Limitált készlettel indulhat a PlayStation 5, és ennek nem a koronavírus a fő oka

A Sony egészen más stratégiát fog követni az új generáció elején, mint a PS4 esetében.

Limitált készlettel indulhat a PlayStation 5, és ennek nem a koronavírus a fő oka

A Bloomberg belsős információkat szerzett meg a PlayStation 5 rajtjával kapcsolatban egy az ügyre rálátó, de neve elhallgatását kérő forrástól. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a Sony alapvetően szándékosan limitálja majd a legyártott konzolok számát a kezdeti időszakban,. ugyanis a gép drágábban kerül majd piacra, mint a PS4, ez pedig hatással lesz a keresletre. Ezen kívül a koronavírus-járvány leginkább a promóciós tervekre volt hatással, nem kifejezetten a gyártási kapacitásra.

A Sony arról értesítette gyártópartnereit, hogy körülbelül 5-6 millió konzolt tervez megrendelni a jövő márciusban véget érő üzleti évben. Összehasonlításképp a PS4-ből 7,5 millió példányt adtak el a novemberi megjelenését követő két üzleti negyedévben, ami alapján ez a visszavágás nem is tűnik túl drasztikusnak.

Azok a játékfejlesztők, akik már a PS5-re dolgoznak úgy kalkulálnak, hogy a konzol ára valahol 499 és 549 dollár között lesz, ugyanis a drágább komponensek miatt a Sony csak így tudja elérni, hogy legalább pénzt ne veszítsen a masinák értékesítésekor. Egyelőre azonban még a Sony sem döntötte el pontosan az árat, a járvány miatt ugyanis nagyon nehéz volt meghatározni, hogy melyik komponens milyen mennyiségen és áron lesz elérhető.

Ezen kívül szintén probléma, hogy az utazási tilalmak a Sony mérnökei nem tudtak elmenni Kínába, hogy az összeszereléssel kapcsolatos végső finomhangolásokat elvégezzék. Ráadásul a vállalat igazgatótanácsa sem tudott összeülni már egy ideje, így nem tudták elfogadni az üzleti terveket erre az üzleti évre, így a PlayStation-üzletágét sem.

Úgy tudni továbbá, hogy nem lesz élő közönség előtt tartott PS5-bemutató sem a járványtól való félelem miatt. A DualSense kontrollert is némileg kapkodva, a tervektől eltérően mutatták meg online egy blogposzt keretein belül, ugyanis a végső modelleket már megkapták a fejlesztők, és a Sony attól tartott, hogy nem tudja elkerülni a szivárgást.

Különböző belsős források szerint a Sony stratégiája az lesz, hogy továbbra is a PS4-modellekre támaszkodik, melyek árait csökkenteni fogja a PS5 megjelenése környékén. A vállalat azt szeretné elérni, hogy minél több felhasználó kerüljön be a PlayStation-ökoszisztémába, és fizessen elő a PlayStation Networkre, és nem probléma, ha az új generációs konzolból csak később vásárol, amikor esetleg már szélesebb körben és jobb áron lesz elérhető. 

Az jelenleg biztos, hogy a Sony mindenképpen piacra dobja idén a PS5-öt, aminek az összeszereléséhez már elkezdték szállítani az alkatrészeket a beszállítók, a tömegtermelés pedig júniusban indul majd be. Jim Ryan, a PlayStation-részleg vezetője pedig azt már korábban megerősítette, hogy a konzol a világon minden régióban egyszerre rajtol majd.

Galéria megnyitása

Jim Ryan, a PlayStation-részleg vezetője

A gyártással kapcsolatban jelenleg a Sony számára az okozza a legnagyobb gondot, hogy biztosítani tudja a megfelelő mennyiségű DRAM és NAND flash chipeket, a gyártókapacitásokért ugyanis nagy a verseny az okostelefon-gyártókkal. Mindenesetre elemzők szerint a PlayStation 5-öt nagyjából 470 dollárért kellene árulni ahhoz, hogy ne veszítsen rajta pénzt a Sony, de könnyen lehet, hogy valamennyit mégis benyel a japán óriás, és végül 450 dollárért adja majd a konzolt. Ez azonban még mindig magasabb, mint a 399 dolláros áron megjelent PS4, ami többek között pont a kiváló árazása miatt vált nagyon korán nagyon népszerűvé.

Míg a Sony a jelenlegi generációban mindenkit igyekezett a lehető leggyorsabban átterelni az új konzolra, addig a PS5 esetében egy jóval visszafogottabb, fokozatosabb átmenetre lehet számítani.

Ennek része lesz is, hogy egy darabig még a legtöbb játék megjelenik PS4-re is. Ez azért is fontos, mert a koronavírus-járvány a Sony hivatalos nyilatkozata szerint is komolyan befolyásolja a készülő játékok megjelenési dátumát, így tehát logikus lépés lehet még akár olyan játékokat is átportolni PS5-re, amik eredetileg csak PS4-re jelentek volna meg idén, hogy a késésekkel együtt is biztosítható legyen elég tartalom az új konzolra.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap