Magabiztosan vezet az Apple a prémium mobilok körében

De a szegmens eléggé visszaesett egy év alatt, és ez is az Apple nevéhez köthető.

Magabiztosan vezet az Apple a prémium mobilok körében

Az Counterpoint Research ezúttal egy olyan kimutatást tett közzé, ami kizárólag a felsőkategóriás okostelefonoknak az eladásait veszi számításba az idei első negyedévben. A 400 dollárnál drágább eszközöknek a forgalma az év elején esett, ami szinte kizárólag az Apple gyenge szereplésének volt betudható, de ahogy azt látni lehet majd a számokból, a cupertinói alakulat továbbra is dominál.

Az okostelefonok piacán az év első három hónapjában az Apple csak a harmadik helyet tudta megszerezni az IDC elemzése alapján, viszont az iPhone-ok esetében azt figyelembe kell venni, hogy ezek kizárólag felsőkategóriásnak tekinthető modellek. Ennek köszönhető az, hogy a Counterpoint toronymagasan az első helyre hozta ki a vállalatot, amikor csak azt a szegmenst vizsgálta, amiben a 400 dollárnál magasabb összegért értékesített termékeket vette figyelembe. Az összes eladásnak a 47 százalékát tudhatja magának a vállalat, ami tényleg elképesztő. Viszont az Apple-nek nincs túl sok oka az örömködére így sem, ugyanis a piackutatók számai alapján igencsak gyengén szerepelt magához mérten. Éves szinten 20 százalékkal esett a forgalma, és ez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a komplett prémium szegmens is 8 százalékkal zsugorodott.

Galéria megnyitása
iPhone XS és XS Max

Az androidos eszközök iránti kereslet felfelé ívelt, a Samsung és a Huawei sokat erősödött, de amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy ezeket a cégeket már a „Flaship Killer” eszközöket szállító OnePlus követi. A Samsungnak bejött a Galaxy S10, és bár az első negyedévbe csak a rajtja számított bele a csúcsmodelleknek, már ez is elegendő volt ahhoz, hogy senkitől nem zavartatva megszerezze a második helyet. A dél-koreai alakulat az eladásoknak a 25 százalékáról gondoskodott. A dobogó legalsó fokára pedig a Huawei tudott felállni, és még neki is 16 százaléknyi rész jutott az óriási forgalomból. A kínai gyártó főleg a P-szériával és a Mate modellekkel jeleskedett, de néhány csúcsra járatott Honor is szépen fogyott a vizsgált negyedév során.

Galéria megnyitása
Galaxy S10 család

Az első három gyártó nem kevesebb mint 88 százalékát tette zsebre a felsőkategóriás okostelefonok értékesítéseinek, ami egészen döbbenetes. Ez alapján nem csoda, hogy a negyedik és az ötödik helyet már nagyjából holt versenyben, mindössze 2-2 százalékkal szerezte meg a OnePlus és a Google a Pixel modellek révén. A OnePlus a korábbihoz képest sokkal jobb szereplést mutatva tudta orrhossznyival megelőzni az androidos referencia készülékeket szállító Google-t. És egyáltalán nem lenne meglepő, ha a OnePlus idővel még erősebb szereplést tudna bemutatni, mivel a OnePlus 7 és OnePlus 7 Pro is sokak érdeklődését keltette fel.

Galéria megnyitása
OnePlus 6T

Az első három helyet szinte a világ minden táján a Huawei-Apple-Samsung trió szerezte meg, de azért vannak kivételek. Észak-Amerikában a Huawei nem igazán van jelen, így az első ötbe be tudott jutni a Motorola is, Kínában pedig a Samsung már annyira a háttérbe szorult, hogy kiesett a Top 5-ből, ezáltal a Xiaomi, az Oppo és a Vivo is oda tudott férni a sorba. Érdekesség továbbá a Sony kapcsán, hogy a latina-amerikai területeken még viszonylag népszerű, ennek köszönhetően elérte az ötödik pozíciót, az Ázsia és a Csendes-óceáni térségben (Kínától eltekintve) pedig a negyedik lett a japán gyártó.

Galéria megnyitása

A második negyedév elképzelhető, hogy a szokásosnál nagyobb változásokat hoz majd a prémium szegmensben, annak köszönhetően, hogy a Huawei eladásain már valószínűleg megérződik majd az Egyesült Államok által belengetett nagyon komoly gazdasági szankció.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap