Linksys WRT1900AC: a négyantennás 802.11ac router

A Linksys felsőkategóriás útválasztója komoly esélyekkel száll harcba riválisaival szemben. Vajon legyőzi a konkurenciát?

Linksys WRT1900AC: a négyantennás 802.11ac router

Bevezető

2012 végén meglehetősen érdekesnek tűnt az a pletyka, hogy a Cisco a Linksys márkanév és a hozzá tartozó termékpaletta értékesítésén gondolkodik. Rövid időn belül kiderült, hogy tényleg így van, csak az volt a kérdés, pontosan mikor és ki vásárolhatja fel a patinás márkát. A vevőt meglehetősen hamar sikerült megtalálni, ugyanis néhány hónappal később, egészen pontosan 2013. március 15-én már be is jelentette az új tulajdonos, hogy a felvásárlással kapcsolatos tranzakciók végre lezárultak. Hogy ki volt az az egy, aki mindent vitt? A Belkin.

A felvásárlás óta több új, ígéretes Linksys termék is piacra került, amelyek már a Belkin irányítása alatt készültek. A tesztek alapján ezek az újdonságok is méltóak a Linksys név viselésére, ami jó hír, hisz a jelek szerint a márka rajongóinak a felvásárlás után sem kell új kedvenc után nézniük.

Most a Belkin hazai képviselete jóvoltából mi is kipróbálhatunk egy ütős Linksys terméket, ami nem más, mint egy szélsebes WiFi tempót kínáló vezeték nélküli útválasztó, a WRT-1900AC modell. Az újdonság jó eséllyel indul a világ egyik leggyorsabb 802.11ac WiFi routerének járó címért, de hogy képes-e megszerezni, az rövidesen kiderül.

Mivel korábban az ASUS 802.11ac palettájának egy nagyobb szeletét is megvizsgáltuk – beleértve a vállalat jelenlegi leggyorsabb routerét, az RT-AC68U modellt is –, így a Linksys büszkeségének eredményeit össze fogjuk hasonlítani a korábban kapott eredményekkel annak érdekében, hogy a kép még érdekesebb lehessen.

Mielőtt még elkezdenénk megismerkedni az újdonsággal, feltétlenül érdemes tisztázni legfontosabb tulajdonságait, no meg persze azt is, milyen összeg szerepel az árcéduláján – mert ugye ez sem mindegy.

A fenti adatok meglehetősen impozánsak, az árcédula pedig az ASUS RT-AC68U-hoz mérten picit borsos összeget tartalmaz, de utóbbin kár meglepődni. Ettől függetlenül reméljük, hogy nem csak a nevet kell megfizetnünk, a következő oldalakon kiderül mi a helyzet. Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a tesztekbe, ismerkedjünk meg mai tesztünk főszereplőjével!

A hardver és a tartozékok

Hardver és tartozékok

A Linksys WRT-1900AC router egy viszonylag egyszerű dobozban érkezik, amelynek előlapján a router legfontosabb tulajdonságait láthatjuk beszédes piktogramok formájában. A doboz hátulján egy érdekes összehasonlító táblázat is szerepel, amelyből kiderül, a WRT-AC1900 milyen tulajdonságokkal rendelkezik két másik, olcsóbb árfekvésű társához képest. Ha üzletben válogatunk a routerek között, akkor ez a táblázat hasznos lehet, igaz, a többség ekkora kiadásnál azért már inkább alapos előzetes tájékozódás után szokta meghozni a végső döntést.

A doboz kinyitása után nem várt meglepetésben részesültünk: a router nagyon igényesen becsomagolva, esztétikus környezetben foglalt helyet. A termék egy szivacsszerű anyagon "ült", a doboz fedlapja pedig szintén szivacsszerű puha anyaggal volt bevonva. A router alatt a dokumentáció, illetve a dokumentáció digitális kiadását tartalmazó papírtasak foglalt helyet, benne a CD-vel.

A tasakot kihajtva megpillantottuk a négy darab antennát. Ezen a szinten más nincs is, így nézzük, mi van a doboz aljában.

Az alsó szinten ugyancsak katonás rend uralkodik: a kábelek és a tápadapter (12V, 4A) nem nejlonba csomagolva, hanem fóliaszalaggal átkötve foglalnak helyet a dobozban, a doboz fiókos kialakítása pedig szintén igényességet sugall.

Az első benyomások meglehetősen pozitívak, hisz hirtelen fel sem tudjuk idézni, mikor találkoztunk utoljára ennyire vonzó csomagolással – no persze a dobozban lapuló router sem kutya, hiszen nagyon jól néz ki. A jelek szerint jó tulajdonoshoz került a Linksys: a Belkin egészen biztosan remek gazdája lesz a patinás márkának.

A fekete-kék dizájnt alkalmazó router meglehetősen vagány jelenség, négy antennája pedig tekintélyt parancsoló sebességre és stabilitásra utal – hogy valóban így van-e, az a tesztekből majd kiderül. A gépház elején a szokásos LED-es piktogramokat találjuk, amelyek a Gigabites Ethernet portok, az Internet kapcsolat, az USB portok és az eSATA port, valamint a WiFi vezérlők állapotáról árulkodnak.

A fehér LED-es világítás nagyon pofás lett, viszont a LED-ek fényerőssége nem zavaró, így a sötétben nem borítják be vakító fénnyel az adott szobát.

Az előlapon egyéb érdekességet nem találunk, az oldallapokon, azonban két antennafoglalat bújik meg.

A router hátulján igazi csatlakozó erdő látható, hiszen itt a négy darab Gigabites LAN mellett egy Gigabites WAN port, egy USB 3.0-s port, egy USB2.0-eSATA kombó port, illetve egy RESET mikrokapcsoló, egy áramtalanító gomb és a tápadapter csatlakozója sorakozik. A bal szélső mikrokapcsoló benyomásával biztonságos, egyszerű WiFi kapcsolat létrehozására nyílik mód (WPS). A hátoldalon további két antenna aljzat is található, amelyek szintén RP-SMA típusúak.

A router alján és tetején hatalmas méretű szellőzők láthatóak, sőt, ha a felső szellőzőt jobban megnézzük, az is feltűnhet, hogy lapul mögötte egy apró ventilátor. A Linksys terméke négy lábon áll, amelyek gumiborítást is kaptak. A lábak kialakításának köszönhetően a router akár asztal aljára vagy falra is könnyedén felszerelhető, így hatékonyan elrejthető a kíváncsi szemek elől.

A termék négy antennája forgatható és ki-be hajtogathatóak, azaz könnyedén beállíthatóak úgy, hogy az adott környezetben a lehető legstabilabb, legerősebb jelet biztosítsák.

A négy antennával ellátott router tulajdonképpen egy 3x3 alapú megoldás, azaz három spatial streamet használ fogadásra és hármat küldésre. A termék támogatja a BeamForming eljárást is, méghozzá explicit és implicit módon egyaránt, azaz képes eldönteni, az adott helyzetben a négyből melyik három antenna biztosítja a lehető legjobb vételt és adást az adott vezeték nélküli eszköz felé. Az antennák között természetesen dinamikusan tud váltogatni a rendszer.

Az explicit sugáralkotás azoknál az eszközöknél használatos, amelyek maguk is támogatják a BeamForming eljárást – ekkor az együttműködés jóvoltából hatékony rádiójel-optimalizáció lép életbe. Az implicit sugáralkotás akkor lép életbe, ha az adott kliens nem támogatja a BeamForming eljárást és/vagy más algoritmust használ hozzá. Ekkor a router ugyancsak próbálja optimalizálni a rádiójelek sugárzását a kliens felé, ám a kliens segítsége nélkül messze nem olyan hatékony az optimalizáció.

Ezek után lássuk, mit rejt a ház. A WRT1900AC modell felépítése összességében felettébb érdekes, ahogy az az alábbi, FCC dokumentumból származó fotókon is látható.

A processzor szerepét egy Marvell MV78230-as ARMADA XP egység tölti be, amely 1,2 GHz-es magórajelen üzemel és összesen két processzormaggal rendelkezik.

Az egyes processzormagok ARM v7-es architektúrára épülnek és rendelkeznek VFP (Vector Floating Point) támogatással is. Az elsőszintű négyutas utasítás gyorsítótár mindkét processzormag esetében 32 KB-os mérettel bír, csak úgy, mint a nyolcutas adat gyorsítótár. Megosztott másodszintű gyorsítótárból ezúttal 1 MB-nyit kapott a két processzormag. Rendszermemóriából 256 MB-nyi, NAND Flash tárhelyből pedig 128 MB-nyi lapul a nyomtatott áramköri lapon.

A switch szerepét egy Marvell 88SE6172-es chipre osztották. A 2,4 GHz-es WiFi tartományt egy Marvell 88W8864-es vezérlő biztosítja, méghozzá Skyworks SE2623L típusú teljesítményerősítővel. Az 5 GHz-es frekvenciatartományért ugyancsak egy Marvell 88W8864-es vezérlő felel, amihez Skyworks SKY85402-es teljesítményerősítő társul.

USB 3.0-s vezérlőből az FCC dokumentumokon még EtronTech gyártmányú példány látható, de az OpenWRT bejegyzések alapján a kereskedelmi forgalomba kerülő példányok Renesas uPD720202 vezérlőt rejtenek.

Szoftveres képességek

Beüzemelés

A router beüzemelése nem egy bonyolult feladat. A megfelelő kábelek csatlakoztatása után az adott PC-t vagy noteszgépet vezetékes kapcsolaton keresztül csatlakoztassuk az első LAN portra, majd engedélyezzük a hálózati adapter beállításai között a DHCP módot. Webböngészőnkbe pötyögjük be a http://192.168.1.1 IP címet, majd egyből elénk is tárul a router beállító varázslója. Kérhetünk segítséget, de akár manuálisan is beállíthatjuk a rendszert. Ha a varázslót választjuk, akkor addig nem léphetünk tovább az első ponton, míg nem biztosítottunk internetkapcsolatot. A router alapértelmezett jelszava: admin.

A felhasználói kezelőfelület és a szolgáltatások

A beállítás összességében egyszerű, a felhasználói kezelőfelület pedig elegáns és könnyedén áttekinthető. Túl sok menü nincs, mint ahogy túl sok extra funkció sincs. A kezdőlapon azonnal láthatjuk, hány eszköz csatlakozik a routerre, sőt, azt is, hányan foglalják a 2,4 GHz-es és az 5 GHz-es frekvenciát.

A menüben létrehozhatunk vezeték nélküli vendéghálózatokat, amelyek lényege, hogy a vendégek a hálózati kulcs birtokában internet hozzáférést kapnak, de a helyi hálózathoz nem férnek hozzá. Frekvenciatartományonként egy vendéghálózat hozható létre, a vendégek száma pedig akár 50 is lehet. A vendégek maximális száma tetszőlegesen szabályozható, mint ahogy az is, hogy hozzáférjenek-e a helyi hálózathoz, vagy sem.

A menüben tovább haladva belebotlunk a szülői felügyelet funkcióba. E szolgáltatással blokkolható, illetve engedélyezhető a helyi hálózat egyes számítógépeinek internet hozzáférése, sőt, akár időszakos jellegű blokkolásra is van mód. A megjelenő táblázatban bejelölhetjük, hogy a hét mely napján, mely időtartamokban legyen elérhető az adott konfiguráción az internetkapcsolat, és mely időtartamokban blokkolja azt a rendszer.

A Media Priorization menüpontban az egyes alkalmazások, illetve játékok sávszélesség-használatát rendszerezhetjük: a listából kiválasztott alkalmazást a megfelelő helyre kell húzni, annak megfelelően, hogy normál, vagy magas prioritással akarjuk-e felruházni.

A router az internetkapcsolat sebességtesztjének elvégzésére is képes egy külön menüponton keresztül, ami sokszor jöhet jól.

A sorban tovább haladva a külső tárolók menedzselését segítő menüponttal találkozhatunk. Itt megjelennek az éppen csatlakozó külső adattárolók, illetve a velük kapcsolatos legfontosabb adatok is. A külső adattároló igény esetén jelszó nélkül is elérhető a helyi hálózaton, de akár jelszóhoz is köthető az egyes könyvtárak elérhetősége, és még a jogosultságok is beállíthatóak (írás és olvasás, vagy csak olvasás).

A külső adattárolóra támaszkodva FTP szerver létrehozására éppúgy van mód, mint médiaszerverére – utóbbi esetben megadható, mely könyvtárakat érjék el az okostelevíziók, illetve az egyéb hálózati lejátszók.

Torrent vagy egyéb letöltő kliens sajnos alap esetben nincs, de az OpenWRT támogatás jóvoltából javíthatunk a helyzeten.

A következő nagy menüpont a Connectivity nevet kapta – tulajdonképpen itt végezhetőek el a routerrel kapcsolatos legfontosabb beállítások. Innen érjük el a WiFi hálózatok és a helyi hálózat alapvető beállításait, de a Firmware frissítő menü, illetve az internetkapcsolat beállításához használható menü is itt lapul. Exta, hogy ebben a menüpontban Activity Lights névvel egy hasznos opciót is találunk, amellyel kikapcsolhatóak a router előlapi LED-jei, ha szükséges – a Power LED persze ekkor is aktív marad.

Az Advanced Routing fülre kattintva engedélyezhető a NAT, de akár statikus vagy dinamikus útvonal megadására is van lehetőség.

A következő két fülön a VLAN beállítások, illetve az adminisztrációval kapcsolatos beállítások elvégzésére van lehetőség. Szabályozható, hogy az Admin felület honnan legyen elérhető és az UPnP szolgáltatás engedélyezését is itt végezhetjük el.

A sorban Wireless menüpont is található, ahol a WiFi hálózatok finomhangolása végezhető el. Itt a legjobb teljesítmény elérésének érdekében hagyjuk Mixed módban mindkét WiFi vezérlőt, a csatorna-sávszélességet és a csatornát pedig állítsuk Auto opcióra. A menü a Mac cím alapú szűrőfeltételek beállítására, illetve a WPS támogatás beállítására egyaránt lehetőséget ad – a részletek előcsalogatásához a megfelelő fülre kell kattintani. A WPS-t érdemes kikapcsolni, ha amúgy sem használjuk, hiszen ezzel növelhető a biztonság. A nyolc számjegyű PIN kódot használó WPS eljárás akár néhány óra alatt is feltörhető, igaz, ez ellen több gyártó is védekezik – brute force támadásra utaló jelek esetén egyes routereknél aktiválódik a szoftveres védelem. Sok routernél él az a gyakorlat is, hogy a WPS támogatás alapból ki van kapcsolva, így csak akkor aktív, ha valóban szükség van rá. Tesztünk főszereplőjénél alapértelmezetten aktív a WPS funkció.

A legutolsó menüpont a tűzfal és az egyéb biztonsági opciók beállításait tartalmazza. Itt megtaláljuk még a DMZ, a DDNS, illetve a Port Forwarding beállításokat is.

Érdekesség, hogy ha regisztrálunk Linksys Smart WiFi felhasználói fiókot, akkor a router beállításait távolról, akár okostelefonról is elérhetjük.

Sebességtesztek

Tesztkonfigurációk

A tesztekhez a Linksys WRT1900AC routeren kívül három tesztkonfigurációt is bevetettünk. Ezek közül kettő asztali számítógép, egy pedig egy noteszgép volt, amit egyik korábbi cikkünkben már részletesen is bemutattunk. Emiatt a notebook tulajdonságait nem emelnénk ki megint. A két asztali számítógép pontos tulajdonságait az alábbi felsorolás tartalmazza.

ASUS Zenbook UX302LG (notebook)

WiFi:

• Intel Dual Band Wireless-AC 7260 (300 Mbps / 867 Mbps)

• ASUS USB-AC56 (300 Mbps / 867 Mbps)

Pentium tesztrendszer

Processzor: Intel Pentium G840

Rendszermemória: 2 x 4 GB DDR3-1866 MHz Kingston HyperX @ 1333 MHz (CL-9-10-9-27)

Alaplap: MSI H67MA-E35(B3)

Merevlemez: Western Digital Caviar Black 500 GB

WiFi: ASUS PCE-AC68 (600 Mbps / 1300 Mbps)

Tápegyegység: Corsair TX650W

Operációs rendszer: Windows 8.1 Professional x64 (Minden frissítéssel)

Trinity tesztrendszer

Processzor: AMD A10-5800K

Rendszermemória: 4 x 4 GB DDR3-1866 MHz Kingston HyperX (CL9-10-9-27)

Alaplap: Gigabyte GA-FM2A85X-D3H

Adattárolás: Kingston SSDNow V+200 128 GB

LAN: Realtek GbE (10/100/1000 Mbps)

Tápegység: Enermax Modu87+ 520W

Operációs rendszer: Windows 8.1 Professional x64 (Minden frissítéssel)

A tesztelés menete

Első körben kipróbáltuk, hogy azonos légtérben, a routert és az adott WiFi adaptert egymástól kétméteres távolságban elhelyezve milyen sebességértékeket kapunk. Ezután a szomszédos szobából is végeztünk egy mérést, amelynek keretén belül 1 téglafalon kellett áthaladniuk a rádióhullámoknak – a távolság ekkor 3,5 méter volt. A harmadik teszt a második szoba melletti helyiségből zajlott. Ekkor már két téglafal és 6,5 méteres távolság állt a rádiójelek útjában.

Extraként kipróbáltuk, hogy milyen jelerősség mutatkozik kültérben. Az első teszthelyszín 10 méteres távolságra volt a routertől, itt egy falon kellett áthaladniuk a rádióhullámoknak. A második teszthelyszínt már egy 16 méterre elhelyezkedő kerti hinta biztosította – itt egy villanyóra-szekrénnyel és három fallal kellett megküzdeniük a rádiójeleknek, ami túlzás nélkül komoly erőpróbának mondható.

Sebességtesztek

Első körben a nagyágyúkat eresztettük össze, azaz megnéztük, mi a helyzet, ha a PCE-AC68 WiFi kártyával szerelt Pentium rendszerről a Gigabites Ethernet hálózaton lógó Trinity tesztgép felé kezdeményezünk másolásokat. Az alábbi eredmények születtek.

Azonos helyiségen belül hasonlóan teljesített a két versenyző, de egy fal közbeiktatásával már a Linksys vezetett. Ugyanez volt a helyzet két fal esetén is, igaz, a különbség itt már nem olyan jelentős.

A második mérést az ASUS notebookkal végeztük, méghozzá úgy, hogy a gyári 802.11ac WiFi vezérlőjét használtuk, a másolást pedig a Gigabites Ethernet hálózaton helyet foglaló Trinity teszgép felé indítottuk meg.

Ebben a körben nagyon minimális előnyt tudhat magáénak a Linksys büszkesége az azonos légtérben és az egy falon keresztül zajló adatátvitel esetén. Két falnál már látszik az előnye, ám 1 fal és 10 méteres távolság esetén nagyjából ugyanúgy teljesít, mint az ASUS csúcsroutere.

A harmadik mérés alkalmával letiltottuk a notebook saját 802.11ac WiFi vezérlőjét, helyette inkább az USB 3.0-s portba illeszkedő USB-AC56-os adaptert üzemeltük be, ami külső antennája miatt jobb teljesítményt kínál.

Ebben a körben azonos légtéren belül tekintélyes előnyre tett szert a Linksy routere, ám egy, illetve két fal közbeiktatásával már ugyanazon a szinten helyezkedett el, mint az ASUS terméke. A helyzet a 4 helyszínen sem javult, az ötödik helyszínen azonban, ahol 1 fallal és 10 méteres távolsággal kellett megküzdeniük a versenyzőknek, már közel dupla sebességet sikerült elérni a Linksys routerrel, mint az ASUS RT-AC68U-val. Jól látszik, hogy ha nagyteljesítményű, antennával ellátott eszközt kell kiszolgálni, akkor a Linksys routere elemében érzi magát.

A negyedik körben arra voltunk kíváncsiak, hogyan teljesít a router, ha két WiFi eszköz között kell másolgatni. Először a Zenbook beépített WiFi vezérlőjét használtuk, a cél pedig a PCE-AC68 WiFi kártyát tartalmazó Pentium tesztrendszer volt.

Az eredmények alapján az első három helyszínen csak minimális különbség mutatkozott a versenyzők között, a negyedik helyszínen azonban 25%-kal gyorsabb volt a Linksys router. A négy antenna jóvoltából a Linksys terméke optimálisabban tudta kiválasztani, hogyan adja és vegye a rádiójeleket.

Az ötödik, és egyben utolsó teszt alkalmával az ASUS Zenbook gyári WiFi vezérlője helyett az USB-AC56 WiFi adaptert vetettük be, a másolás célja pedig ezúttal is a PCE-AC68-as WiFi kártyát tartalmazó Pentium tesztgép volt. Kíváncsiak vagyunk, mire képes a két router, ha két igazán nagy teljesítményű WiFi eszköz között kell másolgatni.

A fentiek alapján a Linksys router azonos légtéren belül jelentősen gyorsabb volt az ASUS megoldásánál és a többi tesztben is győzött, igaz, a második és a harmadik helyszínen csak minimális volt az előnye. Nem úgy a negyedik helyszínen, ahol közel 50%-ot vert rá az ASUS routerére, ami azért mégiscsak szép eredmény. Az ötödik helyszínen szintén szembetűnő előnyt mértünk, igaz, itt már összességében nem volt komoly a hálózati sebesség, hála a sok-sok akadályozó tényezőnek.

Érdekességként azért még megjegyeznénk, hogy Gigabites Ethernet kapcsolaton keresztül 107-112 MB/s-os sebességgel tudtunk nagyobb fájlokat másolgatni a helyi hálózat számítógépei között, ami egyáltalán nem rossz érték.

USB 3.0-s adattároló teszt

Természetesen megvizsgáltuk azt is, mekkora sebességgel lehet elérni vezetékes hálózaton keresztül az USB 3.0-s portra kapcsolt külső merevlemezt, ami egy USB 3.0-s példány volt – konkrétan ugyanaz, amit az előző tesztben is használtunk.

A mérések alapján 64-68 MB/s körüli olvasási- és 62 MB/s körüli írási tempóra lehet felkészülni, ami igen jó eredmény. Az ASUS RT-AC68U routerénél 37 MB/s-os írási- és 43 MB/s-os olvasási tempót mértünk korábban, így a Linksys előnye kifejezetten szembetűnő.

Melegedés

A Linksys WRT1900AC komoly hűtést kapott, de ez nem is csoda, hiszen nagyteljesítményű komponensekkel van telepakolva. A nagyméretű hűtőbordák felett egy apró ventilátor is lapul, ami akkor lép működésbe, ha feltétlenül szükséges. Esetünkben, a teszt során egyszer sem kapcsolt be az apróság – a környezet hőmérséklete 24 Celsius fokos értéket képviselt.

Lehet, hogy a nagy nyári melegben, amikor a légkondícionáló berendezés nélküli lakásokban 30 Celsius fok körüli értékre kúszik fel a környezeti hőmérséklet, az apró ventilátor is munkához lát, de zajszintje így sem lesz magas, legalábbis a gyártó ezt ígéri.

Zajszint

Ahogy fentebb már említettük, tesztünk során hangtalanul működött a router, pedig alaposan leterheltük másolási és egyéb feladatokkal, a pici ventilátor azonban akkor sem akart bekapcsolni. A router háza alaposan átmelegedett: a teteje nem volt túl meleg, de az alján szépen összegyűlt a hő.

Érdemes gondoskodni róla, hogy a router jól szellőző helyre kerüljön, ahol jól átjárja a levegő. Ez élettartam és stabilitás szempontjából egyaránt fontos. Esetünkben a teszt során végig egy asztalon lapult a termék, ahol elegendő friss levegőhöz jutott – nem is kapcsolta be a rendszerhűtő ventilátort.

Verdikt

A Linksys WRT1900AC egy brutális teljesítményű 802.11ac router, amely könnyedén kezelhető, remek felhasználói kezelőfelületet kínál és szolgáltatásaira sem lehet panasz, hiszen a legfontosabb dolgokat mind tudja.

A termék a maga 76 000 forintos árcédulájával nem olcsó, főleg, hogy az ASUS RT-AC68U útválasztóját már 54 000 forintért is meg lehet kapni. A Linksys WRT1900AC viszont néhány esetben képes akár 25-50%-kal nagyobb teljesítményt is felmutatni, mint konkurense, de az esetek többségében ennél jóval kisebb a különbség a két termék között. Persze előfordulhat, hogy az ASUS routeréhez jobban passzol a PCE-AC68U és az USB-AC56-os WiFi adapter, elvégre ugyanazon gyártó termékeiről van szó.

A Linksys WRT1900AC szoftver tekintetében egyszerű, mentes minden felesleges sallangtól. Ez sokaknak tetszeni fog, míg mások hiányolják majd az extrákat, de ők az OpenWRT firmware telepítésével gyógyírt találnak majd elégedetlenségükre.

USB 3.0-s adatátviteli sebességek tekintetében már-már a NAS-ok szintjét hozza a Linksys terméke, és az eSATA port sem egy szokványos összetevő az efféle routereken, így akár NAS funkcióra is befogható az útválasztó. Ennek hála azért már máshogy fest az árcédula, könnyebb megemészteni a 76 000 forintos árat, de szerintünk még így is egy kicsit túlárazta a termékét a Belkin.

Az árcédulát leszámítva tökéletesen elégedettek voltunk a Linksys WRT1900AC-vel, ami egy minőségi, hibátlanul működő router, ami átlagsebességben az ASUS csúcsmegoldása fölé emelkedik, plusz még OpenWRT támogatással is büszkélkedik. Nagyon gondolkodtunk rajta, hogy megadjuk-e neki az ajánlott plecsnit. Az árgrafikon alapján a termék április 24-én még 87 000 forintba került, most azonban már 76 000 forintért is hozzá lehet jutni, úgyhogy már átesett némi árkorrekción, továbbira mi egyelőre nem számítanánk. Maximalistáknak viszont így is ajánlott.

Linksys WRT1900AC

A tesztben szereplő Linksys WRT1900AC routert a Belkin hazai képviseletétől, az ASUS notebookot és WiFi adaptereket pedig az Asus hazai képviseletétől kaptuk kölcsön tesztelésre. Ezúton is köszönet értük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward