Madden NFL 10 - Sportháború

Huszonkét kőkemény buldózer. Akik a győzelem érdekében bármire képesek, akik még egymás csontját is eltörik, ha kell. Ez egy igazi háború, ez az NFL!

Madden NFL 10 - Sportháború

I. oldal

John Madden. Az Oakley Raiders évtizedes sztáredzője, az NFL közvetítés idén tavasszal visszavonult hangja, az amerikai futball egyik valaha volt legnagyobb alakja. A futballé, melyért egy háromszáz milliós kontinens rajong, és a futballé, mely az Electronic Arts sikersorozatának köszönhetően húsz éve játszható otthon, a tévé előtt üldögélve is. A Madden NFL 10 pedig idén még magasabbra emelte a mércét, elhozva számunkra a sportág minden izgalmát, és hangulatát.

Az amerikai futball immáron száznegyven éves múltra tekint vissza. A rácsos mintázatú  pályán két tizenegy fős csapat mérkőzik meg egymással, a cél pedig eljuttatni a tojásalakú labdát az ellenfél térfelének végéig. A szabályok a következők. A játék rövid akciókból épül fel, melynek kezdetekor a két csapat feláll egymással szemben, majd a támadók négy lehetőséget kapnak, hogy legalább tíz yardra előre vigyék a labdát. Lehet passzolni, vagy egyszerűen csak berohanni, a feladat viszont nem könnyű, lévén a védekezők mindig azonnal rávetik magukat az ellenfél játékosaira. Sikeres akció után a támadó csapat négy újabb próbálkozást kap, ezúttal onnan indulva, ahol az előző próbálkozásuk megszakadt, ha viszont nincs meg a 10 yard, akkor az attak joga átkerül az ellenfélhez. Egy akciónak akkor van vége, ha a labda kimegy, földre kerül, a védekezők megállítják az előrehaladást, vagy a legjobb esetben, ha sikerül pontot szerezni.

Pontszerzésre öt lehetősége van a csapatoknak. A touchdown hatot ér, ez akkor következik be, ha valamelyik játékosnak sikerült elvinnie a labdát az ellenfél térfelének a végéig, az end zone-ba. Ezután two-point conversion van, két pontot kap a támadó csapat, ha meg tudja ismételni a touchdownt a gólvonal előttről indulva, míg az ehhez hasonló point after touchdownnál egy pont jár, ha a pálya negyedéről sikerül berúgni a labdát az öt és fél méter magasan álló U alakú kapu lécei közé. A három pontot érő field goallal akkor lehet próbálkozni, ha egy akció során a játékosok harmadszorra se jutnak előre a labdával, és a támadó csapat inkább az azonnali kapura rúgást választja. Az utolsó, kettőt érő safety akkor jár, ha a védekező csapat az ellenfél térfelén szereli le a támadókat, megszerezve a labdát, és ezzel együtt az offenzíva jogát is. Nem bonyolult tehát a dolog, az alapok átismétlése után pedig indulhat is a meccs!

II. oldal

Játék indítható a play now gombra nyomva, itt egyszerűen csak ki kell választani a két szemben álló csapatot, és már mehet is a móka. A karrier módban a csapatunk bajnoki meccseit kísérhetjük végig, a superstarban pedig egyetlen embert alakítunk csak, ily módon feljuttatva őt a legnagyobb focisták közé. A mini games-ben mindenféle kiegészítő játékokat találunk, illetve a practice szolgál a kötöttségek nélküli gyakorlásra, míg a madden moments szövegre kattintva legendás meccseket, és híres helyzeteket játszhatunk újra.

A feladatunk rendkívül egyszerű. Minden akció elején választhatunk, hogy passzolva, vagy kirohanással akarunk-e pontot szerezni, ezután csak rá kell bökni egy taktikára, hogy a csapattársaink hogyan mozduljanak el a sípszó elhangzása után, és már mehet is a lényeg. Oda kell adni a labdát a kiválasztott embernek, mire átvéve felette az irányítást, vagy le kell passzolni a tojást, vagy vadul el kell kezdeni előre rohanni, amíg meg nem állítanak. Igazi férfi sport.

A nehézségi szint ezúttal is teljesen testreszabható. A CPU skills menüben beállítható, hogy milyen jók legyenek a gép által irányított emberek a passzolásban, az elkapásban, az előre rohanásban, a leszerelésben, vagy mondjuk, hogy milyen gyorsan hozzanak döntéseket egy-egy akció során. Kezdőként érdemes mindent a leggyengébbre venni, mert bizony kell egy pár nap, mire az ember át tud szellemülni amerikai focisztárrá, de a tapasztaltabbak nyugodtan variálhatnak a beállításokkal, attól függően, hogy miben jók, vagy miben szorulnak még egy kis gyakorlásra.

III. oldal

A Madden NFL 10 új irányvonalat képvisel a sorozatban. A játék a korábbiaknál sokkal jobban koncentrál a szimulációra, minden karakter az igazi focista tulajdonságait viseli például, annak összes bénaságával, és speciális képességével együtt. A fizikán is javítottak a készítők, most minden eddiginél nagyobb kihívást jelent a védősoron való átgázolás, illetve lassítottak a játékosok mozgásán is, hogy valósághűbbek legyenek az összecsapások.

Újdonság a labdáért folyó harc. Ha egy játékos a földre kerül, de még nem ejtette el a tojást, akkor a többiek ráugorhatnak, és megpróbálhatják megszerezni a zsákmányt. Az irányítás is érezhetően jobb lett, már sokkal könnyebb egy-egy trükk végrehajtása, illetve egyebek mellett a grafikára is rágyúrtak a fejlesztők. Az összkép nagyon jó, a közeli kameraállásokból igazi érzelmeket lehet leolvasni az emberek arcáról, míg távolról megjelennek a játékot segítő különböző elemek, például a 10 yardos célt jelző vonal, vagy az a kis súgó, mely jelzi, hogy melyik gombot nyomva melyik csapattársnak adhatjuk a labdát. Jópofa dolog még, hogy a vágóképek alkalmával mindig láthatjuk az idegeskedő edzőt, a taktikát megbeszélő játékosokat, sőt nem egyszer még egy éppen telefonáló, vagy nézőt heccelő ember is bemozog a képbe. A hangok terén is csak jót lehet mondani, folyamatosan hallani, ahogy a játékosok üvöltöznek, jobb játékra buzdítják egymást, vagy éppen hergelik a másikat. Szereléskor hatalmas puffanás van, szinte érezni, ahogy a mázsás védő fejjel beleérkezik a támadónk bordáiba.

Megmaradt viszont az, amiben a Madden NFL sorozat mindig is jó volt, és ez nem más, mint a szórakoztatás. A játéknak nagyon jó hangulata van, már a menüben is olyan nagy előadók számai üvöltenek, mint 2Pac, Alice in Chains, Beastie Boys, Black Sabbath, Iron Maiden, Judas Priest, Korn, P. Diddy, Nirvana, Pantera, Rage Against the Machine, vagy System of a Down. Ráadásul a muzsika még nem minden, már a meccsválasztáskor egy konfettieső alatt álló ünnepelt játékos mellett viharzik el a kamera, aztán a játék bevezetőjében mindig látni, ahogy érkeznek meg az emberek, a nézők veszi a jegyeket, aztán a csapat feláll a pályára, és pénzfeldobással eldöntik, ki támadjon először. Remek minden másodperce, nem hiszem, hogy van ember, aki ilyen képsorok után ne háromszoros kedvvel ugorna bele a játékba!

IV. oldal

Persze a legjobb élmény, ha nem géppel, hanem igazi ember ellen kell játszani. A multiplayerre több lehetőség is van, a legegyszerűbb, ha egy konzolon két kontrollert használva összecsapunk valami haverral. A játék emellett nyomható interneten is, egymás ellen, vagy co-opban, míg az online leagues módot idén leváltotta a hasonló koncepciót használó online franchise. Itt igazi bajnokságokat nyomhatunk, egy-egy kupa megszerzéséért pedig akár 32 ember is játékba állhat a maga csapatával. Franchise-t egyébként bárki szervezhet, a beállítások között pedig nem csak az indulók száma és a meccsek hossza szabható meg, de még az is, hogy milyen időjárás mellett kezdődjenek az összecsapások, vagy hogy legyen-e sérülés.

Jó játék lett a Madden NFL 10, és bár nálunk nem annyira elterjedt az amerikai foci, azért érdemes kipróbálni, hiszen nem véletlenül van akkora rajongótábora a nagy halászlén túl. Egy igazi macsó sportág, ami megérdemli, hogy odafigyeljenek rá, hiszen legalább annyira fontos benne a taktika és az időzítés, mint a nyers testi erő. A Maddennel idén is kaptunk mindebből egy kis kóstolót, és bár nem lett tökéletes az idei rész sem, azért megérdemli, hogy még az is kipróbálja egyszer az életben, aki eddig azt se tudta, mi fán terem a futball.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward