Már 2,4 ExaFLOPS felett jár a Folding@Home hálózata

Sorra dőlnek a rekordok: a hálózat most már gyorsabb, mint a TOP500-as listán szereplő szuperszámítógép-fürtök együttvéve.

Már 2,4 ExaFLOPS felett jár a Folding@Home hálózata

A SARS-CoV-2 elleni küzdelem szép nagy tábort kovácsolt össze az elmúlt hetek során, amelynek tagjai között átlagfelhasználók éppúgy jelen vannak, mint különböző szervezetek, egyetemek és gyártók, akik mind-mind a kutatók rendelkezésére bocsátották rendszereik szabad számítási kapacitását. Az óriási számítási teljesítményt a jól ismert Folding@Home hálózat kapcsolja össze, amely régóta nyújt segítő jobbot a kutatóknak a különböző betegségek elleni munkában. A hálózat szerverei lényegében feldarabolják az elvégzendő munkát, majd ezt a felhasználók gépei kapják meg, a munka végén pedig visszakerülnek a kész munkák a szerverekre, ahol egyre inkább kezd összeállni a nagy kép.

Galéria megnyitásaA hálózat igen gyorsan is dinamikusan növekedett az elmúlt hetek során, ez pedig némi fennakadást is okozott, hiszen a Folding@Home szerverparkja nem éppen ekkora terhelésre készült, így extra kapacitást kellett beállítani ahhoz, hogy minden vállalkozó szellemű szereplő megkaphassa a maga munkáját. A fejlesztéseknek és a felhasználói tábor bővülésének köszönhetően a hálózat március 25-én már meghaladta az 1 ExaFLOP/s-os szintet, azóta pedig tovább növekedett, így most már a 2,4 ExaFLOPS-os határon is átlépett, vagyis gyorsabb, mint a világ 500 leggyorsabb szuperszámítógép-fürtje együttvéve.

Ez óriási segítség, ugyanis azok a szuperszámítógép-fürtök, amelyek már önállóan is képesek átlépni az ExaFLOPS-os szintet, majd csak 2-3 év múlva állnak szolgálatba, márpedig most van szükség a hatalmas számítási teljesítményre annak érdekében, hogy ellenszert találjanak a SARS-CoV-2 vírusra, így megállítható lesz a COVID-19 világjárvány is.

A Folding@Home hálózatához egyszerű csatlakozni: csak le kell tölteni az operációs rendszernek megfelelő klienst, telepíteni kell, majd be kell állítani, mennyire terhelje a rendszert, illetve mikor működjön – akár az üresjárati időszakra is korlátozhatjuk. Aki szeretne, csatlakozhat az iPon Computer csapatához is, ehhez csak a 241 622-es számot kell megadni a beállítások között. Az elmúlt ötven napban 320 aktív processzort számlált a csapat és összesen 5384 munkaegységet végeztünk el.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap