Leviathan - A Razer első hangprojektora

A Leviathanon lehetne mit javítani, de már most is egy nagyon jó hangprojektor.

Leviathan - A Razer első hangprojektora

A leviatán ébredése

A Razer az utóbbi években nagyon sok irányba kezdett el terjeszkedni. Az eleinte csak gamer egerek tervezésével és gyártásával foglalkozó cég hamar belopta magát a játékosok szívébe billentyűzeteivel és füleseivel is, mára pedig már ott tartunk, hogy a notebookoktól kezdve a kontrollereken keresztül a viselhető kütyükig sok mindent gyárt. Utóbbiak egyik képviselőjét, ha minden jól megy, hamarosan kipróbáljuk, de most maradunk a perifériák világában, azon belül is az audió szekcióban. A Leviathan ugyanis egy soundbar, vagy ahogy errefelé hívják, hangprojektor, ami egy mélynyomóból és egy fektetett, hosszúkás, komplex hangszóróból áll. Logikus lépés volt a Razertől, hogy elindult ebbe az irányba is, mert nem mindenki használ fül- és fejhallgatókat, vagy legalábbis nem mindig, néha jó egy kicsit megszabadulni tőlük. Nem árt tehát a portfólióba egy hangfal sem, a cég pedig egy igazi mindenest alkotott.

A Leviathan egy stílusos karton dobozban érkezik, amin több helyen is olvasható a szerény „One soundbar to rule them all!” felirat, ami a Gyűrűk Urás fordítást kölcsönvéve kb. azt jelenti, hogy: „Egy hangprojektor mind felett!” Majd meglátjuk, ez mennyire állja meg a helyét, egyelőre maradjunk a fizikai jellemzőknél. A doboz elég informatív, rajta van minden adat, amire csak kíváncsiak lehetünk, de azért az 5.1-es résznek ne dőljünk be, ezt kreatívan értelmezi a Razer. Egyetlen soundbar és egy mélynyomó messze van ugyanis egy 5.1-es szettől, de a Dolby Virtual Surroundnak köszönhetően a Leviathan próbál úgy csinálni, mintha hangfalakkal lennénk körülvéve.

Galéria megnyitása grid_on

Ahogy kinyitjuk a dobozt, egy köszöntőlevél fogad minket, szívmelengető indítás. Alatta foglal helyet vászonba bújtatva a hangprojektor, mellette pedig egy dobozban a lábai várnak minket, két szettnyi. Azért kell ennyi, mert attól függően hol akarjuk használni a Leviathant, különböző dőlésszögekben érdemes elhelyezni a hangfalrészt. Egy TV esetében talán az a legjobb, ha előre felé néznek a hangsugárzók, míg ha monitor alá helyezzük őket, akkor választhatunk, hogy 15 vagy 18 fokban nézzenek felfelé a fejünk felé. A gumírozott tappancsok egyébként elnyelnek minden rezgést, soha nem rezonált semmi a hangszórók alatt, pedig maximális hangerőn már egy lépcsőházzal arrébb is könyörögni fognak, hogy halkítsuk le a Leviathant.

Továbbhaladva a dobozban felbukkan a mélynyomó is, aminek akárcsak a soundbarnak, nagyon szép, letisztult kinézete van. Kiemelni a sima oldalai miatt mondjuk nem egyszerű elsőre, és sajnos a port is előszeretettel vonzza (pár naponta nem árt áttörölgetni), de mint kiderült, ennek is a méretét meghazudtoló ereje van. Alul egy 130mm-es membrán dolgozik benne, a névleges teljesítménye pedig 30W. Egyetlen kábelen keresztül csatlakozik a hangsugárzóhoz.

A hangsugárzóhoz, ami egyébként ha a szükség úgy hozza, működik nélküle is, de akkor elveszítjük az igazi mélyeket. A közép és a magas hangok tiszta megszólaltatásáról két-két 60 és 19mm-es meghajtó gondoskodik. A kezelőszervek a soundbar tetején találhatóak: a bekapcsoló gomb felett van bemenetváltó, Bluetooth párosító, Dolby ki-bekapcsoló, némító, profilváltó és hangerőszabályzó.

A bemenetek között egy optikai és egy 3,5mm-es jack dugasz található, valamint természetesen a BT párosító sem véletlenül volt a gombok között, vezeték nélkül is küldhetünk hangot a Leviathannak valamely okoskütyünkről. A hatótáv papíron 10 méter, nekünk 8-at sikerült kihozni, de már két fal is volt a telefon és a hangsugárzó között, úgyhogy ez nem egy rossz eredmény (ráadásul a telefontól is függ). Tartozékként egyébként kapunk egy optikai és egy sima 3,5mm-es jackes analóg kábelt is, amik 150 centiméteresek, mint kb. minden vezeték a Razer megoldásán. Ez PC-s használatnál nem okoz problémát, de ha TV elé pakoljuk a soundbart, akkor a mélynyomó elhelyezésével problémáink lehetnek attól függően, milyen a bútorunk. Opcionálisan egyébként a falra is akaszthatjuk a hangfalat, mert megvannak hozzá a szükséges lyukak. Amire érdemes lehet figyelni, hogy 10-11 centi magas és 50 centi széles a szett fő része. Utóbbinak hála elég kompakt, de a magassága miatt az alacsonyabb állványú TV-knek és monitoroknak belóghat a képe elé (utóbbiaknál mondjuk a legtöbb esetben valószínűleg csak a kávát takarja ki egy kicsit). Érdemes tehát centizgetni egy kicsit vásárlás előtt, nehogy otthon érjen minket a meglepetés.

A tapasztalatok

A Leviathan beüzemelése nem tart tovább öt percnél. A kiválasztott lábak felrakása után, ha találtunk megfelelő helyet a két részegységnek, akkor csak a tápkábelt, a mélynyomó vezetékét, és opcionálisan a hangkábelt kell csatlakoztatnunk a készülékhez (BT esetén nem kell, ugye), és már mehet is a móka. Sajnos azonban meg kell említsük, hogy a mélynyomó kábelének a csatlakozója nem sikerült túl jól. Gyengének tűnik, és nem ad megfelelő visszajelzést arról, hogy a helyére kattant-e, úgyhogy jó eséllyel még egy kicsit nyomogatni fogjuk a betolás után is, mert érzésre olyan, mintha nem lenne stabil. Erre igazán figyelhettek volna a mérnökök.

Felébreszteni az alvó szörnyet a nagy lapos gombbal lehet, és amíg aktív a Leviathan, ez halványzölden fog világítani. Sajnos azonban ha a vízi szörny unatkozni kezd, akkor elalszik. 20 percig bírja tétlenül, majd kikapcsolja magát, és sajnos ettől a "fícsörtől" megszabadulni sem lehet. Egy PC előtt ülve mondjuk csak idegesítő tud lenni, de kinyúlunk a kezünkkel és már be is van kapcsolva a készülék, azonban egy TV-nél már frusztráló, mert nincs távirányító. Pedig jól jönne, mert így a hangerő változtatásához is oda kell menjünk állandóan a vezérlőkhöz. Apropó hangerő, mi azt tapasztaltuk, hogy ez sajnos visszaáll alap állapotba ha kikapcsoljuk a soundbart, pedig TV-re dugva (egy Sony W8-asra) elég halk bekapcsolás után. PC-n magasabb volt a hangerő, csak ott figyeljünk arra, hogy ha optikai kábelen kötjük össze a hangkártyánkkal a Leviathant, akkor a Windows hajlamos magától bepipálni, hogy a kábel túlsó felén lévő eszköz a DTS hangsávok dekódolására is képes. Pedig ezúttal nem, úgyhogy ezt érdemes gyorsan a beállításoknál tisztázni, különben csak csend fogad minket néhány filmnél. Ha a hangkártyánk végzi a dekódolást, akkor azonban nem árt, ha van egy jobb fajtánk, rendesen beállítva, mert ugyanazon filmnek az AC3-as és DTS hangsávja között - nálunk egy integrált Realtek hangkártyával - óriási különbségek voltak. Az AC3 telt volt és átjöttek a mélyhangok is, míg a Realteknél utóbbiak nagyjából eltűntek, pedig elvileg ő dolgozott a jobb hangsávból.

Na de kanyarodjunk egy kicsit vissza a kezelőszervekhez. Van közöttük, ami természetesen adja magát, de van, amivel érdemes külön foglalkozni. A profilváltóval például három gyári séma közül válogathatunk: játékra, zenére és filmre kihegyezettek között. Ezek közül a zenés egy kicsit lágyabb, mint a másik kettő, melyek között pedig nagyon minimális különbségek vannak. Nem triviális, de ha a Dolby gombot nyomva tartjuk, akkor a hangerőszabályzókkal a basszust állítgathatjuk. Erre szükség is lehet, mert gyárilag elég erősek a mélyhangok, és ez nem biztos, hogy mindenkinek bejön. A célközönségnek jó eséllyel igen, de attól még jó tudni, hogy piszkálható ez is. Érdekesség még, hogy ha akarunk egy kicsit gyorsítani az okostelefonunk és a Leviathan párosításán, akkor elég csak a megfelelő helyhez érintenünk az okoskészülékünket és már meg is ismerkednek egymással. Feltéve, hogy a kütyünkben van NFC chip és be van kapcsolva.

Akármelyik bementet is használjuk, azt tapasztaltuk, hogy a Leviathan hangja nagyon szép tiszta, a hangsugárzók még magas hangerőn sem torzítanak, pedig van hová feltekerni őket. Maximum környékén egy 20 négyzetméternél nagyobb szobát is könnyen megtöltenek hanggal. A mélynyomó ereje tökéletes, a robbanások és mély „morgások” erőteljesek, mint említettük, lehet, hogy alapbeállításon lesz, akinek túlságosan is. Zenehallgatásnál érdemes aktiválni az ehhez készített profilt, mert különben túlerőlteti a mélyeket a szett, és „erőszakosabb” lesz, a megfelelő profillal viszont a legtöbb zene amit kipróbáltunk, nagyon szépen szólt. Igazából az egyetlen dolog, amibe bele tudunk kötni, az a surround hatás. Néhány csipogóval közvetlenül előttünk nem lehet csodát tenni, de azért nem teljesen vall szégyent a Leviathan. Sosem lesz olyan, mint egy valódi 5.1-es szett, de valamennyire működik a fülünk átverése. A jobbról és balról jövő hangok például úgy hangzanak, mintha a monitor két oldaláról jönnének, pedig minden előttünk van. Több embert is leültettünk a soundbar elé, és ebből azért az is kiderült, hogy az se mindegy milyen távolságra vagyunk tőle. Ha túl közel vagyunk nem hat majd a „varázslat”. 1-1,5 méterről egész jó a hatás, de ~3-ról (TV) már inkább tűnt sztereo rendszernek a Razer aprósága, mint surroundnak (ami tekintve az egymáshoz közel ülő hangszórókat, azért nem rossz eredmény ekkora távolságból).

Verdikt

Összességében mi eléggé megszerettük a Razer Leviathanját: jól néz ki, tisztán szól, brutális hangereje van és megfelelő bemenet kínálata. A serpenyő másik oldalán azonban ott van néhány hiányosság. A TV-s használathoz például nem ártana egy távirányító, de még opcionálisan sincs, így véleményünk szerint főleg monitorok alatt érezheti otthon magát ez a soundbar. Persze ha lemondunk némi kényelemről, akkor azért a nappaliban is szépen teljesít, de oda ennyiért (50-60 ezer forint) már bőven vannak alternatívák.

Van pár zavaró apróság is, amiket reményeink szerint a Razer kijavít a következő változatra (laza mélynyomó kábel, 20 perc után kikapcsolás), de egy PC mellé már a mostani állapotában is remek választás lehet a Leviathan, csak ne várjunk tőle valódi 5.1-es hangzást. Átmenetnek azonban nem rossz, a virtuális térhatás van amikor elég jól működik, csak meg kell találjuk a megfelelő távolságot a hangszóróktól. Ráadásul elég helytakarékos megoldásról beszélhetünk, és sok szobában a gép előtt egy 5.1-es rendszer kiépítése nem éri meg a szenvedést. A Kraken 7.1 Chroma után igazi felüdülés volt a Leviathant hallgatni, kap is tőlünk egy halvány ajánlott plecsnit, de főleg akkor érdemes lecsapni rá, amikor éppen 50 ezer forint körül van az ára.

A Razer Leviathant a Razertől kaptuk kölcsön tesztelésre, ezúton is köszönet érte!

Hasznos linkek

Hivatalos oldal: Razer

Vásárlás: Webshop

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward