Magas processzorterhelést eredményez egy új Windows 10 frissítés

Az opcionális frissítőcsomag több hiba kijavítását ígérte, ám a jelek szerint egy újabb hibát is hozott magával.

Magas processzorterhelést eredményez egy új Windows 10 frissítés

A Windows 10 frissítései között olykor-olykor megbújik néhány olyan csomag is, amelyek különböző problémákat okoznak az egyes rendszereknél. Április folyamán teljesítményproblémákat okozott egy frissítés, majd májusban a Windows Sandbox szolgáltatásban okozott hibákat, augusztus folyamán pedig a Surface sorozat egyes tagjainál jelentkeztek hálózati kommunikációval kapcsolatos hibajelenségek.

Galéria megnyitása A CPU terhelés mértéke akár a 30-40%-ot is elérheti Sajnos augusztus 30-án ismét érkezett egy olyan frissítés, ami hibákat generál, ez pedig nem más, mint a KB4512941, ami egy opcionális frissítőcsomag. A hozzá tartozó leírás alapján a frissítés rengeteg hibát javít, így például a Remote Desktop, a Windows Sandbox, illetve egyéb funkciók mellé is hozott tapaszokat, viszont egy nem várt mellékhatás is felütötte a fejét: a frissítés telepítése után indokolatlan CPU- és memóriaterhelés mutatkozott egyes konfigurációknál.

A Windows Latest beszámolója szerint a felesleges processzorterhelést a Windows 10 digitális személyi asszisztense, Cortana, pontosabban egy hozzá tartozó folyamat okozza. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a SearchUI.exe folyamat akár 30-40%-os processzorterhelést generálhat, plusz még 150-200 MB-nyi rendszermemóriát is lefoglalhat. Ráadásul, ha a tálcáról megpróbáljuk megnyitni a Cortana ablakát, nem történik semmi.

Az egyelőre nem világos, hogy pontosan milyen hiba került a KB4512941-es frissítésbe, amely ilyen jelenséget okoz, az viszont biztosnak tűnik, hogy többeket is érint, ugyanis sokan panaszkodnak rá. Ennél egy fokkal érdekesebb, hogy a hibajelenséget a Windows Insider Program résztvevői anno már jelezték a Feedback Hubon keresztül, ám a Microsoftnál a jelek szerint javítás nélkül adták ki az érintett kódot, hiszen most a Windows 10 18362.329-es buildjében is feltűnt, ez pedig egy végleges kiadás.

Egyelőre három megoldás van a problémára: vagy egyszerűen nem is telepítjük a KB4512941-es csomagot, vagy pedig egyszerűen törüljük, ha már települt. Amennyiben nem szeretnénk eltávolítani az egyéb javításokat is tartalmazó csomagot, egy Registry kulcs módosításával könnyedén megszabadulhatunk a felesleges CPU terheléstől. A regisztrációs adatbázis eléréséhez használjuk a WIN+R billentyűkombinációt, majd a futtatás parancssorba írjuk be: Regedit. Ekkor megnyílik a regisztrációs adatbázis, ami Windows 10 alatt a Beállításszerkesztő nevet viseli. Utána végezzük el az alábbi lépéseket:

  • Tallózzuk ki ezt a könyvtárat: Computer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Search
  • Keressük meg ezt a regisztrációs kulcsot: BingSearchEnabled
  • Adjuk meg új értéknek ezt: 0

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap