Linux patch készíti elő a terepet az Intel videokártyáinak

Az Intel videokártyái valamikor 2020-ban mutatkoznak be, és a fejlesztésükkel kapcsolatos munkák a jelek szerint jól haladnak.

Linux patch készíti elő a terepet az Intel videokártyáinak

Az Intelnél gőzerővel dolgoznak azon, hogy a vállalat beléphessen a gamer videokártyák, illetve az adatközpontokba szánt gyorsítók szegmensébe. A vállalat korábban már hivatalosan is elismerte, 2020 folyamán szeretnék bemutatni első dGPU alapú termékeiket, ám arról igazából még nem beszéltek, hogy mely szegmenset célozzák meg elsőként és oda milyen teljesítményszintű megoldásokkal készülnek.

Annyi biztos, hogy az architektúra fejlesztése mellett az új lapkákhoz szánt drivereket is elkezdték fejleszteni, legalábbis erre utal az a tény, hogy február 14-én nem kevesebb, mint 42 patch jelent meg a Linuxra szánt Intel grafikus driverben, így 4000-nél is több sorral bővült a forráskód. A driver Device Local Memory támogatással már eddig is rendelkezett, hiszen néhány generáció óta rendelkezésre állnak olyan Intel Iris Pro sorozatú integrált videó vezérlők, amelyek kisebb mennyiségű helyi memóriával gyorsítják a különböző grafikai feladatokat. A Local Memory Region koncepció viszont új, amelynek lényegét egyelőre nem feszegették, csak annyi biztos, hogy az érkező termékekhez készül. Itt természetesen a VRAM-mal rendelkező videokártyákra kell gondolni, ahogy azt a vállalat Twitter bejegyzése is megerősíti. Az egyik patch például hamis LMEM régiókat is rendelkezésre bocsát, amelyekkel tesztelgetni lehet az új kód útvonalakat.

Az már nem titok, hogy a különböző fejlesztőlaborokban régóta folyik a munka a Gen11 alapú grafikai architektúrával, amely az Ice Lake processzorokhoz kapcsolódik, így ezekhez megfelelő driver is rendelkezésre áll, az új patchek nem ezeket célozzák. A frissítés az Xe sorozatú videokártyák támogatásának ágyaz meg, ami a korábbi gyakorlat alapján azt jelentheti, hogy a tervezett rajt nagyjából egy évnyire van. Ugyanis eddig az új termékek tervezett rajtja előtt nagyjából 1 évvel jelentek meg az érkezésre utaló jelek, vagyis az Intel videokártyák akár a következő év első felében is megjelenhetnek, ha minden a tervek szerint alakul.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap