Madden NFL 11 - Profi futball

Az amerikai futball a világ egyik legnépszerűbb sportja. Tömegek rajonganak érte, az idei Szuperkupát 106,5 millióan látták, csak az államokban.

Madden NFL 11 - Profi futball

I. oldal

Az amerikai futball a világ egyik legnépszerűbb sportja. Tömegek rajonganak érte, az idei Szuperkupát 106,5 millióan látták, csak az államokban, és akkor még nem számoltuk azt az 50 millió másikat, akik az óceán innenső felén követték az eseményeket. Huszonhét éves csúcs dőlt meg ezzel, a 2010-es döntő több mint félmilliós különbséggel lenyomta a MASH záró epizódjának eddigi rekordját, mi pedig ahogyan a tavalyi Madden játék, és az elbukott konkurenciának számító Backbreaker esetében, úgy ezúttal is csillogó szemekkel ültünk le konzolunk elé. A Madden NFL 11 nem hazudtolta meg magát, tátott szájjal figyeltük az idei bajnok, New Orleans Saints élőszereplős felvezetőjét, a kétperces videó után pedig azonnal a menüben találtuk magunkat, ahonnan már csak egy gombnyomásra voltunk attól, hogy újrajátsszuk a döntőt.

Mivel biztosan akad az olvasóink között olyan, aki nem ismeri a sportot, és így nem is tudja, hogy miként kezdjen hozzá a Maddenhez, a következőkben gyorsan átismételjük az alap tudnivalókat, melyek hamar bizonyítják is, hogy az amerikai foci messze nem olyan bonyolult sport, mint azt elsőre gondolnánk. A szabályok rendkívül egyszerűek, a pályán két 11 fős csapat áll fel egymással szemben, a cél pedig nem más, mint elvinni a tojás alakú labdát az ellenfél térfelének végéhez. A támadó csapat négy lehetőséget kap, hogy legalább 10 yardot haladjon előre, ezek az úgynevezett akciók, melyek a játék alapjait képezik. Ha sikerül, akkor újból támadhatnak, ha viszont a védekezők minden alkalommal megállítják őket, akkor fordul a játék, és az attak átkerül a másik csapathoz. Pontszerzésre több lehetőség is van, ha valaki beszalad a labdával az end zone-ba, az a hatot érő touchdown, melyet a two-point conversion követ. Ekkor a támadók az utolsó vonalról indulva újabb két pontot szerezhetnek, vagy a negyedről rúghatnak egy gólt az U-alakú, öt méter magasan álló kapuba. A field goal kapura rúgás három pontot ér, és akkor lehet megpróbálni, ha a csapat a harmadik akcióval sem jutott előrébb, míg az utolsó, két pontos safety a védekezőknek jár, amennyiben sikerül a támadókat az ellenséges térfélen leszerelni. Nincsen tehát túlkomplikálva a dolog, ez már ebből az egyetlen bekezdésből is látszik, most viszont vessük bele magunkat a játékba, és lássuk, hogy milyen újdonságokat nyújt nekünk az idei rész.

A Madden NFL 11 immáron nem csak a profikhoz szól, hanem azokhoz is, akik kizárólag a futball szeretete miatt játszanak, és tökéletesen mindegynek tartják, hogy a játékosok milyen betanult trükkök szerint cselekednek az akciók során. A stratégiai döntésekre ott van a kapitány, ő az a személy, aki tapasztalatánál és tudásánál fogva a leginkább alkalmas a csapat irányítására. Az előző játékokban minden akció előtt legalább fél percet vett igénybe, hogy kiválasszunk egyet, az apró kis nyilakkal összefirkált, játékosok elmozdulásait bemutató tervek közül, ennek viszont vége. Ha szeretnénk megszabadulni a döntés súlyától, akkor csak aktiválni kell a gameflow opciót, a gép pedig ezután elemzi az aktuális helyzetet, és a várható legjobb eredményt hozó utasításokat adja nekünk.

II. oldal

Nagyszerű hír, hogy az egyjátékos összecsapások mellett a multiplayer is megújult. Az NFL Online módban immáron kétszer három ember mérheti össze a futballtudását, támadó oldalon átvéve a QB, RB és WR/TE, védekező oldalon pedig a D-line, LB és D-back posztokat. Az új megoldásnak köszönhetően minden korábbinál élvezetesebb internetes játékélménynek lehetünk a tanúi, s a sor itt még nem ért véget, a nagy változások mellett több apró újdonság is van a játékban, melyeket szintén érdemes megemlíteni. A kapura rúgást például teljesen lecserélték, egy vízszintes, folyton mozgó kis skálán kell eltalálnunk a kívánt rúgóerőt, és pontosságot, de a játék technikailag is fejlődött, sokat javítottak például a fényeken, illetve a játékosok animációján is, mely utóbbit főleg a megmozdulások alatt fogjuk érezni.

A menü viszont idén ritka rondára sikerült, a háttérben mindenféle grafikonokat, pörgő számértékeket, meg mozgó vonalakat látni, mintha valami sci-fi elemzőprogramban lennénk. Pedig a lehetőségek nem nagyon változtak tavaly óta. A what’s new pontban értesülhetünk az új DLC-kről, illetve itt ismerkedhetünk meg részletesebben a gameflow móddal, valamint a többjátékos mód újdonságaival is. A play now menüpontban gyorsmeccseket nyomhatunk, van barátságos összecsapás, egyéni kezelőfelülettel és saját speciális effektekkel rendelkező AFL mód, illetve szuperkupa, melynek a végén még maga Barack Obama is gratulál a játékosainknak. Az Xbox LIVE alatt találjuk az online összecsapásokat, és az előző játékhoz csak DLC formában megérkezett ultimate team online módot, melyben virtuális és valós pénzekért tudjuk kedvenc csapatunkat hatékonyabbá, jobbá tenni. Végül, de nem utolsó sorban pedig érdemes még megnézni a game modes alatt felsorolt pontokat is. Itt található a franchise, az előző szezon ötven legemlékezetesebb pillanatát feldolgozó madden moments mód, a gyakorlásra szolgáló practice, a mindenféle kihívásokat nyújtó mini games mód, a klasszikus, egyszereplős be an NFL superstar, illetve a virtual trainer is, ami egy kék, vörös és zöld színekben izzó, jól átlátható virtuális térben tanít meg minket a játék alapjaira, továbbá a különböző trükkökre, szerelésekre és védésekre. A felhozatal szép kövér tehát, arra mérget lehet venni, hogy mindenki megtalálja köztük a számára legjobbat, és legizgalmasabbat.

A játékélmény ezúttal is szuper lett. A meccsek pergősek és hangulatosak, a közönség állandóan tombol, az akciók pedig folyamatosan követik egymást, egy pillanatra sem szakad meg a játék. Az irányítás a tavalyival megegyező, kétkaros megoldásra épül, a szavatosság pedig a rengeteg játékmódnak, az új online lehetőségeknek, és az NFL sorozatot kiegészítő AFL-nek köszönhetően ezúttal is kellően magas lett, aki szereti az amerikai futballt, az egészen biztos, hogy jól ellesz a játékkal.

III. oldal

Az összkép tehát szép, az értékelés során azonban a tavalyinál keményebbek leszünk. A stadionok és a játékosok remekül néznek ki, de továbbra sem érezzük, hogy az utóbbiakban lenne egy csepp élet is. A tekintetük üres, a viselkedésük gépies, az átvezető animációk alatt pedig, amikor mutatják a rajongókat, akkor egy csapat, személyiség nélküli androidot látunk csak, hiába kiabál és őrjöng mindenki, nem tudják letagadni műanyag mivoltukat. Az EA Tiburon csapata csinálja a Tiger Woods sorozatot, és a hamarosan megjelenő MMA-t is, a karakterek azokban pedig jóval életszerűbbek, nem értjük, hogy itt miért hanyagolták el őket. De az animációk legalább jók lettek, a játékosok szépen mozognak, könnyű az irányításuk is, a szereléseknél pedig valósággal kirázza az embert a hideg, akkorát tudnak puffanni szerencsétlen csatáraink a földön.

A hangzás kellemes, az előző rész óta ez alakult át a legjobban. A zenei felhozatal nagyon jó, a játékban olyan számokat hallani, mint Ozzy Osbourne: Let me Hear Your Scream, Kiss: Rock and Roll All Nite, AC/DC: Thunderstruck, The Hives: Tick Tick Boom, vagy Guns ’n Roses: Welcome to the Jungle, sőt most először vannak hivatalos csapathimnuszok is. A kommentár remek, van normál, holiday, AFL és super bowl stílusú műsorközvetítés, a mikrofonok mögött pedig nem más váltotta Tom Hammondot, mint a legendás Gus Johnson, kinek munkáját ezúttal is az Emmy díjas elemző, Cris Collinsworth egészíti ki. Igazán nagy dicséret illeti mindkettőjüket, de érdemes még megemlíteni a csapatrádiót is. Gameflow módban a kapitány tartja velünk a kapcsolatot, minden akció elején elmondja, hogy melyik trükköt kell majd használnunk, ami pedig a legérdekesebb, hogy ha van headsetünk, akkor azon keresztül beszél hozzánk, hatalmasat dobva ezzel a játékélményen.

A Madden NFL 11 hat különböző játékplatformra is megjelent, és készülőben van egy hetedig változat, 3DS-re. A Playstation 3-as és Xbox 360-as kiadások között nincsen különbség, az előző oldalakon tárgyaltak mindkét változatra igazak, a többi viszont még csak nem is hasonlít arra a Maddenre, amit itt láttunk. A PS2-es változat értelemszerűen még a régi, előző generációs motort használja, így grafikailag és játékélményben is erősen lemarad a nagytestvértől, de legalább van benne franchise és superstar mód, úgyhogy ha máshogy nem is, legalább lehetőségekben tartja az iramot. A Wii kiadás az előző irányoknak hátat fordítva a laza, családi szórakozásra helyezi a hangsúlyt, a látványa rajzfilmes világot tükröz, a casual stílust pedig mi sem képviselhetné jobban, mint az 5-on-5 mód, illetve a négyjátékos party play. De a játék nem csak asztali konzolokon hódít, a PSP-s verzió egy kicsit csúnyácska, de azért nagyon szórakoztató lett, az iPhone, iPod Touch és iPad gépeken futó Madden 11 viszont nagyot bukott, a pocsékul megtervezett képernyőgomboknak köszönhetően irányíthatatlanok a meccsek, maga a program pedig annyi memóriát eszik, hogy állítólag még az iPhone 4-esen is van egy kis szaggatás, ami azért elég durva, valljuk be.

IV. oldal

Visszatérve azonban a két nagy konzolra, nem igazán tudjuk, hogy mit lehetne még javítani, vagy reszelni a sorozaton, a Madden NFL széria az idei részével nagy valószínűség szerint elérkezett a csúcspontjához. A 3D még lökhet egy pár százalékot az elkövetkezendő évek értékelésein, és jópofa lesz még, ha a Kinecthez kitalálnak egy hangfelismerő, vagy jelbeszédes csapatirányítást is, de nagyobb áttörést csak egy konzolos generációváltás fog hozni. A grafika akkor jelentősen feljavul majd, egy kis rendezéssel pedig elérhetik azt az élményt, hogy mi is a pályán érezzük magunkat, együtt menetelve a csapattal a super bowl döntő felé.

A Madden NFL 11 remek játék lett, a július végén megjelent demó messze nem tükrözi a végleges játék minőségét és lehetőségeit. Akkor úgy éreztük, hogy néhány apró módosításokkal ellőhetjük a tavalyi cikket a mostani a játékra is, azóta viszont beláttuk, hogy itt többről van szó a szokásos rókabőrnél. Az a lehetőség, hogy nem kell többet bénáznunk a stratégiákkal, sokkal közelebb hozza a futballt a szívünkhöz, máshogy tekintünk rá, mint eddig, a játék kedvesebb, szerethetőbb, könnyebb, emberközelibb lett, aki még nem merte kipróbálni a sorozatot, de a szíve mélyén mindig is szerette volna, az most tegye meg, nem fog csalódni!

Platformok: PS2, Playstation 3, Wii, Xbox 360, PSP, iOS, 3DS

Tesztelt platform: Xbox 360

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward