen pontosan az Alphabet tulajdonában álló Waymo is nagyon szépen fejlődik, és a napokban a cég nyilvánosságra hozott több adatot is közúti tesztek kapcsán.

A Waymo önvezető személyautói az Egyesült Államokban, azon belül is Kaliforniában és Arizónában róják az utakat már egészen hosszú ideje. Idén januárban pedig sikerült elérni egy valóban komoly mérföldkövet. A teljesen vezető nélküli autók elérték az 1 millió mérföldet. Ennek kapcsán az Alphabet úgy döntött, hogy némi betekintést ad a nagyérdeműnek abba, hogy milyen tapasztalatokra tett szert ez alatt, illetve hogyan vizsgáztak az igazi életkörülmények között a robotautók.

Most még csak korlátolt helyeken üzemelnek a járművek a fent említett államokon belül, de a Waymo és az Alphabet folyamatosan dolgozik azon, hogy egyre szélesebb körben lehessen ezeket tesztelni. Ahhoz pedig, hogy haladjon ilyen irányban, arra van szükség, hogy megbízhatóan működjenek. Ezen a téren pedig egyelőre nincs komoly probléma. Egy mérföld valamivel több mint 1,6 kilométer, tehát a teljesen sofőrnélküli robotautók már túl vannak az 1,6 millió kilométer megtételén városokon belül, és ez alatt alig volt olyan eset, hogy bármilyen problémába futottak volna.

Összesen kettő olyan balesetben volt része a Waymo autóknak, amik már a helyi szabályozó szervek szerint is ténylegesen balesetnek minősülnek, és ezek során jegyzőkönyvet kellett felvenni. Egyik balesetben sem az autonóm módon közlekedő jármű hibázott, hanem a másik autó vezetője, és a súlyosabb egy eléggé szokványos esetből adódott. Állt a pirosnál a robotautó, miközben hátulról belement a másik jármű, melynek a sofőrje a mobiltelefonját nyomkodta az út figyelése helyett.

Összesen 20 balesetben volt része az autónak, de ebből 18 igazából csak kisebb koccanás, egy-egy meghúzás volt. De ebben tényleg minden benne van, parkolásnál többször is meghúzták a Waymo autóit, de az is megesett, hogy az átmenetileg kipakolt műanyag közlekedés táblát fújta szél az éppen forgalomban haladó jármű elé. 55 százalékban külső tényező okozta a balesetet, nem a teljesen sofőr nélküli jármű volt a vétkes, de azért az is vétett kisebb hibákat. Az eseteknek mindössze a 10 százaléka történt éjszaka, amikor az emberek hajlamosabbak hibázni.

Galéria megnyitása

Azt is elmondta a Google, hogy a robotautók egyetlen esetben sem kontaktáltak olyan közlekedési szereplővel, aki sérülékenyebb lett volna. Nem gázolt gyalogost, nem veszélyeztetett biciklist, és motorossal sem ütközött a Waymo önvezető módban haladó négykerekűje. Pedig például azt is tudjuk, hogy 732 ezer kerékpárost előzött meg a jármű az 1 millió mérföld megtétele során. Kereszteződésen való áthaladás során sem történt baleset. Miközben több mint 2,5 alkalommal kellett jobbra kanyarodnia vagy olyan helyen áthaladnia, ahol nem volt megfelelő felfestés. Piros lámpánál pedig 2,3 millió alkalommal állt meg, így talán nem is meglepő, hogy egyszer azért komolyabban beleszaladtak.

„Még mindig túl sokan halnak meg vagy sérülnek meg az utakon” – mondta Mauricio Peña, a Waymo biztonsági igazgatója. „Ezek az adatok arra utalnak, hogy a teljesen autonóm vezetési rendszerünk, a Waymo Driver csökkenti a súlyos balesetek valószínűségét, ezzel is hozzájárulva a biztonságosabb, mindenki számára elérhetőbb közlekedéshez, melynek megvalósítása az egyik legfontosabb küldetésünk.”

Galéria megnyitása

A Waymo megy tovább azon az úton, amire sok évvel ezelőtt lépett, de hiába a sok bíztató eredmény, azért a szabályozók oldaláról még borasztó messze van az, hogy az autonóm közlekedést szélesebb körben engedélyezzék. De a cég szerint az általuk elért eredmények jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ezen a téren felpörögjenek az események.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére