Lollipop Chainsaw – Tinilány a zombik ellen

 Egy meglehetősen szokatlan atmoszférájú játékot kaptunk ezúttal a japán fejlesztőktől, akik a zombis témát kívánták kicsit feldobni.

Lollipop Chainsaw – Tinilány a zombik ellen

1. oldal

Vannak fejlesztők, akik nem restek mások által esetleg idétlennek titulált témákat beleszőni a videójátékaikba, vagy épp olyan ötleteket kitalálni, amiket látva eláll az ember szava, mert annyira „beteges” dolgokról van szó. Ha a japán játéktervezőkről van szó, akkor ez a leírás talán Goichi Sudára, vagy ahogy sokan nevezik, Suda51-re illik a legjobban, aki nem a már ezerszer látott kliséket dolgozza fel játékaiban, hanem igyekszik mindig valami újat kitalálni. Így van ez legújabb alkotásával, a Lollipop Chainsaw-val (LC) is, amely már a címét tekintve sem mindennapi darab. Nyalókás láncfűrész? Ilyet sem gyakran olvashatunk a játékok dobozán. A programot Suda saját stúdiója, a Grasshopper Manufacture készítette, és a Warner Bros. Interactive adta ki PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra (sajnos PC-s verzióra nem számíthatunk). Az Unreal 3 játékmotort használó alkotás műfaját tekintve egy hack and slash akciójáték, ám a körítés nem épp olyan, mint amilyet egy ilyen stílustól várnánk.

A LC ugyanis egy szivárványokkal, csillámporral és nevetéssel felturbózott tinilány sztori, amely egy zombi-apokalipszis idején játszódik. Első hallásra bizonyára sokakat fejvakarásra késztet ez a kombináció, de szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy igenis működik a dolog. A történet a tizennyolcadik születésnapját ünneplő Juliet Starling körül forog, aki egy szép napon elindult az iskolába, hogy túl legyen a kötelező tanórákon, majd randevúzzon focista barátjával. Ám számításába hamar hiba csúszik, ugyanis a suliban diákok és tanárok helyett zombikkal kell szembenéznie. Hősnőnk persze nem esik pánikba, ugyanis minő véletlen, ő egy zombivadász családból származik, így nem kell mást tennie, mint előkapnia retiküljéből a rózsaszín láncfűrészét és már indulhat is a zombi irtás. Ezen a ponton a kedves olvasó talán elgondolkozik azon, hogy Suda51 milyen szer hatása alatt volt, amikor ezt kitalálta. A pontos típust nem tudjuk, de bizonyára jó erős volt.  A történet célja itt persze csak annyi, hogy könnyed, szórakoztató keretet nyújtson az akcióhoz, és ezt képes teljes mértékben megvalósítani. Folyamatosan tinis és iskolás poénokat fogunk hallani a főszereplőtől és a mellékszereplőktől, de érdekes módon ezek elég jól működnek, nem válnak idegesítővé, vagy unalmassá. Csak ne keressünk mélyebb értelmet se az eseményekben, se a mondandóban, mert akkor hamar csalódni fogunk.

2. oldal

A játékmenet már egy fokkal konvencionálisabb, aki játszott hasonló műfajú alkotással, az hamar otthon fogja magát érezni a Lollipop Chainsaw-ban is. Juliet két fő fegyverrel rendelkezik, az egyik a zombik időleges lebénítására használható ütés-rúgás kombináció (mely valójában egy pom-pom mozdulatsor), illetve a címben is szereplő láncfűrész, amivel minden ellenfél felszeletelhető. Az utóbbi eszközzel történő harc nagyban hasonlít a God of War szériára, azaz van egy erősebb és egy gyengébb támadási forma, és ezeket kombinálva tudunk különféle látványos kombókat alkalmazni. Egy láncfűrésszel nagyon érdekes dolgokat lehet művelni, főleg ha egy Juliethez hasonló akrobatikus személy használja, így lehetőségünk van vízszintes és függőleges pörgővágások, lábaprítások, lefejezések és számtalan más támadás használatára. Ugyanakkor azt meg kell jegyezni, hogy a God of Warral ellentétben itt van még mit csiszolni a harcrendszeren. Az animációk darabosak, nincs könnyed átmenet az egyes támadások között, így nem mindig fest túl jól a harc a TV képernyőjén. Viszont a pörgős csatáknak köszönhetően ez talán fel sem tűnik sokaknak, márpedig abból lesz bőven, hiszen folyamatosan zombik tucatjaival kell küzdenünk. A harc során igyekezzünk minél több zombit egyszerre megölni, ugyanis ha sikerül egyidőben legalább hármat eltenni láb alól, akkor kapunk egy halom olyan érmét, amivel a játék menüjében különféle dolgokat vásárolhatunk meg. Ezekkel tudjuk például megvenni a kombókat, szerezhetünk életerő növelő lötyit, megnyithatunk újabb és újabb zenéket és öltözékeket. A menüben szétnézve láthatjuk, hogy rengeteg dolog vár megszerzésre, így a maximalistáknak bizonyára többször is neki kell futni a játéknak, hogy mindent bezsebeljenek.  

Bár a játékmenet nagy része csak abból áll, hogy megyünk előre a folyosókon és halomra öljük az utunkba kerülő zombikat, a monotonitás elkerülése érdekében a fejlesztők folyamatosan különféle könnyed feladatokat állítanak az utunkba. Az egyik legötletesebb például, amikor a suli tornaterméhez érünk, ahova tucatjával rohannak be a kosaras csapat zombi-játékosai, a mi dolgunk pedig nem más, mint a fejüket levágva és a kosárba dobva elérni 100 pontot 3 perc alatt. De akad még baseballos feladat is, illetve olyanok, amikor a barátunk fejét kell igénybe venni. Hogy a barátunk már a játék elején meghal? Nem probléma. Juliet fűrészével levágta a fejét, és egy kis varázslat segítségével életet lehelt a srác búrájába, majd felakasztotta az övére. Nick – így hívják a fiút – amellett, hogy minden mozdulatunkat kommentálja, időnként képes a fejetlen zombik felett átvenni az irányítást, hogy azokat használva segítse a továbbjutásunkat. Ilyenkor egy sor quick time eventet kell végrehajtanunk, hogy például leromboljunk egy falat, vagy odébb vigyünk egy nehéz tárgyat. Nem túl nehéz feladat, de legalább megtöri a folyamatos harcot. Nick egy másik hasznos képessége, hogy ha szerzünk egy különleges jegyet (a boltban is vehető), akkor belekezdhetünk a Nick-rulettbe, ami egy extra erős támadással jutalmaz minket, ha ügyesek vagyunk.

 

3. oldal

Annak ellenére, hogy egyre több hack and slash használ valamilyen kooperatív vagy kompetitív többjátékos módot, a Lollipop Chainsaw nem tartalmaz ilyen lehetőséget. A tudásunkat csak úgy mérhetjük össze másokkal, hogy a megszerzett pontszámunkat feltöltjük a központi szerverekre, majd megnézzük hányadik helyen állunk. Nem sok, de több a semminél. A sztorimód hosszát tekintve más extra játékmód is elférne a LC-ben, ugyanis a játékidő nem hosszabb, mint 6-7 óra. Bár a mai játékokat nézve ez átlagos hosszúság, mi azért így keveseltük.

Technológia szempontból Suda51 alkotása igazi vegyes felvágott. Kezdjük a feketelevessel, ami nem más, mint a grafika. A képekből bizonyára látszik, hogy 2012-ben kissé elavultnak számít ez a látványvilág. A főhősünk modellje még egészen jól néz ki, azonban mindenki más úgy fest, mintha egy pár évvel ezelőtti játékból lépett volna ki. A környezet a cell-shaded technikának köszönhetően tűrhetően néz ki, de más játékokhoz hasonlítva bizony látható az elmaradás. Pozitívum viszont, hogy a játékvilág változatos, szerencsére nem ragadunk le az iskola épületénél, hanem bejárjuk a környező helyeket is. A hangzásvilágra viszont nem lehet panaszunk. A szinkronhangok többnyire jók, külön meglepetés, hogy hősünk barátját Michael Rosenbaum (Smallville – Lex Luthor) kelti életre, nem is rosszul. A párbeszédek a játék stílusához hasonlóan nem túl magasröptűek, és természetesen csöpög belőlük az agresszió és a szexualitás. A zenék jól sikerültek, ami nem is csoda, hiszen olyan zeneszerző dolgozott rajtuk, mint Akira Yamaoka, a Silent Hill széria legendája. Az ő egyedi számai, illetve a külön a programhoz licencelt punk-rock, és ’50-es évekbeli rock zenék egy egészen érdekes, és meglepő módon élvezetes egyveleget alkotnak.

A Lollipop Chainsaw egy olyan játék, amire az első benyomások alapján sokan talán csak legyintenek. Már-már túlzásba vitt tinilányos atmoszéféra, elavult grafika, unalomig ismert zombis téma, nem épp a siker receptjének tűnő kombináció. Ám aki nem ítél elhamarkodottan, az egy igencsak kellemes akciójátékkal találhatja szembe magát, aminek egyszerű, de élvezetes játékmenete igenis kellemes időtöltést nyújthat a műfaj kedvelői számára. Egyáltalán nem reformálja meg a stílust, nem hoz innovációt, szimplán csak szórakoztat, a maga beteges módján.

Platformok: PlayStation 3, Xbox 360

Tesztelt platform: PlayStation 3

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward