LPDDR5 támogatással jöhetnek az Intel Tiger Lake-U processzorai

A 10 nm-es csíkszélességgel készülő processzorok több előnyhöz is jutnak az új memória-típus jóvoltából.

LPDDR5 támogatással jöhetnek az Intel Tiger Lake-U processzorai

Az Intel első olyan processzorai, amelyek 10 nm-es csíkszélességgel készülnek, már célba vették a mobil konfigurációk szegmensét, így egyre több és több noteszgépben, illetve konvertibilis megoldásban tűnhetnek fel. Az Ice Lake generációra persze elég sokat kellett várni, hiszen a 10 nm-es csíkszélességgel kapcsolatos nehézségek miatt több éves csúszást szenvedtek el. A következő generációnál, vagyis a Tiger Lake modelleknél, amelyek szintén 10 nm-es csíkszélességgel készülhetnek, remélhetőleg már minden a tervek szerint megy majd.

A Tiger Lake modellek szintén „Y”, illetve „U” sorozatú kivitelben érkezhetnek: előbbiek az ultrakompakt megoldások fedélzetén kapnak helyet, míg utóbbiak a vékony noteszgépekben tűnhetnek fel. A Tiger Lake-Y modellek esetében eddig arról szóltak az információk, hogy LPDDR4X memóriatámogatást kapnak az egységek, ám a Tiger Lake-U sorozat tagjainál a jelek szerint más lesz a helyzet, legalábbis erre utal egy bejegyzés, amely az Eurasian Economic Comission adatbázisában tűnt fel.

Galéria megnyitása

A bejegyzés egy Tiger Lake-U alapú prototípus konfigurációhoz kapcsolódik, de LPDDR4X helyett már következő generációs LPDDR5-ös memóriatámogatásról tesz említést. Az LPDDR5 egy új alacsony fogyasztású memória-szabvány, ami már 6400 MT/s sebességig skálázódik, vagyis lényegesen gyorsabb lesz, mint az LPDDR4X, ahol 4266 MT/s a plafon. A magasabb órajel és a magasabb memória-sávszélesség mellett van egy harmadik előny is, ami nem elhanyagolható: az új memóriaszabvány köré épülő lapkák akár 30%-kal alacsonyabb fogyasztás mellett is működhetnek, mint előző generációs társaik, ez pedig igen komoly előny a célszegmensben, hiszen segít az akkumulátoros üzemidő növelésében.

Az LPDDR5-ös memórialapkákat az SK Hynix és a Samsung is csak az év vége felé kezdheti szállítani, igaz, a Samsung háza táján már a lapkák tömegtermelése is megindult, méghozzá PoP (Package on Package) kivitelben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap